Bursa de Valori Bucuresti a reusit sa inchida saptamana trecuta in crestere, in ciuda evolutiei, per ansamblu, negative a pietelor externe si a crizei politice, datorita aprecierilor de pe titlurile din sectorul financiar-bancar si ale companiilor din grupul Rompetrol.
Valorea totala a tranzactiilor a scazut cu 25% in saptamana anterioara pana la 136,41 milioane lei.

Piata obligatiunilor a reprezentat 21% din rulajul total al Bursei, fiind realizate tranzactii in valoare de 28,45 milioane lei pe titluri de stat.

“In perioade in care pe piata actiunilor nu se intampla nimic notabil sau exista temeri ca vor urma scaderi puternice, investitorii se indreapta spre instrumentele cu venit fix, cum s-a vazut in cursul saptamanii trecute in urma achizitiilor constante de titluri de stat. Este posibil sa asistam la volume in crestere pe piata obligatiunilor daca bursele nu se vor stabiliza”, a declarat pentru Wall Street, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 5,95% in ultima saptamana, ajungand la 4.369,04 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C a urcat cu 5,16%, pana la 2.642,69 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a inregistrat cea mai redusa crestere din piata, de 2,49%, la nivelul de 23.422,96 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un avans de 4,65%, la 436,66 puncte, in vreme ce indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cel mai mult - cu 6,26% - pana la nivelul de 589,64 puncte.

“Sunt doua aspecte principale care au determinat evolutia bursei din saptamana trecuta: entuziasm mai putin, vizibil in volumele mai mici tranzactionare, si optimism la media din ultimele doua luni, demonstrat de aprecierea indicior bursieri”, afirma Andreea Gheorghe, in raportul saptamanal Puls Capital.

SIF-urile au atras jumatate din rulajul saptamanal

Tranzactiile cu actiuni SIF-urilor au generat o lichiditate de circa 55 milioane lei in saptamana incheiata, jumatate din rulajul total al pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate, investitorii ruland 24,49 milioane lei. Cotatia actiunilor a urcat cu 2,63%, la 1,17 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 2,88%, la 1,07 lei, pe un rulaj de 11,53 milioane lei.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au facut obiectul unor tranzactii cu o valoare totala de 8,77 milioane lei, si s-au apreciat cel mai mult in acest sector - cu 2,96% -, la pretul de 0,6950 lei. Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat usor, cu 1,82%, ultimul pret fiind de 1,12 lei, iar rulajul saptamanal s-a cifrat la 6,88 milioane lei.

De asemenea, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avut parte de o tendinta ascendenta si au castigat 2,08%, pana la 0,7350 lei, dar valoarea tranzactiilor a fost modesta, de aproape 3 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din sectorul bancar, de 10,76 milioane lei, si s-au apreciat puternic in ultima saptamana, cu 6,96%, pana la cotatia de 12,30 lei.

De asemenea, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in urcare cu 3,21%, ultimul pret fiind de 1,61 lei, iar tranzactiile saptamanale au insumat 4,14 milioane lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) au castigat 5,06%, pana la 124,50 lei, in urma unor schimburi de 4,21 milioane lei.

Titlurile din grupul Rompetrol au crescut semnificativ


Din sectorul energetic s-au remarcat din nou actiunile Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services, dar si cele ale Dafora Medias (DAFR), care au inregistrat aprecieri puternice.

Rompetrol Rafinare a urcat cu 12,50% in saptamana care s-a incheiat, la pretul de 0,0603 lei, in timp ce titlurile Rompetrol Well Services au crescut cu 35,04%, la 0,4740 lei.

“In asteptarea anuntului ofertei KazMunaiGaz, in piata se realizeaza tot felul de speculatii pe titlurile din grupul Rompetrol, care nu se vor calma pana cand pretul din OPP nu va fi dat publicitatii”, a mai declarat Murgoci.

De asemenea, actiunile Dafora au inregistrat o apreciere de 7,92%, la un pret de 0,1090 lei/unitate, iar rulajul saptamanal a insumat 5,88 milioane lei.

Rezultatele financiare pe T3 vor da tonul evolutiei pietelor


Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest, sustine ca investitorii se afla in acest moment in expectativa rezultatelor financiare pentru trimestru III, saptamana urmatoare fiind una foarte importanta in acest sens pentru marile piete externe.

“Este posibil sa asistam la o reactie optimista fata de rezultatele de pe trimestrul al treilea, dar mai putin exacerbata. Cred ca se vor reduce cresterile, iar variatiile s-ar putea realiza intr-un tunel restrans”, explica Murgoci.

El mai afirma ca evolutia din aceasta saptamana va fi determinata, prin corelare, de evolutiile de pe bursele externe. “Totusi, daca din zona politica vor exista anunturi importante am putea observa si «rabufniri» ale Bursei de Valori”, subliniaza reprezentantul Estinvest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri