In ciclul economic de crestere, strategia diversificarii functioneaza extrem de bine. Riscul de emitent este diluat, iar portofoliul capteaza foarte bine partea de apreciere. Pe ciclul de recesiune insa, diversificarea nu va da roade niciodata, a explicat pentru wall-street.ro Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville.
In vreme de criza, strategia diversificarii nu functioneaza pentru ca preturile activelor financiare nu mai raspund la stimuli proprii specifici, ci „intreaga paleta de instrumente financiare incepe un dans sincronizat care mai raspunde doar la stimuli de ordin macro-economic”.

La inceputul anului, consensul pentru 2010 era in acest an sa asistam la o continuare a revenirii economice si sa fim martorii unei continuari a cresterilor bursiere din 2009. Nu s-a intamplat acest lucru.

„O scurta privire pe evolutia graficelor de la inceputul anului pana in prezent releva imediat faptul ca pietele financiare au batut pasul pe loc pe parcursul anului 2010. Indiferent unde ne-am uita, indicii de actiuni sunt aproximativ in acelasi loc fata de inceputul anului, evoluand atat in teritoriu pozitiv cat si in teritoriu negativ de la 1 ianuarie”, a explicat Andrei Ciubotaru.

Sa incepem cu o privire asupra lui BET in ultimul an:




Desi companiile din componenta BET-FI sunt diferite, evolutia indicelui arata la fel:



Aceasta situatie nu este specifica numai pietei romanesti. Piata americana (S&P500) arata similar:



In Europa lucrurile nu sunt diferite, conform graficului indicelui Eurostoxx50 (cele mai mari 50 de companii europene):




„Poate ca problema este data de faptul ca SUA si Europa nu au inregistrat cresteri importante ale PIB. Sa vedem care a fost evolutia altor zone geografice in care cresterile PIB-ului au generat titluri de prima pagina in mass-media financiara. Sa ne uitam la Australia, a carei economie a evitat recesiunea globala si care a beneficiat de cererea de materie prima a Chinei”, explica Ciubotaru.



„Dar China? Cel mai bun inlocuitor pentru indicele Shanghai Composite care nu este accesibil investitorilor globali datorita regulilor administrative instituite de autoritatile locale este indicele Hang Seng (Hong Kong). Mai mult de trei sferturi din companiile componente Hang Seng sunt companii chinezesti membre ale Shanghai Composite”, a continuat brokerul.



Observatia care se trage din studiul acestor grafice este faptul ca nu cresterea sau scaderea PIB-ului unei anumite regiuni a generat cresterea sau scaderea indicelui respectivei piete de capital. Evolutia indicelui S&P500 a fost principalul factor de determinare al evolutiei celorlalti indici. Evident, specificul local si-a pus amprenta, insa nu in mod principal.

„Observatia de mai sus este sustinuta de studii statistice. Gradul de corelare existent acum la nivel global intre diversi indici de actiuni este la valori remarcabile (apropiate de valorile inregistrate in vara lui 2007). Mergand pe aceeasi logica mai in profunzime se poate constata ca gradul de corelare in interiorul lui S&P500 este unul remarcabil. Actiunile componente ale lui S&P500 s-au miscat in tandem cu indicele, indiferent de specificul propriu”, a continuat brokerul Tradeville.

Asadar, diversificarea nu isi are rostul pe acele perioade de involutie economica. Ce se poate face in schimb?

Se pot capta trendurile intermediare din piete din aceste perioade. Iar o piata de capital in care certurile si scandalurile sunt predominante se pot gasi foarte multe chilipiruri pentru fructificarea acestor trenduri intermediare. Pentru un investitor atent, aceste certuri si scandaluri sunt usor de remarcat devreme si ca atare, de evitat. Ce conteaza este trendul stabilit in alta parte, indiferent de specificul local. Iar, indiferent de ciclul de in/evolutie in care economia mondiala se afla, intotdeauna in pietele de capital periferice trendurile de crestere de pret se vor manifesta mai violent decat in pietele dezvoltate”, a conchis Andrei Ciubotaru.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri