Fondurile de pensii private romanesti au nevoie sa cumpere zilnic actiuni in valoare de 1,5 mil. euro pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) pentru a-si mentine procentul de circa 20% din investitii in actiuni pe care il au in prezent, potrivit calculelor Franklin Templeton, compania care administreaza Fondul Proprietatea.

Valoarea medie zilnica a tranzactiilor realizate pe Bursa de Valori Bucuresti in primul trimestru a fost de 27 mil. lei (6 mil. euro).

“Exista foarte multi bani in Romania care pot fi atrasi prin listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unor companii de stat sau private: fondurile de pensii, de exemplu, inregistreaza anual contributii noi in valoare de 1,5 – 2 mld. euro. Conform calculelor noastre, fondurile ar trebuie sa cumpere in fiecare zi actiuni de 1,5 mil. euro pe BVB pentru a-si mentine expunerea de actuala de 20% pe actiuni”, a declarat Marius Dan, director relatii cu investitorii in Fondul.

Activele fondurilor de pensii private obligatorii (pilon II) au atins un nivel de 26 mld. lei (5,7 mld. euro) la sfarsitul primului trimestru din acest an. Cea mai mare parte a banilor erau investiti in titluri de stat (65,8%), pe locul al doilea aflandu-se plasamentele in actiuni (18,2%). De asemenea, 3,6% din active erau plasate in fonduri mutuale.

Data Valoare totala active (mld. lei)

Evolutia averii fondurilor de pensii (pilon II)

Ianuarie 2012 6,7
Ianuarie 2013 9,9
Ianuarie 2014 14,1
Ianuarie 2015 19,7
Martie 2016 26

Un total de 6,5 milioane de romani contribuie in fiecare luna cu 5% din salarii la activele fondurilor de pensii private.

“Ar fi o crima ca banii fondurilor de pensii sa trebuiasca sa mearga in afara tarii in loc sa fie investiti in Romania. Exista bani in piata de capital romaneasca, insa avem nevoie de companii”, mentioneaza Bogdan Campianu, managing partner al casei de brokeraj Wood&Co. Romania. “Ultimul lucru pe care ni l-am dori ar fi sa ajungem in situatia Lituaniei, unde 80% din banii fondurilor de pensii sunt investiti in afara tarii”, a mai adaugat Marius Dan.

Vicepresedintele ASF Ion Giuresc, responsabil de piata fondurilor de pensii, declarase luna trecuta ca Bursa de Valori Bucuresti va avea in curand o dimensiune ce va fi prea redusa pentru a putea face fata investitiilor care sunt plasate de fondurile de pensii, iar daca nu se va dezvolta, acestea fiind nevoite sa se indrepte catre alte burse sau alternative de investitie.

In prezent, 93% din totalul sumelor administrate de fondurile de pensii se investesc pe piata interna. Restul investitiilor sunt directionate in state UE (6,53% pe Pilonul II sau 5,43% pe Pilonul III) si in obligatiuni BERD, BEI si Banca Mondiala (1,04% pe Pilonul II si 1,44% pe Pilonul III).

Bogdan Campianu: Un IPO pe Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa aiba o valoare minima de 20-25 mil. euro

Peste opt ani au trecut de cand pe Bursa de Valori Bucuresti a fost realizata ultima oferta publica initiala (IPO) de succes, in 2008 Teraplast reusind sa atraga de la investiori 51 mil. lei (13 mil. euro). Electrica (EL), Nuclearelectrica (SNN) si Romgaz (SNG) sunt celelalte companii care s-au listat in piata principala intre timp, insa toate cele trei societati au fost listate de statul roman la presiunea institutiilor internationale. De asemenea, BVB a reusit sa atraga o serie de companii private de mici dimensiuni in noua lansata piata AeRo.

Compania Privata / De stat Data IPO *Valoare IPO

Ultimele 10 IPO-uri vandute pe BVB

Electrica De stat Iun 2014 1.950
Romgaz De stat Oct 2013 1.730
Nuclearelectrica De stat Sept 2013 281
Teraplast Privata Apr 2008 51
Contor Privata Mar 2008 13,1
STK Emergent Privata Mar 2008 20,8
Casa de Bucovina Privata Ian 2008 9,1
Transgaz De stat Dec 2007 225,9
Alumil Privata Dec 2006 28,7
Transelectrica De stat Iun 2006 795

“Ca sa aiba sens, cred ca orice IPO in piata principala pe Bursa de Valori Bucuresti ar trebui sa fie de cel putin 20-25 mil. euro. Primele companii private care vor incerca din nou sa faca pasul catre bursa vor beneficia de bunavointa din partea investitorilor interesati deoarece toata lumea asteapta de foarte mult timp un IPO privat”, considera Bogdan Campianu.

Acesta mentioneaza ca in piata exista o perceptie gresita potrivit careia investitorii nu sunt foarte interesati de companiile private avand in vedere ca acestea ofera randamente ale dividendelor mai mici in comparatie cu marile societati de stat, care sunt obligate prin lege sa distribuie in fiecare an o cota minima din profit.

“Este eronat sa crezi acest lucru. Da, este adevarat ca investitorilor le place randamentul dividendelor, dar asta pentru ca pana acum in Romania nu au avut alternativa unei companii de ‘growth’, care sa genereze castiguri din aprecierea capitalului”, spune Campianu.

Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ofera cel mai ridicat randament al dividendelor din lume, conform unui raport de analiza publicat recent de banca de investitii germana Berenberg. Banca estimeaza ca randamentul mediu al dividendelor distribuite de companiile din BET, principalul indice al BVB, este de 7,9% anul acesta, in comparatie cu 6,4% in cazul Croatiei, sau 4,2% in cazul Poloniei.

*Cifrele sunt exprimate in milioane lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri