Zona Primaverii din Capitala inregistreaza cel mai ridicat pret mediu de vanzare pe metru patrat construit, de 3.500 euro + TVA, potrivit raportului Premium Residential Sales Market 2015, realizat de catre DTZ Echinox, in timp ce in zonele Aviatiei, Herastrau si Floreasca, pretul mediu de vanzare pe metru patrat construit variaza intre 1.800 - 1.950 euro + TVA.

Cererea pentru apartamente noi aflate in locatii premium a crescut in comparatie cu anii precedenti, potrivit companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. Aceasta tendinta este reflectata de trei aspecte importante: disponibilitatea scazuta a apartamentelor in proiecte livrate intre anii 2014 - 2015, doar 30% fiind disponibile pentru vanzare la sfarsitul trimestrului patru din 2015, numarul mare de unitati aflate in constructie si, nu in ultimul rand, numarul de unitati vandute in faza de proiect (au fost vandute mai mult de 36% din numarul total de unitati aflate in constructie cu data de finalizare 2016 - 2017).

Din moment ce partea de Nord a orasului devine o importanta destinatie pentru birouri, cererea pentru apartamente premium vine, in principal, din partea persoanelor cu venituri ridicate, pentru care o locuinta in aceasta zona din Bucuresti a devenit o necesitate. Majoritatea cumparatorilor cauta apartamente cu unul sau doua dormitoare, cu suprafete cuprinse intre 100 - 120 mp si preturi care variaza intre 150.000 - 300.000 euro.

Floreasca, cele mai multe locuinte premium livrate

In perioada 2014 - 2015 numarul apartamentelor rezidentiale premium livrate in zona de Nord a Capitalei a fost de aproximativ 200 de unitati. Cele mai multe apartamente au fost livrate in zona Floreasca - 32% din totalul unitatilor finalizate, urmata de zona Herastrau cu 25%. Proiectele aflate in constructie la finalul 2015 releva faptul ca, in urmatorii doi ani, aproximativ 550 de apartamente premium vor fi livrate in partea de Nord a orasului. In comparatie cu numarul unitatilor livrate in perioada 2014 - 2015, cresterea este de 175%.

Potrivit raportului Premium Residential Sales Market 2015, cele mai active zone din punct de vedere al constructiei de apartamente premium sunt Herastrau, Aviatiei si Floreasca. Locatiile care inregistreaza o activitate scazuta de dezvoltare sunt Dorobanti, Aviatorilor si Kiseleff. In aceste zone disponibilitatea terenurilor este destul de limitata, iar un numar considerabil de cladiri sunt incadrate la categoria "monument istoric". Per ansamblu, in Dorobanti, Aviatorilor si Kiseleff, numarul total de apartamente premium programate a fi finalizate in 2016 - 2017 reprezinta doar 9% din stocul total de unitati programate pentru livrare in aceasta perioada.

La finalul 2015 cele mai multe apartamente premium disponibile pentru vanzare sunt localizate in proiecte care urmeaza sa fie finalizate in 2016 (86% din numarul total de apartamente programate pentru finalizare anul acesta sunt disponibile pentru vanzare). Disponibilitatea unitatilor rezidentiale programate pentru finalizare in 2017 este mai redusa, doar 48% fiind disponibile pentru vanzare la sfarsitul trimestrului patru din 2015.

Marea majoritate a proiectelor aflate in constructie ofera apartamente cu doua sau trei dormitoare. Luand in considerare toate unitatile rezidentiale premium programate pentru finalizare in urmatorii doi ani, un procent de 60% este reprezentat de aceste tipuri de unitati. In ceea ce priveste apartamentele cu un dormitor, prin comparatie cu stocul livrat intre 2014 – 2015, numarul celor aflate in constructie la finalul 2015, este de sase ori mai ridicat.

Comparand stocul apartamentelor premium livrate in ultimii doi ani cu cele aflate in constructie, se poate observa o schimbare a celor din urma in ceea ce priveste suprafata medie construita. Acest lucru este valabil, in special, pentru apartamentele cu doua sau trei dormitoare. Daca in perioada 2014 - 2015 suprafata construita a unui apartament cu doua dormitoare varia in medie intre 90 - 170 mp, in perioada 2016 - 2017 acestea vor avea in medie 90 - 150 mp. In cazul apartamentelor cu trei dormitoare, suprafata construita in ultimii doi ani a fost de 150 - 300 mp. In cazul proiectelor aflate in constructie cu data de finalizare in 2016 - 2017, suprafata construita a apartamentelor cu trei dormitoare va fi de 120 - 290 mp.

Principalele caracteristici ale zonelor rezidentiale premium din zona de Nord a capitalei sunt: densitate ridicata de spatii verzi precum lacuri si parcuri, varietate de restaurante, cafenele si bistrouri, conexiune excelenta la reteaua de transport public, proximitate fata de Aeroportul International Henri Coanda, densitate medie de dezvoltari rezidentiale, destinatie preferata de Ambasade si Resedinte Oficiale, apartamente ce dispun de planuri eficiente cu suprafete mari si terase, iar pretul mediu de vanzare/mp construit variaza intre 1.800 - 3.500 euro + TVA.

Zona Pret mediu de vanzare (euro)/mp construit in proiecte rezidentiale (+TVA)
Herastrau 1.900
Aviatiei 1.800
Floreasca 1.950
Primaverii 3.500
Kiseleff 3.000
Aviatorilor 2.000
Dorobanti 3.000

Sursa foto: Volodymyr Kyrylyuk / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri