Curtea de Apel Bucuresti a mentinut integral hotararile Tribunalului si a respins irevocabil pretentiile contestatorilor, dupa ce Tribunalul Bucuresti a dat in fond castig de cauza producatorului de energie Hidroelectrica si fostului sau administrator judiciar, Euro Insol, si in toate actiunile formulate de traderii de energie Energy Holding si Alpiq, de producatorii Alro, Elsid, Electrocarbon si de contractorii Romelectro si Andritz, a anuntat marti Euro Insol.

Ultimii „baieti destepti din energie” pierd astfel definitiv procesele cu Hidroelectrica, prin care cereau daune de peste 100 de milioane de euro, arata Euro Insol, conform News.ro.

„Suntem aproape de finalul unei batalii judiciare intinsa pe o perioada de peste patru ani si care a facut obiectul a peste 150 de procese instrumentate in fata Tribunalului Bucuresti, a Curtii de Apel Bucuresti sau a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Prin aceste actiuni ‚baietii destepti’ vroiau sa obtina anularea denuntarii contractelor de catre administratorul judiciar si continuarea in aceleasi conditii vadit detrimentale pentru Hidroelectrica a acestor contracte pana in 2018, respectiv 2019”, a declarat avocatul Remus Borza, care controleaza Euro Insol. Potrivit fostului administrator judiciar, in perioada 2006-2012, Hidroelectrica a fost prejudiciata cu peste 1 miliard euro.

„In subsidiar traderii de energie cereau instantelor de judecata 600 de milioane de euro reprezentand daune pentru denuntarea acestor contracte frauduloase. Pe 19 ianuarie 2018 se vor judeca recursurile ‚baietilor destepti’ la inchiderea procedurii insolventii Hidroelectrica. Atunci speram sa punem punct unuia dintre cele mai mari jafuri din istoria post decembrista a Romaniei”, a spus Borza. Printr-o decizie din 13 decembrie, instanta a respins recursul declarat de Energy Holding impotriva sentintei prin care i-au fost respinse de catre Tribunal pretentiile de 91 milioane lei formulate impotriva Hidroelectrica.

Energy Holding pretindea aceasta suma cu titlu de despagubiri pentru faptul ca in anul 2011, atunci cand Hidroelectrica a activat clauza de forta majora pe toate contractele bilaterale din cauza unei secete cu efecte dezastruoase, producatorul nu i-a livrat intreaga cantitate de energie electrica contractata.

De asemenea, Curtea de Apel Bucuresti a respins si recursul formulat de producatorul de aluminiu Alro impotriva sentintei prin care Tribunalul i-a respins contestatia formulata impotriva masurii de aplicare a clauzei de forta majora in 2012. Printr-o decizie civila din 10 noiembrie, Curtea de Apel a respins irevocabil si pretentiile de 129,6 milioane lei formulate impotriva Hidroelectrica de catre producatorul de aluminiu pentru seceta din 2011.

In plus, printr-o decizie din 20 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins irevocabil si pretentiile de 18 milioane lei formulate de Electrocarbon impotriva Hidroelectrica, pentru diminuarea cantitatii de energie electrica livrata in 2011 din cauza secetei. Tot in 13 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a mentinut si masura Euro Insol de denuntare a unor amendamente la contractul de retehnologizare incheiat cu Andritz Hydro pentru Portile de Fier II.

Cele doua amendamente denuntate de administatorul judiciar Euro Insol prevedeau retehnologizarea de catre Andritz a centralei Gogosu, parte din sistemul hidroenergetic Portile de Fier II, pentru 54,5 milioane euro, suma la care Andritz ar fi dorit sa adauge inca 16,5 milioane euro cu titlu de ajustari si lucrari suplimentare.

Curtea de Apel Bucuresti, printr-o decizie civila din 29 noiembrie, a respins de asemenea recursul traderului Alpiq Romenergie impotriva sentintei pronuntata in martie 2016 prin care Tribunalul Bucuresti respingea cererea de acordare a unor despagubiri de 215,7 milioane lei pentru denuntarea de catre administratorul judiciar Euro Insol a contractului din 3 aprilie 2008.

Totodata, prin deciziile din 20 decembrie, Curtea de Apel Bucuresti a respins si pretentiile de 68 milioane lei formulate impotriva Hidroelectrica de catre asocierea Romelectro-Hidroconstructia-ISPH. Euro Insol si Hidroelectrica au fost aparate in instanta de avocatii de la Borza si Asociatii, respectiv Stanescu, Milos Dumitru si Asociatii.

Sursa foto: Shutterstock/ Pakhnyushchy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri