Fondul Proprietatea (FP) va face oferta publica de vanzare pentru o parte din pachetul de 19% din actiunile Petrom (SNP) pe care le are in portofoliu. Stirea vine la doi ani si jumatate dupa ce administratorii FP anuntasera initial ca vor sa vanda actiunile Petrom, timp in care valoarea acestora a scazut cu 41%, ca urmare a prabusirii cotatiei petrolului.

Oferta publica se va face atat prin actiuni, cat si prin certificate de depozit (GDR) ce au ca suport actiunile SNP, si care vor fi listate pe Bursa din Londra (LSE). Actiunile si GDR-urile vor fi oferite catre investitorii persoane fizice si catre investitorii institutionali.

Fondul Proprietatea controleaza in prezent 19% din Petrom, pachet care reprezinta 22,8% din valoarea activelor nete (VAN) si 21,7% din valoarea totala a activelor FP. Legislatia prevede ca intr-un exercitiu financiar Fondul nu poate instraina peste 20% din totalul activelor fara o aprobare prealabila obtinuta in Adunarea Generala a Actionarilor.

Oferta se asteapta sa fie incheiata in ultimul trimestru din 2016, in functie de conditiile de piata, aprobarea prospectului de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara si de confirmarea de catre UK Listing Authority a eligibilitatii societatii pentru admiterea pe lista oficiala a UK Financial Conduct Authority.

Fondul va anunta detalii cu privire la pretul si dimensiunea exacta a ofertei in prospectul ce va fi publicat in perioada urmatoare.

In martie 2014, Fondul Proprietatea anuntase ca ia in considerare optiuni strategice pentru pentru o potentiala reducere a participatiilor detinute la Petrom. Vanzarea nu s-a mai concretizat, in conditiile in care prabusirea cotatiilor la titei pe pietele internationale a tras in jos si actiunile Petrom, care au suferit corectii de 41% de la acel moment si pana in prezent.

Pachetul de actiuni detinut de FP la Petrom valora 4,73 mld. lei in martie 2014, comparativ cu 2,67 mld. lei in prezent.

Petrom scadea vineri cu 4% pe Bursa de Valori Bucuresti dupa anuntul facut de Fondul Proprietatea. In acelasi timp, actiunile FP inregistrau o corectie modesta, de 0,6%.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri