Bursa de la Bucuresti a urcat cu 1,16%, intr-o piata cu rulaj in revenire pentru o parte dintre actiunile lichide si unde titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 5,74%, continuand sa revina vizibil dupa ce in acest an au consemnat cea mai ampla scadere dintre SIF-uri, informeaza Mediafax.

Piata a deschis ziua in stagnare, iar dupa primele minute a inceput sa creasca usor, desi bursele vest-europene au scazut. Punctul maxim de crestere atins de indicele general al Bursei de la Bucuresti, BET-C, a fost cu putin inainte de inchidere, cand piata a fost pe plus cu aproape 1,2%.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 1,26%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 1,2% peste sedinta precedenta. Totodata, indicele BET-FI, al titlurilor celor cinci SIF-uri si al actiunilor Fondului Proprietatea (FP), a urcat cu 0,92%.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au continuat sa revina vizibil si au avansat cu 5,74%, la 0,516 lei, dupa ce luni au crescut cu 3,24%. Evolutia a venit din nou pe primul rulaj dintre SIF-uri, de 2,6 milioane lei. Astfel, pretul acestor actiuni a urcat in ultimele doua zile cu 9,16%, insa evolutia vine dupa ce saptamana trecuta titlurile SIF Transilvania au scazut cu 8,57%.

"Explicatia mea pentru evolutia acestor actiuni din ultimele zile este pur tehnica. Actiunea a inregistrat un declin de aproximativ 32% din maximul anului pana in apropierea nivelului de suport de 0,45 lei, fapt care a dus la o supravanzare pe anumiti indicatori tehnici. Un rebound tehnic este posibil sa se realizeze pe toate SIF-urile dupa ce investitorii au renuntat sa le mai achizitioneze in urma propunerilor de dividend, insa este important sa fie si un context international favorabil", a declarat Adrian Ormenisan, seful Serviciului de intermediere din SSIF Broker.

Titlurile SIF Transilvania au intrat in acest an pe un trend descendent si au inregistrat cea mai vizibila corectie din acest sector. Aceste actiuni sunt la un pret cu 23,15% sub ultima cotatie din 2013, iar anterior revenirii din aceasta saptamana erau aproape de minimul ultimului an. Si actiunile celorlalte SIF-uri sunt pe minus fata de nivelurile de anul trecut, corectiile fiind cuprinse intre 10,88% si 15,81% in cazul titlurilor SIF Moldova, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia. Titlurile SIF Oltenia sunt cu numai 2,92% sub nivelul din 2013.

Scaderea actiunilor SIF Transilvania a fost determinata in principal de propunerea Directoratului de a utiliza profitul de anul trecut pentru dublarea capitalului social, compania urmand astfel sa nu acorde dividende, ci actiuni gratuite. Daca pana la propunerea capitalizarii profitului de anul trecut, la finalul lunii februarie, titlurile SIF Transilvania au scazut cu 6%, dupa acest moment corectia s-a amplificat. Pretul de la inchiderea sedintei de marti este cu 18% sub cotatia dinaintea propunerii de majorare a capitalului social.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au incheiat ziua in scadere cu 1%, la 0,7425 lei, dupa ce AGA a decis sa nu se acorde dividende din profitul obtinut anul trecut, de 131,1 milioane lei, castigul urmand sa ramana la dispozitia companiei, la fel cum s-a decis in ultimii doi ani la SIF Banat-Crisana (SIF1), care controleaza SAI Muntenia, administratorul SIF Muntenia. Astfel, 2014 este primul an in care SIF Muntenia nu va acorda dividende.

"O calmare a situatiei din Ucraina, suprapusa pe un calendar de raportari favorabile pe bursele importante, ar putea lasa asteptata corectia previzionata de multi analisti. Este posibil ca in perioada urmatoare sa vedem o reorientare a investitoriilor de pe sectorul energetic pe cel financiar, avand in vedere ca cresterile importante ale actiunilor din sectorul energetic vor duce obligatoriu la marcari de profit, fapt care cred ca va conduce la o creste a interesului pe SIF-uri", a mai spus brokerul.

Cei doi indici extinsi ai Bursei, BET-XT si BET-BK au incheiat sedinta de marti in crestere cu 1,23% si, respectiv, cu 1,28%. Indicele BET-XT reflecta evolutia celor mai lichide 25 de actiuni romanesti, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni de la BVB, inclusiv SIF-urile si FP, dar si actiunile bancii austriece Erste (EBS).

La fel ca in ultimele sedinte, volumele de tranzactionare au fost mici in cazul celor mai multe actiuni, pe piata principala operatiuni de peste 500.000 de lei inregistrand titluri emise de 9 din cele 83 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea actiunilor internationale. Rulaje de peste 1 milion de lei au consemnat titluri emise de 6 companii.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 22,8 milioane lei (5,1 milioane euro), suma cu 24% sub rulajul de luni, de 30 milioane lei (6,7 milioane euro). Spre deosebire de zilele anterioare, lichiditatea nu a mai fost asigurata in principal de deal-uri, ci de tranzactii realizate direct in piata principala cu cateva dintre actiunile de regula lichide.

Actiunile Fondului Proprietatea si SIF Transilvania au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 3,8 milioane lei si, respectiv, de 2,6 milioane lei. Titlurile FP au crescut cu 0,25%, la 0,808 lei, iar actiunile SIF Transilvania au urcat cu 5,74%, la 0,516 lei.

Investitorii nu au avut o reactie vizibila la deciziile AGA de la SIF Moldova (SIF2), privind distribuirea unor dividende de 34,2 milioane lei, respectiv propunerea de dividend mai mic. Aceste titluri au incheiat ziua in crestere cu 1,31%, la 1,31 lei, pe un rulaj de 715.000 de lei, rezultat din 72 de transferuri.

In acelasi timp actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 2,8%, la 1,1 lei, pe un rulaj de 1,4 milioane lei, rezultat din 172 de operatiuni. AGA SIF Banat-Crisana a hotarat, marti, pastrarea profitului in companie si neacordarea de dividende, pentru al doilea an consecutiv.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 586.000 de lei, fata de 323.000 de lei in sedinta anterioara. La finalul sedintei de la Bucuresti, marile piete europene erau in scadere cu pana la 1,1%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care au coborat cu pana la 1,9%. Pietele din Cehia si Croatia au crescut, pe de alta parte, cu 0,2% si, respectiv, cu 0,3%.

Bursa din Ucraina a scazut cu aproape 0,5%, iar principalii indici ai pietei din Rusia, Micex si RTS exprimat in dolari, au scazut cu 2,5% si, respectiv, cu 3,2%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri