Triplu medaliata cu aur la Jocurile Olimpice de la Atena, Catalina Ponor este una dintre gimnastele-vedeta ale Romaniei. A revenit anul acesta in competitii dupa ce o perioada a cochetat cu antrenoratul, iar acum are un nou tel: un loc cat mai sus la Olimpiada de la Londra de anul viitor. Intr-un interviu acordat wall-street.ro, Catalina Ponor vorbeste despre pretul performantei si perspectivele pe care le are o gimnasta ajunsa deja la statutul de senioara.
A reusit sa participe la primul campionat mondial dupa 10 ani de antrenamente. In 2004, cand avea 17 ani, Catalina Ponor a cucerit la Atena trei medalii de aur – in competitia pe echipe, la barna si la sol.

A continuat sa concureze pana in 2009, cand a decis sa plece in SUA, la invitatia unei foste gimnaste, pentru a-si incepe cariera de antrenoare. La inceputul anului, sportiva a revenit in Romania, in echipa pregatita de Mariana Bitang si Octavian Belu.

Dupa esecul de la Mondialele de la Tokio din octombrie si o recenta accidentare care o va impiedica sa participe la Cupa Elvetiei din 6 noiembrie, Catalina Ponor gaseste optimismul necesar sa priveasca increzatoare spre urmatoarea provocare a carierei sale: Jocurile Olimpice din 2012.

Wall-Street.ro: La ce loc poate aspira Romania la Olimpiada din 2012 avand in vedere rezultatele de la Mondialele de la Tokyo?

Catalina Ponor: E prematur sa ma pronunt acum. Depinde mult si de rezultatele pe care le vom avea prin antrenamentul zilnic sustinut. E multa munca, e mult de recuperat si sper sa reusim sa acoperim in scurtul timp ramas lipsurile si sa dam tot ce avem mai bun la Olimpiada.

Wall-Street.ro: Cati bani ai reusit sa faci din gimnastica pana acum? Ai investit in ceva acesti bani sau in ce ai dori sa-i investesti?

Catalina Ponor: Citeam zilele trecute ca fotbalul este cel mai avantajos sport din punct de vedere profit. Si asta pentru ca este cel mai popular, e un sport de masa. In cazul gimnasticii, dupa cum bine stiti, foarte multi bani nu se fac, fiind un sport de nisa. Eu insa sunt multumita ca la varsta mea nu depind de nimeni, am propriile venituri din care am reusit sa-mi fac o casa pe gustul meu si sa am masina mea preferata.

Pana in acest moment nu am investit intr-o afacere, dar pot sa spun ca pe viitor intentionez sa deschid o sala de sport de performanta unde copiilor sa le fie educata dorinta de miscare. Din pacate, in ultimii ani calculatoarele au captivat aproape toti copiii, in defavoarea miscarii. Cred insa ca acei copii care vor sa faca performanta au aceasta inclinatie spre miscare si vor sti unde sa vina pentru a merge in aceasta directie.

Wall-Street.ro: Consideri ca se poate trai din gimnastica?

Catalina Ponor: Cred ca nu avem nevoie de multe pentru a trai bine, sanatos si pentru a fi multumiti de viata noastra. Se poate trai decent din gimnastica. Daca muncesti si esti constiincios si responsabil, asa cum am invatat noi din sport, se poate trai decent din orice.

Wall-Street.ro: Dupa cati ani de pregatire reusesti sa faci performanta?

Catalina Ponor
: Depinde de fiecare sportiv. In gimnastica senioratul incepe de la 16 ani. E nevoie de multa munca, ambitie si consecventa pentru rezultate remarcabile. Va pot spune ca m-am antrenat zece ani sa particip la primul Campionat Mondial. Consider ca poti vorbi despre sport de performanta, doar cand ajungi sa concurezi ca senior si sa ai rezultate pe plan international.

Wall-Street.ro: De ce are nevoie un sportiv pentru a se mentine pe podium?

Catalina Ponor: De sanatate in primul rand, de multa ambitie si multa munca.

Wall-Street.ro: Care a fost sau este cel mai mare sacrificiu pe care il faci pentru a practica gimnastica de performanta?

Catalina Ponor: Nu exista sport de performanta fara sacrificii. Insa orice sportiv este nevoit la randul lui sa faca aceste sacrificii, daca isi doreste intr-adevar, iar eu consider ca dupa toate rezultatele pe care le-am dat nu am de ce sa regret daca am facut vreodata un sacrifiu in viata de sportiv. Cred ca rezultatele foarte bune sunt direct proportionale cu sacrificiile facute. Rezultatele obtinute de-a lungul timpului ma multumesc si ma ambitioneaza la Jocurile Olimpice.

Wall-Street.ro: Pe ce muzica iti place sa te antrenezi?

Catalina Ponor: Sincer, in sala de antrenament nu ascult muzica. Sunt atenta la indicatiile si corectarile antrenorilor.

Wall-Street.ro: De ce crezi ca stirile sportive sunt aproape numai despre fotbal?

Catalina Ponor: Fotbalul e „sportul rege” pentru ca se adreseaza tuturor si face rating. Imi pare rau ca doar acest sport este promovat, nu este corect.

Wall-Street.ro: In afara de gimnastica, ai reusit sa castigi bani si din contracte de publicitate (prezentari, asocierea imaginii tale cu anumite branduri)?

Catalina Ponor: Cum am mai precizat, din pacate, gimnastica nu este un sport atat de mediatizat precum fotbalul, unde, stim cu totii, ca se pot incheia importante contracte de publicitate.

1. V-ati dori ca gimnastica sa fie mai mult promovata in cadrul stirilor sportive?




Wall-Street.ro: Pana cand crezi ca vei putea practica gimnastica de performanta? Ce iti doresti sa faci dupa retragere?

Catalina Ponor
: Imi doresc sa fiu sanatoasa si sa practic cat mai mult acest sport, care mi-a adus multe safisfactii. Daca dupa Olimpiada din 2012 sanatatea nu-mi va mai permite sa concurez, o sa ma retrag si o sa continui ce am inceput: antrenoratul.

Wall-Street.ro: Ce ar trebui sa faca Federatia Romana de Gimnastica astfel incat Romania sa se mentina pe podium in gimnastica mondiala/sa avansam pe podium?

Catalina Ponor: Federatia Romana de Gimnastica ne-a oferit si ne ofera in continuare tot ce avem nevoie incepand cu cazare, masa, medicamentatie si pana la cele mai mici lucruri. Poate sportivii romani simt nevoia de mai multa motivatie financiara. Aici as adauga si sprijinul Gerovital, care ne sustine pentru Olimpiadele de anul viitor de la Londra.

Wall-Street.ro: Pe ce-ti place sa-ti cheltui banii?

Catalina Ponor: Cand eram mai mica imi cumparam tot felul de lucruri, marunte, asa cum erau si prioritatile mele la acea perioada. Acum toti banii se duc spre familie, casa.

Wall-Street.ro: Ce costuri luna implica practicarea gimnasticii la nivel de performanta?

Catalina Ponor
: Nu as putea sa dau o cifra exacta, insa necesita ceva costuri pentru toate facilitatile care le-am mentionat mai inainte.

Wall-Street.ro: Primesti sponsorizari? Te-a sustinut vreun sponsor pana acum?

Catalina Ponor: Vreau sa multumesc sponsorului principal Gerovital, care a devenit sustinator al echipei olimpice la Jocurile Olimpice din 2012.

Wall-Street.ro: Consideri ca in Romania se investeste suficient in acest sport (in gimnastica) comparativ cu alte tari?

Catalina Ponor: Consider ca in momentul de fata nu se investeste atat de mult cat ar trebui, insa sper ca pe viitor lucrul acesta sa se schimbe, ca oamenii sa fie mai deschisi si sa aprecieze tinerele talente la adevarata lor valoare.

Aveti un mesaj de transmis gimnastei Catalina Ponor? Comentati mai jos.

Foto: Agerpres.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri