Zece sedinte bursiere au trecut de cand actiunile Fondul Proprietatea (FP) nu au mai inregistrat nicio scadere, cresterile cumulate ajungand la aproape 8% si Fondul marcand astfel cea mai buna serie pozitiva din ultimii trei ani. Brokerii anticipeaza un nou maxim pentru Fondul Proprietatea si mentioneaza ca pe titlurile companiei s-a intrat la cumparare si pentru ca o parte din acestea sa fie transformate in GDR-uri saptamana viitoare pe Bursa din Londra.

Tihon, Prime: Sanse reale ca maximul facut de Fondul Proprietatea in octombrie sa fie depasit, dar pragul de 1 leu/actiune ramane prea ambitios

Fondul Proprietatea a inchis ziua de ieri la un pret de 0,922 lei/actiune, cel mai mare de anul acesta si la o distanta de 3,4% fata de maximul istoric de 0,9535 lei/actiune, atins in octombrie 2014. Evolutia vine in contextul in care administratorul Franklin Templeton a anuntat ca saptamana viitoare FP se va lista pe segmentul Specialist Fund Market al Bursei din Londra, joi fiind asteptat si prospectul.

Evolutie actiuni Fondul Proprietatea

Asteptarea de crestere a pretului actiunii FP peste valoarea de 1 leu consider ca este destul de ambitioasa. Totusi, sunt sanse reale ca maximul din octombrie 2014 sa fie atins din nou si chiar depasit - Simion Tihon, Prime Transaction

“Cred ca exista asteptari ca pe termen scurt FP sa starneasca un interes ridicat pe bursa din Londra si foarte probabil ca o parte din titlurile achizitionate in ultima saptamana sa fie transformate in GDR-uri. Pe termen foarte scurt, adica in perioada listarii secundare, asteptarea de crestere a pretului actiunii peste valoarea de 1 leu consider ca este destul de ambitioasa. Totusi, sunt sanse reale ca maximul din octombrie 2014 sa fie atins din nou si chiar depasit”, este de parere Simion Tihon, broker in cadrul societatii de intermediere Prime Transaction.

Cel mai recent raport de analiza pe Fondul Proprietatea (martie 2015) apartine brokerilor de la Swiss Capital, firma acordand un pret tinta de 1,1159 lei pentru titlurile FP, insotit de recomandarea de “buy” (“cumparare”).

Fondul nu a mai scazut pe BVB in ultimele 10 sedinte, seria consecutiva de cresteri fiind intrerupta doar luni, cand titlurile au stagnat. Perioada de optimism pe FP a fost dublata si de o lichiditate in crestere, care joi a atins 14,5 milioane lei.

“Pe termen scurt, situatia fundamentala a Fondul Proprietatea nu se schimba foarte mult, indiferent de listarea secundara; listarea la Londra ar putea creste cererea pe FP din partea institutionalilor straini, insa doar pe termen mediu-lung”, mentioneaza Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza piete de capital din cadrul BCR.

Caruntu, BCR: Petrom a devenit pentru moment un “vehicul” de pariuri pentru investitori

Petrom (SNP) este cealalta actiune de top aflata in centrul atentiei zilele acestea pe Bursa, ieri revenind cu o crestere de 1,7% pe un rulaj de 5,6 milioane lei. Petrom castigase 10% saptamana trecuta pe Bursa, dupa o zi in care titlurile au inregistrat o crestere record, de 6%.

Evolutia foarte buna din ultima perioada a companiei petroliere nu este sustinuta de niciun anunt fundamental, dar nici de o revenire spectaculoasa a barilului de petrol. Petrom anuntase la inceputul zilei de joi ca productia de hidrocarburi a urcat cu 1% in primul trimestru, stire fara un impact semnificativ asupra actiunilor.

Evolutie actiuni Petrom

Asa cum pe cotatia petrolului sunt tot felul de pariuri si speculatii in prezent, la fel va exista incertitudine si pe Petrom. SNP isi va depasi conditia de actiune stabila si va deveni una din companiile volatile de pe BVB - Mihai Caruntu, BCR

In aceste conditii analistii pun evolutia buna a Petrom pe seama pariurilor din piata cu privire la viitoarele rezultate financiare ale producatorului petrolier. “Petrom a devenit un ‘vehicul’ de pariuri pentru investitori avand in vedere ca una dintre cele mai interesante si asteptate raportari de anul acesta va fi cea a rezultatelor financiare ale SNP. Asa cum pe cotatia petrolului sunt tot felul de pariuri si speculatii in prezent, la fel va exista incertitudine si pe Petrom, una dintre companiile cele mai ‘legate’ de pretul petrolului din Europa Centrala si de Est. Petrom isi va depasi conditia de actiune stabila si va deveni una din companiile volatile de pe BVB”, spune Mihai Caruntu.

Petrom isi va publica raportul anual pentru anul 2014 pe data de 28 aprilie, in aceeasi zi cu desfasurarea Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor pe 2015. De asemenea, rezultatele financiare pe T1 2015 vor fi anuntate pe data de 18 mai.

Sursa grafice: Tradeville

Foto: Shutterstock / Financial Chart

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri