Principalul indice al bursei de la Atena a scazut luni cu 11%, in conditiile in care guvernul trebuie sa organizeze alegeri parlamentare anticipate, dupa ce candidatul propus de premierul Antonis Samaras pentru presedintia statului nu a strans voturile necesare alegerii sale, relateaza MarketWatch, preluat de Mediafax.

Actiunile bancilor din Grecia au inregistrat scaderi importante in urma anuntului privind alegerile anticipate. Astfel, titlurile Eurobank au coborat cu 26%, ale Piraeus Bank, cu 18%, ale National Bank of Greece, cu 15,4%, iar ale Alpha Bank, cu 13,4%.

Cititi si Pericolul sfarsitului de an vine din Grecia: partidul care ii sperie pe conducatorii europeni poate prelua puterea

Costurile de imprumut ale Greciei au crescut in urma votului, randamentul obligatiunilor la zece ani ajungand la 9,27%. Indicele Stoxx Europe 600 a coborat cu pana la 0,8%, pe fondul declinului bursei de la Atena, dar a redus scaderea la 0,3%.

Perspectiva alegerilor anticipate ii ingrijoreaza pe investitori, intrucat ascensiunea la putere a partidului anti-austeritate Syriza ar putea pune in pericol relatia cu creditorii internationali ai Greciei, de la care guvernul elen a obtinut imprumuturi de 240 de miliarde de euro in perioada crizei financiare, potrivit The Wall Street Journal. Cele mai recente sondaje indica faptul ca partidul de extrema stanga Syriza are cele mai mari sanse sa castige alegerile.

Prim-ministrul grec trebuie sa dizolve parlamentul in termen de zece zile, dupa ce Stavros Dimas, singurul candidat la functia de presedinte al Greciei, nu a reusit sa stranga voturile necesare alegerii sale in cele trei runde de vot desfasurate in luna decembrie. Dintre cei 300 de parlamentari, 169 au votat in favoarea candidatului propus de premierul Samaras, numarul necesar fiind de 180 de voturi. Samaras a anuntat ca a cerut actualului presedinte, Carolos Papoulias, ca alegerile parlamentare sa aiba loc in 25 ianuarie, potrivit AFP.

Foto: Shutterstock/stock market

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri