Piata spatiilor industriale din Polonia a inregistrat in primele noua luni din 2007 o crestere a stocului total de spatii industriale de 800.000 metri patrati, pana la 3,52 milioane metri patrati, potrivit companiei de consultanta imobiliara Cushman & Wakefield.
Contractele de inchiriere au depasit un milion de metri patrati de spatii industriale in primele trei trimestre ale anului in curs. Operatorii de logistica raman principalii clienti pentru spatiile moderne de depozitare, contabilizand 42% din tranzactiile realizate in primele noua luni. Acestia sunt urmati de catre lanturile de retail, 13%, si firmele din sectorul food si electronic cu 8% si respectiv 7%.

Cea mai mare tranzactie pe acest segment al pietei imobilare din primele trimestre ale anului a avut loc in regiunea Varsovia, unde au fost inchiriati 340.000 metri patrati, urmata de Upper Silesia cu 248.000 metri patrati si Poznan cu 190.000 metri patrati. In cel de-al treilea trimestru al anului, cel mai mic volum al tranzactiilor a avut loc in Tricity - 2.600 metri patrati de spatiu industrial si Cracovia cu 1.000 metri patrati.

Luand in considerare contractele de inchiriere semnate in 2007 in topul dezvoltatorilor se regasesc Prologis cu o cota de piata de 31%, Panattoni cu 25% si Segro cu 7%. In prezent mai sunt in constructie alti 890.000 metri patrati de spatiu industrial, din care ProLogis dezvolta 28%, Panattoni circa 25% si Segro alte noua procente. Cel mai mare depozit de spatii industriale si de depozitare se construieste in regiunea Varsovia, aproximativ 390.000 metri patrati, urmat de Upper Silesia cu 203.000 metri patrati si Poznan cu 152.000 metri patrati, unde se observa si cea mai mare cerere.

"Ne asteptam ca piata spatiilor industriale si de depozitare sa continue sa creasca in ultimul trimestru al anului atat in volum cat si in tranzactiile realizate, iar stocul total sa ajunga la 3,8 milioane de metri patrati", a declarat directorul departamentului industrial din Polonia al companiei Cushman & Wakefield, Tomasz Olszewski.

In primele trei trimestre ale anului compania Cushman & Wakefield a intermediat inchirierea a nu mai putin de 160.000 de metri patrati de spatii industriale. Cushman & Wakefield este cea mai mare companie privata in domeniul imobiliar din lume. Fondata in 1917, compania are 215 birouri in 56 de tari din intreaga lume si 12.000 de angajati. Cushman & Wakefield asigura solutii integrate prin consultanta activa, implementare si manageriat proprietarilor, locatarilor si investitorilor pe parcursul fiecarei etape a procesului imobiliar. Biroul din Romania a fost deschis in 2007 prin preluarea companiei locale cu care colabora de peste 11 ani, Activ Consulting, devenind astfel Cushman & Wakefield Activ Consulting.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri