Indicele rusesc RTS devine cel mai prost performer al trimestrului din cauza ca deprecierea pretului la petrol si razboiul cu Georgia reaminteste investitorilor ca plasamentele in fosta tara comunista pot fi foarte riscante, scrie Bloomberg.
RTS a pierdut 22% din 30 iunie, insa dupa ce presedintele Dmitry Medvedev a oprit, marti, invazia Georgiei, indicele a urcat cu 3,5%. Deprecierea din acest trimestru este una dintre cele mai mari dintre indicii a 20 de mari piete de capital, potrivit datelor compilate de Bloomberg. RTS a pierdut 2 procente de la inceputul invaziei din 8 august, in timp ce in perioada presedintiei lui Vladimir Putin indicele a crescut de 14 ori.

Chiar daca deprecierea a redus valoarea celor 48 de companii incluse in indice la cel mai scazut nivel din martie 2006, bancile de investitii Firebird Management, Credit Suisse Group si Banco Santander evita piata de capital ruseasca.

“Actiunile companiilor din aceasta tara ar trebui vandute. Rusia va fi o paria, este o paria. Este dificil sa faci altceva decat sa-ti reduci expunerea pe aceasta piata”, a declarat Ian Hague, partener fondator al Firebird, care a vandut participatii ale societatilor rusesti in ultimele trei luni de aproape jumatate din cei 1,8 miliarde de dolari investiti in tarile din fosta Uniune Sovietica.

Doar titlurile Polymetal au rezistat scaderilor

Cei mai mari producatori de petrol ai Rusiei, Rosneft si Lukoil, au inregistrat deprecieri puternice. Companiile moscovite au pierdut peste 17% din iunie pana la inceputul lunii august, in timp ce pretul titeiului a ajuns in iulie la un record de 147,27 dolari/baril. Actiunile liderului de pe sectorul minier rusesc, GMK Norilsk Nickel, au coborat cu 26%, in timp ce indicele marfurilor Reuters/Jefferies CRB a raportat cea mai mare scadere lunara din 1980. Toate actiunile din RTS, exceptand Polymetal, cel mai mare producator de argint din Rusia, s-au depreciat.

Primul ministru Putin a acuzat pe 24 iulie compania Mechel de fixare a preturilor si a declarat ca societatea se folosea de traderii externi pentru a minimaliza taxele. Titlurile companiei Mechel, controlata de miliardarul Igor Zyuzin, au scazut cu 41%. Afirmatiile au readus in atentie falimentarea Yukos, care a fost inchisa in 2006 in timpul presedintiei lui Putin, cand guvernul rusesc a cerut peste 30 de miliarde de dolari in taxe. Fondatorul companiei Yukos, Mikhail Khodorkovsky, a fost condamnat la sapte ani intr-un lagar de munca din Siberia. Unele active ale societatii au fost transferate catre Rosneft, companie controlata de stat.

Indicele RTS s-a depreciat cel mai mult in octombrie 2003, luna in care Khodorkovsky a fost arestat, deoarece investitorii luau in considerare faptul ca mai multe companii ar putea cadea victime ale preluarii guvernului.
JPMorgan Chase & Co a citat “riscul folosirii unor metode neconventionale pentru a controla inflatia” cand a oferit actiunile rusesti la recomandarea “slab” luna trecuta. Banca newyorkeza a afirmat ca aprecierea economica a celui mai mare exportator de energie din luma se incetineste.

FMI se asteapta la o crestere economica in scadere

Rata anuala a inflatiei in luna mai si iunie a fost de 15,1%, fiind cel mai mare nivel din ultimii cinci ani, conform datelor Serviciului Federal de Statistica. Fondul Monetar International estimeaza ca tara va avea o crestere economica in scadere la 6,8% in acest an, fata de 8,1% in 2007. Fondul se asteapta la o crestere de 6,3% in 2009, ceea ce ar fi cea mai proasta performanta din 2002. “Din pacate, perspective economice rusesti, dar si globale se indreapta dinspre rau la foarte rau”, considera Zina Psiola, manager a 1,1 miliarde de dolari in actiuni rusesti in cadrul unitatii din Zurich al bancii Credit Suisse.

Pentru Nerea Heras de la Banco Santander, titlurile rusesti nu sunt atat de ieftine pentru a compensa riscul politic si inflatia accelerata, acesta indreptandu-se spre acitunile din India si Turcia. “Sunt si alte tari mai interesante din punct de vedere investitional decat Rusia”, conchide acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri