Valoarea pietei locale de property si facility management s-a ridicat anul trecut la circa 200 de milioane de euro, nivel similar cu cel al pietei din Polonia, motorul cresterii fiind reprezentat de sectorul de birouri. Pentru anul in curs, specialistii estimeaza o crestere de cel mult 10%.
O valoare realista a pietei e property (administrarea investitiilor imobiliare) si facility management (domeniu dedicat mentenantei si ingrijirii cladirilor) ar fi de 200-205 milioane pentru anul 2010, in crestere cu circa 10% fata de 2009, spune Adrian Balasu (foto), director de marketing si vanzari al companiei BSS, unul din cei mai importanti jucatori din piata de profil.

Din aceasta valoare, circa 30% provine din administrarea spatiilor de birouri, sector care ramane motorul cresterii, urmat de cel al spatiilor logistice.

Mai mult, din valoarea totala a pietei de property si facility management, Bucurestiul “musca” o cota de 70-75%, mai spune specialistul BSS. Iar daca anul trecut, cresterea a fost de 10%, pentru 2011 estimarile sunt mai precaute.

“Speram la o crestere de cel putin 5%, in conditiile in care, in jumatatea a doua a anului este anuntata finalizarea mai multor imobile de spatii de birouri, totalizand peste 200.000 mp, precum si spatii logistice si centre comerciale”, adauga Balasu.

Ceva mai optimist este Ioan Bejan, secretar general al Patronatul Proprietarilor de Cladiri din Romania (RABO), care afirma ca rata anuala de crestere a pietei este de 10%, insa in perioada de boom a pietei imobiliare, cresterea era de 40% pe an.

“In Romania, nu exista scoala de facility management si calitatea serviciilor este inca sub standardele dorite. Din acest motiv, exista multe oportunitati de dezvoltare a acestui segment. Ca valoare, piata este similara cu tari precum Norvegia, Suedia, Finlanda, Polonia, Cehia sau chiar Ungaria, unde aceasta industrie s-a dezvoltat intr-o perioada si context similare cu piata romaneasca”, spune oficialul RABO.

O alta comparatie este facuta de Klaus Reisenauer, actionar in cadrul dezvoltatorului de centre comerciale Oasis, care aseamana piata de facility management din Romania cu cea din Germania in perioada anilor ’80.

“Referindu-ne exclusiv la serviciile de facility management, efectuate prin intermediul unor firme specializate, putem spune ca nivelul acestui segment in Romania este inca nesemnificativ si aproximativ la 20% din valoarea pe care o va atinge in urmatorii 7-10 ani”, afirma Klaus Reisenauer.

Anul trecut, compania de property si facility management Building Suport Services (BSS) a afisat o cifra de afaceri de 5,3 milioane de euro, in timp ce suprafata de spatii gestionata a crescut la 2,3 milioane de metri patrati. Pe piata de profil, principalii jucatori sunt: UTI Facility Management, ISS, BSS si MT&T.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri