Statul extinde baza de impozitare si va impune de anul viitor, cu plata efectiva din 2018, CASS la toate veniturile din investitii, indiferent daca vorbim de dividende sau dobanzile (mici) la depozitele bancare. Masura a generat discutii si ridica o serie de probleme, asa ca am dezbatut acest subiect in emisiunea Profesionistii in Investitii, cu Razvan Enache, redactor sef adjunct la Wall-Street,ro, si Marius Oncu, redactor fiscalitate si macroeconomie.

Am discutat despre echitate, dileme morale legate de solidaritate sociala, problemele de la buget si situatia contributiilor in alte tari din Europa. Care sunt, insa, solutiile?

„Mediul de afaceri a cerut de multi ani ca aceste contributii sa fie plafonate la nivel global, pe CNP, la maxim 5 salarii medii brute . O mare problema pentru mediul de afaceri si pentru persoanele fizice care sunt si investitori ar fi ca aceasta sa se faca pe sursa de venit, si nu pe CNP. Echitabil pentru toata lumea ar fi sa fie plafonat pe toate la un loc”, explica Razvan Enache.

Acesta considera ca proiectul poate fi realizabil, in conditiile in care exista deja demersuri de modernizare si informatizare a ANAF si deja o parte dintre impozite sunt declarate automat de banca sau broker.

Aceasta solutie a fost propusa si de Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, explica Marius Oncu.

„Solutia este sa nu mai avem venituri, ci venitul. Sa fie, asadar, o globalizare pe CNP sau pe orice alta varianta si o plafonare. Noi sunte in media europeana la nivel de contibutii, dar in lipsa unei plafonari, e posibil sa vedem povara fiscala mai mica in unele tari care au contributii mai mari”, explica Oncu.

In Bulgaria, plafonarea veniturilor se face la nivelul a doua salarii iar in majoritatea tarilor europene, nivelul este la 3-4 salarii. „Ramane de vazut ce se poate face in Romania. La ce resurse are bugetul pentru anul viitor, nu stiu daca putem vorbi inca de plafonare, chiar daca este o masura de bun simt, trebuie vazut si daca se poate realiza”.

Intr-un articol publicat pe Wall-Street PRO pe acest subiect, Ionut Dumitru a mai propus si deduceri pentru dobanda platita la un credit ipotecar, pentru economisire pe termen lung pentru pensii, economii pentru educatia copiilor, in acest fel fiind si incurajata economisire si investitia pe termen lung.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri