La finalul saptamanii trecute, intreaga piata de capital sarbatorea includerea Romaniei pe lista scurta de monitorizare in vederea promovarii la statutul de piata emergenta, de catre FTSE, una dintre cele mai mari agentii de rating din Romania. Dupa ce entuziasmul a trecut, raman insa foarte multe lucruri de facut in toate zonele pietei, desi aparent cea mai mare presiune este pusa pe autoritati. Am discutat toate aceste aspecte cu Oana Truta – director de investitii si vicepresedinte la Franklin Templeton si Bogdan Campianu, managing director al Wood&Company, in emisiunea Profesionistii in investitii.

Oana Truta spune ca aceasta stire reprezinta “pasul corect in directia buna” si subliniaza ca Guvernul Romaniei are o influenta covarsitoare asupra modului in care procesul de upgradare va fi sau nu facut.

“Cele mai mari companii care pot fi listate sunt companiile de stat iar obligatia listarii si promovarii pietei de capital romanesti este, in primul rand, in sarcina Guvernului. Listand companiile de stat putem oferi un mediu in care si companiile private pot veni sa se listeze si promoveze”, a declarat Oana Truta.

Pe langa presiunea listarilor, mai sunt si alte aspecte pe care trebuie sa le imbunatatim, chiar daca nu se afla neaparat pe lista de criterii. Astfel, reprezentantul Franklin Templeton a explicat ca, la un roadshow recent al companiei in SUA, au remarcat investitori “suparati” pe faptul ca inca dureaza 5-6 luni deschiderea unui cont in Romania. “Pe langa criteriile efective ale promovarii, piata trebuie sa continue demersul de a facilita accesul investitorilor straini in piata romaneasca intr-un timp redus. Institutiile pietei trebuie sa fie atenti si la aceste aspecte, trebuie vazut de ce investitorii au inca astfel de probleme si trebuie gasite solutii”, a explicat Oana Truta.

In acelasi timp, Bogdan Campianu subliniaza faptul ca daca un investitor trebuie sa faca eforturi ca sa acceseze piata din Romania, ar trebui ca aceste eforturi chiar sa merite. “Pe langa accesarea pietei, un investitor investeste in analize pentru aceasta piata (macroeconomice, politice si de risc). Ar fi bine sa fie facute pentru mai multe companii, sa merite efortul”.

Un detaliu important al promovarii la statutul de piata emergenta este ca FTSE nu este singurul furnizor de servicii de rating. De fapt, 20% din investitorii care se uita spre pietele emergente folosesc FTSE ca benchmark, MCSI avand cota cea mai mare, de aproximativ 36%. Astfel, pe termen lung, miza este sa fim upgradati de cat mai multe companii de rating, explica Bogdan Campianu.

“Fondurile de investitii au anumite specializari, in functie de piete, dar si in functie de profil. Astfel, sunt fonduri pentru fonduri de frontiera si pe piete emergente dar si fonduri active, care au pretentia ca bat performanta indicilor, sau fonduri pasive care urmaresc evolutia indicilor”, explica oficialul Wood&Company.

Astfel, in momentul avansarii, va conta foarte mult marimea pietei raportata la celelalte piete care intra in indicele de tip emergent, pentru fondurile care vor replica intotdeauna structura in totalul indicelui. “Este foarte important sa incercam sa crestem piata romaneasca si evaluarile companiilor, astfel incat ponderea sa fie cat mai mare”, a mai spus Oana Truta.

Din experienta altora tari, in perioada de monitorizare nu se remarca intrari semnificative de capital, doar foarte aproape de momentul intrarii la noul statut si cand investitorii sunt siguri ca upgradeul se va face. Conform statisticilor disponibile, activele sub administrare ale fondurilor de piete emergente sunt de 60-70 de ori mai mari decat ale celor din pietele de frontiera.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri