Lipsa lichiditatii din piata de capital romaneasca si valoarea tranzactiilor mult sub nivelul pe care piata il asteapta isi pun amprenta pe bugetele participantilor si ale institutiilor din piata de capital, in special din grupul BVB, a constatat Cristian Agalopol, presedinte al Depozitarului Central. Astfel, 2013 va fi un an al proiectelor mari, cu resurse importante si cu multe provocari pentru toti participantii, dar mai ales pentru grupul BVB.
“Pentru a finaliza aceste proeicte in timp util este necesar ca toti participantii si toate institutiile din piata de capital sa inteleaga nu numai ca trebuie facute eforturi colective si sacrificii, dar si faptul ca trebuie eliminate ambitiile individuale pentru a lucra concertat spre a duce la bun sfarsit aceste proiecte vitale pentru supravietuirea noastra ca piata. Ceea ce cred ca ne-a lipsit noua ca piata, pentru a ne putea dezvolta intr-un ritm cu bursele din regiune, nu a fost lipsa unor strategii, ci mai degraba disciplina individuala si colectiva pentru a putea implementa aceste strategii. Am convingerea insa ca atat Consiliul de Administratie al BVB, cat si cel al Depozitarului Central vor intelege importanta acestor proiecte pentru a le putea aduce in timp util la cunostinta participantilor la piata si vor depune eforturi colective in vederea alocarii resurselor necesare finalizarii acestora”, considera Agalopol.

In opinia sa, o alta amenintare pentru piata de capital este ritmul accelerat de crestere al competitiei burselor din Europa Centrala si de Est pentru a capta cat mai mult din volumul de tranzactionare al investitorilor institutionali in aceasta regiune.

“La ora actuala, cele doua mari burse din regiune, Viena si Varsovia, sunt in tatonare pentru gasirea unei formule de parteneriat in vederea dezvoltarii unei platforme comune de tranzactionare (MTF) pentru cei mai importanti emitenti din regiune. Este important sa constientizam ca nu putem tine pasul cu acest nivel ridicat al competitiei fara a avea o infrastructura solida, care sa raspunda cerintelor de standard internationale si sa permita tuturor investitorilor un acces facil in a tranzactiona emitentii listati pe BVB la un cost scazut si fara riscuri suplimentare”, a declarat presedintele Depozitarului.

Institutia pe care o conduce isi propune o crestere a vizibilitatii si a proiectelor existente la nivel local.

“Drucker Peter, un renumit profesor de management, spune ca probabil cea mai buna cale de a prezice viitorul este sa-l creezi. Este imperios necesar sa redesenam complet arhitectura pietei romanesti de capital, pentru a reduce riscurile si a facilita accesul investitorilor internationali la costuri scazute”, explica Agalopol.

Desi proiectele de imbunatatire a infrastructurii sunt gestionate exclusiv de Depozitar, acesta vorbeste in contextul grupului BVB. Lipsa segregarii formale intre conturile de tranzactionare si de decontare are impact semnificativ asupra lichiditatii si a volumului de tranzactionare zilnic, ca urmare a riscului indus in procesul post-tranzactionare, fiind unul din factorii ce au condus la sanctionarea pietei de capital romanesti prin mentinerea la nivelul de “frontier market”.

„In acest sens, Consiliile de Administratie ale BVB si DC au aprobat deja initierea demersurilor pentru separarea celor doua sisteme si sper ca pana la sfarsitul anului 2013 sa fie finalizat acest proiect. Necesitatea unei institutii care sa joace rol de contraparte centrala a devenit o prioritate pentru piata noastra, atat prin cerintele EMIR (European Market Infrastructure Regulation), cat si prin dorinta noastra de a creste lichiditatea. O contraparte centrala care sa acopere si piata spot, ar debloca potentialul intregului lant de brokeri internationali, substituind rating-ul scazut de risc al brokerilor locali, cu riscul de credit al CCP. Finalizarea reglementarilor tranzactiilor turnaround este o prioritate pe termen scurt pentru piata noastra de capital”, sustine Cristian Agalopol.

Un alt proiectul al DC este standardizarea mesajelor pentru evenimentele corporative, care va avea ca scop atat imbunatatirea comunicarii intre emitenti si investitori, prin intermediul participantilor la piata, dar si armonizarea modalitatii de procesare a acestor evenimente la nivel de piata.

Agalopol isi doreste cresterea vizibila a lichiditatii si volumelor de tranzactionare, prin implementarea acestor proiecte, pentru o crestere automata a increderii in institutiilor pieteie.

“Cred mult in aceste proiecte si in modul in care rezultatul implementarii lor vor contribui la dezvoltarea pietei noastre de capital si sunt convins ca eforturile Depozitarului Central de a finaliza aceste proiecte in timp util vor fi sustinute de catre toti participantii la piata de capital”, a conchis presedintele DC.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri