Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a admis, joi, ca ancheteaza mai multe tranzactii cu actiuni ale companiei Neferal, listata pe piata Rasdaq, realizate de unii actionari, printre care si presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, care considera abuziva ancheta CNVM.
"In prezent, CNVM deruleaza o investigatie cu privire la una dintre societatile comerciale ale carei valori mobiliare sunt admise la tranzactionare pe piata de capital. In acest context, CNVM a emis un act procedural prin care a dispus investigarea tranzactiilor derulate de doua persoane fizice cu actiuni emise de emitentul in cauza. Asupra acestui act, domnul Dan Paul a formulat plangere prealabila, in temeiul Legii nr. 554/2004", de arata intr-un comunicat al CNVM, publicat joi.

In prezent, Dan Paul si Paul Cristian Mihai, actionari ai Neferal, sunt anchetati de CNVM, care urmeaza sa verifice toate tranzactiile realizate de cei doi din 9 decembrie 1997 si pana in prezent.

Dan Paul a declarat la The Monney Channel, ca motivul pentru care este anchetat este faptul ca a contestat delistarea companiei. "Presedintele acelei companii, Stefan Margineanu, a cerut CNVM-ului sa ancheteze si CNVM-ul nu face altceva decat sa execute o comanda. Mie nu mi se pare corect ca un actionar majoritar al unei companii sa aiba celelalte tranzactii ale actionarilor minoritari. Este un abuz al CNVM-ului, atata tot", a spus Paul.

"Ei vor sa delisteze compania, au si facut o adunare generala in care au si declarat societatea ca fiind societate de tip inchis, si CNVM-ul nu face altceva decat sa ajute acum sa delisteze aceasta companie incercand sa faca presiuni asupra mea ca sa accept aceasta delistare. Eu nu accept delistarea, iar CNVM-ul nu are decat sa faca cate investigatii vrea", a adaugat presedintele Asociatiei Brokerilor.

Drept reactie, arbitrul pietei de capital mentioneaza ca se considera jignita de afirmatiile lui Dan Paul. "Cu referire la pozitia publica exprimata de domnul Dan Paul, ne exprimam dezacordul fata de afirmatiile neintemeiate si jignitoare la adresa CNVM care aduc prejudicii nu numai autoritatii, ci si pietei de capital in general", se spune in comunicatul CNVM.

Dan Paul a precizat ca a contestat ancheta CNVM deoarece,in cadrul acesteia, informatiile privind tranzactiile realizate de el ar putea ajunge in posesia altor persoane. "Motivul, vi l-am spus, este cererea unui actionar care a facut o intelegere cu CNVM-ul pentru a-i fi comunicate toate tranzactiile", a declarat el.

Presedintele Asociatiei Brokerilor a mentionat ca CNVM a fost obligata saemita o ordonana in acest scop, la cererea sa, asa cum prevede legea, insa asteapta si motivarea emiterii ordonantei, pentru a o putea contesta si cere, eventual, daune.

In cazul in care acestea, Dan Paul se arata dispus sa ofere datele privind tranzactiile. "Cand CNVM-ul va intele legea si-si va respecta statutul, eu in urmatoarele cinci secunde voi da aceste tranzactii. Pana acum CNVM-ul nu stie nici macar sa scrie o ordonanta. (...) E un abuz, dar sa il spuna in ordonanta CNVM. Sa scrie clar ca cere aceste tranzactii pentru a le comunica celeilalte parti cu care eu sunt in conflict", a mai spus Paul, care a acuzat CNVM ca "nu face altceva decat sa intervina intr-un conflict intre doi actionari - intre mine si actionarul majoritar de la Neferal".

Compania metalurgica Neferal - infiintata in 1932 si cu sediul in Pantelimon, judetul Ilfov - are un capital social de 14,22 milioane lei (3,86 milioane euro), divizat in 47,4 milioane de actiuni cu valoarea nominala de 0,30 lei. Actionarul majoritar al firmei este Metanef SA, care detine 53,61% din capitalul social, potrivit datelor publicate de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Ultimele raportari publicate aratau ca Dan Paul detinea 7,45% din actiunile Neferal.

Valoarea de piata a societatii este de 8,53 milioane lei (2,3 milioane euro), conform ultimei cotatii de 0,18 lei, inregistrate in cadrul sedintei de tranzactionare din 5 octombrie 2007.

Actiunile companiei sunt listate la categoria de baza a Rasdaq, sectiunea XMBS, cu simbolul NEFE, dar sunt suspendate de la tranzactionare din 8 octombrie 2007 pentru diminuarea capitalului social cu doua treimi pana la 4,74 milioane lei - pentru a se acoperi pierderile din intervalul 1998-2000 - prin splitarea valorii unei actiuni de la 0,30 lei la 0,10 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri