Nivelul cumulat al activelor nete ale societatilor de investitii financiare (SIF) la sfarsitul lunii octombrie a fost de 7,4 miliarde lei (1,72 miliarde euro), in crestere cu 8.1% fata de luna anterioara si cu 27,3% de la inceputul anului, informeaza un comunicat al Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Cea mai mare crestere a activelor nete se regaseste la SIF Banat Crisana, cu 24,7% sic ea mai mica la SIF Moldova, cu 3,8%.

“Pe fondul acestor aprecieri inregistrate de altfel si in tot trimestrul al treilea, toate SIF-urile si-au recuperat diferentele inregistrate fata de volumul activelor nete de la finele anului 2008 si au inceput sa inregistreze cresteri substantiale, ca in cazul SIF Banat-Crisana cu 58,5% si SIF Oltenia cu 39,1%”, se arata in comunicat.

Nivelul preturilor de inchidere inregistrat la finele lunii octombrie, a fost la toate SIF net inferior valorilor inregistrate la finele lunii anterioare, intervalul acestor corectii pornind de la -17,9% la SIF Moldova si pana la -12,3% la SIF Transilvania.

Fata de sfarsitul anului 2008, cresterea cea mai mare inregistrata de pretul de inchidere, este de 135,3% la SIF Transilvania, iar minima este de 4,0% la SIF Muntenia.

Analizand in structura activele, se constata ca pe ansamblul celor cinci SIF, la finele lunii raportate, comparativ cu luna anterioara, investitiile financiare pe termen scurt au inregistrat o crestere medie cu 14,1% (fata de 8,9% in luna septembrie).

Ponderea actiunilor
cotate din categoria celor inregistrate in total investitii pe termen scurt, se pastreaza in jurul valorii de 98,2%, foarte apropiata de cea inregistrata in luna anterioara (98,1%).

Comparativ cu finele anului 2008, activele inregistrate in categoria investitiilor pe termen scurt, prezinta o crestere cu 36,4%, ponderea lor in total active crescand de la 52,8% in dec.2008, la 55,8% la finele lunii raportate.

SIF Banat-Crisana detine cea mai mare pondere 60,2% a actiunilor cotate din categoria investitiilor pe termen scurt in total active, urmata de SIF Oltenia cu 59,6%, SIF Transilvania cu 54,9%.

SIF Moldova cu 54,7% si SIF Muntenia cu 49,1%, comparativ cu media de 55,8% inregistrata pe anasamblu SIF la finele lunii raporate.

Actiunile cotate care erau pe ansamblu portofoliilor SIF la finele lunii anterioare in valoare de 4,0 mld.lei si reprezentau 55,4% din total active, au atins la finele lunii raportate valoarea de 4,5 mld.lei ceea ce reprezenta 58,6% din activele totale.

In acelasi timp actiunile necotate din portofoliu SIF, au ajuns sa reprezinte la finele lunii octombrie. 29,6% (2,3 mld.lei) din total active, comparativ cu 31,3% in luna septembrie.

Investitiile in industria fondurilor
erau la finele lunii octombrie pe ansamblul SIF de 34,0 mil.lei ceea ce inseamna o apreciere cu circa 1% fata de finele lunii anterioare. SIF Muntenia continua sa aibe cu 19,2 mil.lei, cea mai mare expunere pe astfel de instrumente, plasamentele sale in titluri OPCVM/AOPC reprezentand 1,2% din totalul activelor sale, fata de 0,4% media pe cele cinci SIF.

Fata de cresterea accentuata inregistrata (220%) in luna septembrie de plasamentele in titluri de stat pe ansamblul SIF, in luna octombrie cresterea a fost aproape 1%, valoarea acestora atingand 20,3 mil.lei ceea ce reprezinta 0,3% din total active SIF.

Volumul depozitelor bancare
pe ansamblu SIF la finele lunii raportate era de 672,0 mil.lei, cu o pondere in total active SIF de 8,7%. Cea mai mare pondere a depozitelor bancare in activ se regaseste la SIF Oltenia cu 12,3% (204,1 mil.lei depozite), iar cea mai mica la SIF Muntenia cu 4,7% (75 mil.lei depozite).

Obligatiunile municipale
detinute pe ansamblu SIF insumau la finele lunii oct. 1,8 mil.lei, cu circa 20% mai mult decat la finele lunii anterioare. Obligatiunile corporatiste insumau pe ansamblul SIF 67,6 mil.lei, cu circa 0,1 mil.lei mai putin decat la finele lunii anterioare, ceea ce corespunde unei ponderi de 0,9% in total active. Cea mai mare detinere de obligatiuni corporatiste se regaseste la SIF Muntenia cu 58,2 mil.lei, adica 3,7% din total active.

In luna raportata, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 2,9 mld.lei (0,67 mld.euro), cu aproape 16% sub nivelul lunii anterioare.

In luna octombrie, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 18,32%, respectiv 12,41% din capitalul lor social, in cuantumul a 14.577 tranzactii realizate pe SIF Oltenia si 9.612 tranzactii pe SIF Moldova.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna octombrie 4.665 tranzactii ce au insumat 2,94% din capitalul social.



Sursa: AAF


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri