Actiunile Petrom (SNP) au urcat cu pana la 2% pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), dupa decizia tarilor OPEC de a reduce productia de petrol pentru prima data in ultimii opt ani, reusind astfel sa puna punct unei serii negative inceputa saptamana trecuta. Cresterea companiei s-a temperat insa la finalul zilei, reducandu-se pana la 0,8%.

Petrom pierduse 906 mil. lei din capitalizare in ultimele patru sedinte de tranzactionare pe bursa, timp in care actiunile companiei inglobasera scaderi de 6,1%. Scaderea Petrom a inceput odata cu anuntul Fondul Proprietatea (FP) privind intentia de a vinde o parte din pachetul de actiuni detinut la compania petroliera.

Fondul Proprietatea a obisnuit in trecut sa vanda sub pretul pietei atunci cand a lichidat alte pachete importante de actiuni din portofoliu. Ca urmare, teama ca acest lucru sa se intample si acum a determinat o corectie pe actiunile Petrom.

Decizia statelor membre OPEC de a reduce productia de petrol, cu 750.000 de barili pe zi raportat la nivelul din august, a propulsat joi pretul titeiului pe pietele internationale dar si o mare parte din companiile din energie, pe plan local efectele cele mai vizibile notandu-se in cazul Petrom si Romgaz (SNG).

Organizatia Tarilor Producatoare de Petrol (OPEC) genereaza peste 40% din productia mondiala de petrol, iar in aceste conditii o masura coordonata de reducere a productiei poate avea efecte imediate asupra cererii si ofertei globale de titei, si, implicit, asupra pretului.

Optimism de moment, dar analistii sunt sceptici: Anuntul OPEC valoreaza doar 10 dolari in plus pe baril

Decizia OPEC a generat in prima faza un val de optimism in pietele internationale, barilul Brent urcand cu 6,5%, la 48,9 dolari, dar spre finalul zilei de joi cotatiile se stabilizasera la un nivel inferior.

Analistii Goldman Sachs sunt de parere ca anuntul va sustine preturile pe termen scurt, insa cel mai probabil perspectivele privind productia de petrol nu se vor schimba foarte mult. Goldman si-a mentinut estimarea de 43 dolari/baril (petrol WTI) pentru finalul acestui an si de 53 de dolari pentru 2017.

Incertitudinea din piata petrolului va persista si in urmatoarele luni, iar cotele de productie ar putea fi depasite chiar si daca actuala propunere a OPEC va fi ratificata la intalnirea formala din noiembrie.

“Daca decizia va fi implementata in prima jumatate a lui 2017, si presupunand ca toti ceilalti factori din piata raman constanti, noile cote de productie anuntate astazi ar valora intre 7 si 10 dolari in plus pentru barilul de petrol”, mentioneaza analistii Goldman intr-un raport adresat investitorilor, citat de Bloomberg.

Istoria OPEC arata insa ca aplicarea deciziilor luate de organizatie nu corespunde mereu asteptarilor initiale. Tarile OPEC trebuie in continuare sa decida cine ce va reduce, iar grupul isi supraestimeaza obiectivele in general cu 5%, lucru care ar putea sa elimine complet orice efect asteptat ca urmare a anuntatei reduceri a productiei, mai spun analistii Goldman.

Si alte mari banci si-au mentinut tintele de pret neschimbate pentru petrol. Societe Generale, proprietarul BRD, a pastrat o estimare de 50 de dolari pentru barilul Brent in ultimul trimestru din acest an si de 60 de dolari in T4 2017. In cazul petrolului WTI, banca anticipeaza un discount de 1,5 dolari fata de estimarile de mai sus.

De asemenea, Citigroup si-a mentinut estimarea potrivit careia petrolul Brent se va tranzactiona la un pret cuprins intre 40 si 50 de dolari pana la finalul anului, si de 60 de dolari in 2017.

Barilul de petrol Brent se tranzactiona la finalul zilei de joi la un pret de 48,45 dolari, in vreme ce barilul WTI, reprezentativ pentru piata americana, avea un pret de 46,98 dolari.

Sursa foto: Emil Cristea/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri