Producatorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, va fi listata la bursa "undeva la jumatatea anului viitor", cu 15% din actiuni ale statului, a declarat joi presedintele directoratului companiei, Ovidiu Agliceru, in cadrul unui eveniment.

El a sustinut ca Hidroelectrica nu poate fi listata pana cand nu se va cunoaste exact care este situatia celor 17 investitii pe care compania le are in derulare si cand vor putea sa fie acestea finalizate. Unele dintre investitiile companiei sunt istorice, fiind incepute in anii 1970. La data demararii, investitiile aveau ca obiective principale, printre altele, apararea impotriva inundatiilor, acumulari pentru producerea apei potabile si pentru irigatii si, intr-o proportie mai mica, productia de energie.

"O listare fara clarificarea absoluta a viitorului acestor investitii nu poate avea loc. Ne-am focusat pe solutionarea acestei probleme. Listarea, daca s-ar face acum, ar fi inutila, iar Hidroelectrica nu va avea pret", a afirmat Agliceru, citat de News.ro.

De asemenea, pana in 15 septembrie, Consiliul de supraveghere al societatii va primi, de la directori, notele de fundamentare referitoare la 15 din cele 17 obiective, doua dintre ele fiind deja solutionate in Consiliul de supraveghere si trimise spre aprobare Adunarii Generale a Actionarilor.

Intrebat cat la suta din actiuni vor fi listate, acesta a raspuns ca „15% din actiuni”. In timpul insolventei Hidroelectrica, programul de promovare pentru listarea companiei nu a fost stopat, acesta aflandu-se si acum in derulare.

In ceea ce priveste situatia de la Hidroserv, companie de mentenanta detinuta integral de Hidroelectrica si despre care au aparut informatii ca urmeaza sa intre in insolventa, Agliceru spune ca s-a incercat in mijlocul lunii martie obtinerea unui credit de 45 milioane lei.

„La vremea aceea, Hidroelectrica chiar a insistat pe acest aspect si a incercat sa sprijine Hidroserv pentru obtinerea acestui credit, cu o scrisoare de confort ceruta de banca prin care Hidroelectrica arata ca sustine respectiva filiala. (...) Majorarea de capital sau imprumuturile acordate de actionari trebuie sa aiba in spate socoteli din care sa rezulte ca din aceste valori investite sumele se vor recupera si, ca orice actionar care investeste, si Hidroelectrica trebuie sa priveasca orice investitie si din prisma profitului. Ce actionar astazi ar plati din vistieria Hidroelectricii sau ar expune-o intr-o societate care pana acum nu a fost curatata de balastru?”, a mentionat seful Hidroelectrica.

La randul sau, prezent la eveniment, Razvan Nicolescu, consultant in cadrul companiei de consultanta Deloitte, a declarat ca statul ar trebui sa anunte macar un parcurs clar in privinta listarii Hidroelectrica, in conditiile in care oferta publica nu poate sa fie lansata pana la inceputul anului viitor.

"Daca nu se poate lista Hidroelectrica pana la inceputul anului urmator, macar sa existe un parcurs clar in privinta acestei listari. Ar trebui, cu aceasta listare, sa batem un record pe care statul l-a realizat cu Electrica, care a fost cea mai mare listare de pe piata de capital din Romania", a spus Nicolescu.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat vineri, intr-un interviu pentru News.ro, ca producatorul de energie Hidroelectrica, controlat de stat si iesit recent din insolventa, are sanse sa fie listata pe bursa in acest an si totodata ca procesul de pregatire a listarii „se deruleaza cu toate motoarele turate la maxim”.

Listarea la bursa a Hidroelectrica este considerat cel mai important eveniment pentru piata de capital in aceasta perioada.

Listarea Hidroelelctrica, o companie suficient de mare si foarte profitabila, este sigura aflata in acest moment pe agenda Bursei de Valori.

Sefii bursei au cerut reprezentantilor statului, in calitate de actionar majoritar, un calendar clar de listare a Hidroelectrica si au primit semnale incurajatoare, chiar daca sefii din Ministerul Energiei se feresc sa isi asume un termen clar de listare a producatorului de energie.

Hidroelectrica ar deveni a treia companie de la bursa bucuresteana care ar indeplini criteriile MSCI - o companie internationala care acorda clasificarile pietelor si indicilor - si ar permite Bursei de Valori Bucuresti sa devina piata emergenta.

Profitul brut inregistrat de Hidroelectrica dupa inchiderea contabila pe primele sapte luni din acest an este mai mare cu peste 13% fata de aceeasi perioada a anului 2015, in conditiile in care cifra de afaceri de 1,9 miliarde lei cumulata pana la sfarsitul lunii iulie 2016 este mai mica cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Hidroelectrica a inregistrat pe primele sapte luni ale anului 2016 un profit brut de 913 milioane lei.

Hidroelectrica s-a aflat in insolventa din 20 iunie 2012 pana in 21 iunie 2016, insa in doua faze, pentru ca in perioada iunie 2013 – februarie 2014 a iesit din procedura judiciara.

Expertii spun ca Hidroelectrica este o companie atractiva pentru investitori, atat prin prisma rezultatelor financiare, cat si a capitalurilor detinute. Compania avea la 31 mai lichiditati de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).

Producatorul de energie are acum 3.200 de salariati, fata de 5.239 salariati la momentul intrarii in insolventa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri