Viziunea asupra pietei imobiliare este in general optimista, in special ca urmare a imbunatarii conditiilor ecomonice, spun oficialii CBRE Romania, una din principalele companii de consultanta imobiliara de pe plan local. Consultantii companiei au apreciat pentru wall-street.ro cum vor evolua chiriile, dar si ce ar putea urma pe piata in al doilea semestru al anului.

"In prima parte a anului numarul si valoarea tranzactiilor realizate a fost sub nivelul anului trecut, dar acest lucru este explicabil prin faptul ca o serie de tranzactii foarte mari s-au incheiat chiar la final de an si alte tranzactii sunt inca in proces de analiza. Viziunea asupra pietei imobiliare este in general optimista bazata in principal pe imbunatatirea conditiilor economice, ieftinirea creditelor si rata foarte scazuta a bondurilor guvernamentale, Astfel investitorii internationali, atat cei conservatori, cat si cei cu o apetenta ridicata la risc, sunt foarte activi in piata si iau in calcul o posibila extindere in Romania”, a spus Laura Dumea Bencze, head of research la CBRE.

Pentru cel de-al doilea semestru din 2015, consultantii imobiliari vad o intensificare a proceselor de analiza (due diligence) pentru diverse produse imobiliare, in special cele din segmentul office si industrial, precum si finalizarea unor tranzactii relevante, pe segment office, industrial si terenuri.

Piata de office

Reprezentantul CBRE spun ca segmentul de birouri isi consolideaza statutul de vedeta a pietei imobiliare, cu un numar stabil, reprezentativ de tranzactii, un nivel ridicat al cererii pentru ocuparea unor spatii de birouri de calitate, precum si o efervescenta pe partea de dezvoltare / constructie.

Segmentul industrial

„Sunt cativa factori care contribuie la atractivitatea segmentului industrial, in special in “ochii” investitorilor. Acestia sunt: extinderea segmentului de productie ca pondere in segmentul industrial, intrarea / consolidarea prezentei unor mari producatori internationali, accentul pus de marii retaileri pentru eficienta spatiilor logistice si de depozitare, precum si cresterea consumului online, deci a nevoii de spatiu de depozitare”, spune Laura Dumea Bencze.

Piata de retail

Pe segmentul de retail, polarizarea pietei continua, astfel multe centre comerciale mari, dominante vor continua sa performeze foarte bine si vor deveni extrem de atractive pentru chriasi / investitori, dar exista si o alta serie de centre comerciale, in special de dimensiuni mici si medii care performeaza mult sub asteptari, conform consultantilor imobiliari.

Terenuri si rezidential

„Asistam la revitalizarea acestor segmente, cu multe tranzactii in toate categoriile de segment”, au precizat specialistii CBRE.

Cum evolueaza chiriile?

  • Office – s-a inregistrat deja o usoara crestere a chiriei prime, de la 18 euro la 18,5 euro / mp, bazat pe scaderea ofertei in cadrul cladirilor de birouri din zona CBD, de clasa A. Aceasta crestere nu s-a transmis inspre toate celalte categorii de cladiri si sub-zone. Nu ne asteptam la alte cresteri in urmatoarele 6 – 9 luni.
  • Industrial – chiriile au si vor avea in continuare o evolutie stabile, cu cresteri doar in cazuri izolate.
  • Retail – in cazul centrelor dominante, cu cresteri de trafic si vanzari nu este exclus sa vedere cresteri de chirii, dar nu pentru toate categoriile de unitati sau tipuri de activitate.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri