Activitatea de inchiriere pe piata de birouri, cea industriala si de logistica a consemnat cresteri semnificative fata de anul trecut, iar ceea ce este de remarcat este ponderea ridicata a cererii noi in totalul suprafetei tranzactionate.

Pe piata de birouri, suprafata inchiriata in primele noua luni a depasit nivelul consemnat in toata perioada anului trecut, peste 45% din volumul tranzactionat fiind cerere noua, arata datele companiei de consultanta imobiliara JLL.

”Companiile au inchiriat in primele noua luni ale anului spatii de birouri in Bucuresti pentru cel putin 11.000 de noi locuri de munca, in conditiile in care aproape 110.000 de metri patrati din cererea totala reprezinta contracte noi. Astfel, cererea noua cumuleaza aproape 45% din suprafata de birouri tranzactionata in intervalul analizat, care a totalizat 250.000 metri patrati. Restul tranzactiilor reprezinta renegocieri, reinnoiri de contracte si relocari”, a declarat Andrei Drosu (foto cover), research consultant in cadrul JLL Romania.

Suprafata totala tranzactionata din primele noua luni este egala cu cea inchiriata in intreg anul trecut.

Cererea din Bucuresti a fost generata in continuare de firmele din domeniul IT si BPO/SSC, care au realizat peste o treime din volumul total al tranzactiilor de inchiriere, acestea fiind urmate de companii din domeniul bancar si de servicii financiare si de companiile de servicii profesionale.

Zona de Centru-Vest, peste o patrime din cererea de birouri

Zona de Centru-Vest a atras putin peste un sfert din cerere, in timp ce zonele Floreasca - Barbu Vacarescu si Dimitrie Pompeiu au atras impreuna circa o treime din tranzactii, iar cea de Nord si Centru Nord, aproximativ 15%.

Pe de alta parte, dezvoltatorii au finalizat in perioada ianuarie-septembrie proiecte totalizand 221.000 de metri patrati, stocul ajungand la 2,5 milioane de metri patrati.

In conditiile in care oferta noua a fost partial preinchiriata, iar cererea a depasit suprafata de birouri llivrata pe piata, rata de neocupare in a scazut la 12,9%, cu 20 puncte proncentuale sub nivelul din trimestrul trei din 2015.

Este de asteptat ca rata de neocupare sa creasca pana la sfarsitul anului si in prima parte a anului 2017 din cauza nivelului ridicat de proiecte dezvoltate speculativ planificate. Pana la sfarsitul anului, dezvoltatorii au anuntat ca vor finaliza alti 77.500 metri patrati.

grafic-9-luni-birouri-jll

Cererea pe piata industriala atinge un maxim istoric

Si pe piata industriala si logistica cererea din primele noua luni a atins deja nivelul consemnat in intreg anul trecut, respectiv aproape 310.000 metri patrati, din care peste 60% este cerere noua (200.000 metri patrati). Renegocierile si reinnoirile de contracte au cumulat 110.000 metri patrati de spatii industriale si logistice.

Circa 65% din cererea totala a vizat Bucurestiul, in conditiile in care firmele de retail si de logistica au fost cele mai active in acest an. Alte tranzactii s-au semnat in Timisoara (15% din cerere), si in alte orase precum Braila, Deva, Cluj-Napoca sau Resita.

”Pentru acest an estimam ca suprafata de spatii logistice si industrial inchiriata va depasi 350.000 metri patrati, o suprafata record, cea mai mare inregistrata vreodata in Romania intr-un an. Cererea sustinuta din ultimii ani, peste 1,7 milioane de metri patrati inchiriati in ultimii 5 ani si jumatate, incurajeaza dezvoltatorii sa continue investitiile. Aproape 275.000 metri patrati de spatii industriale si logistice au fost livrate in primele noua luni ale anului 2016, din care 58% , respectiv 159.000 metri patrati in Bucuresti”, amai declarat Andrei Drosu.

grafic-9-luni-spatii-logistice-jll

Cea mai recenta oferta noua, livrata in trimestrul 3, include, pe langa altele, 43.000 de metri patrati dezvoltati speculativ ca extensie a P3 Logistics Park in Bucuresti, 25.000 metri patrati dezvoltati de CTP la Cluj pentru Profi si inaugurarea a 15.000 metri patrati, extensie a Industrial Park Brasov.

Stocul la finele lunii septembrie era de 2,5 milioane de metri patrati, din care 1,1 milioane de metri patrati in Bucuresti.

Alti 71.000 metri patrati de spatii industriale sunt anuntati ca vor fi livrati pentru acest an, atat proiecte noi, cat si extensii ale celor existente. Rata de neocupare este de circa 5% in Bucuresti si de sub 10% in afara Capitalei.

JLL este una dintre cele mai mari companii de consultanta imobiliara prezenta pe piata din Romania, unde mai activeaza nume precum Colliers, CBRE, DTZ Echinox sau Knight Frank.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri