Ministerul Sanatatii precizeaza, dupa ce aproximativ 12.000 de medici si asistente au inceput luni protestele, ca remuneratia medicilor pentru garzi a crescut cu pana la 90 la suta din 1 octombrie, iar plata petnru garzile suplimentare se face prin raportare la salariul majorat de la 1 august, noile venituri urmand sa fie primite din 15 noiembrie.

Aproximativ 12.000 de medici si asistente medicale afiliati Federatiei Sindicale Hipocrat au inceput luni protestele, timp de o saptamana vor purta banderole albastre, din 17 octombrie vor organiza pichete si vor intrerupe temporar activitatea, iar din 31 octombrie ar putea intra in greva generala. Sindicalistii cer eliminarea inechitatilor salariale pentru medici si asistente, personalul TESA si functionarii din Directiile de Sanatate Publica, acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca, a tichetelor de vacanta si de masa pentru toti salariatii din sistemul de sanatate si asistenta sociala, scrie News.ro.

Ministerul Sanatatii arata ca, dupa ce Guvernul a adoptat Ordonanta de Urgenta 20/2016, remuneratia medicilor pentru garzi a crescut cu pana la 90 la suta din 1 octombrie.

"Plata garzilor suplimentare pentru medici se face acum prin raportarea la salariul de baza majorat de la 1 august 2016, iar plata majorata pentru aceste garzi va fi primita incepand cu data de 15 noiembrie”, a precizat MS.

Potrivit sursei citate, garda unui medic primar, gradatia 5, va fi platita in zilele lucratoare cu 781 de lei brut (la un spor de 25%) si cu 1.094 de lei brut (la sporul maxim de 75%). In zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale, venitul din garda va ajunge la 1.667 de lei brut.

Un medic specialist, gradatia 5, va primi pentru o garda efectuata in cursul saptamanii 614 lei brut (la un spor de 25%) si 860 de lei brut (la un spor de 75%). Pentru gazile din weekend si din zilele declarate sarbatori legale, acelasi medic va incasa 1.310 lei brut.

Si in cazul medicilor rezidenti care efectueaza garzi in conditiile legii, acestea vor fi platite cu sume intre 435 de lei brut si 1.147 de lei brut, in functie de anul de rezidentiat si de sporul aplicat (25% sau 75% in cursul saptamanii si 100% pentru zilele de sambata, duminica si sarbatori legale), sustin reprezentantii MS.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca garzile suplimentare vor fi efectuate in baza unui contract individual de munca cu timp partial si vor fi considerate atat vechime in munca, cat si vechime in specialitate. Contractul de munca pentru garzi va da dreptul la concediu de odihna platit proportional cu timpul lucrat pentru medicii care efectueaza numai garzi sau pentru cei care fac garzi in alt spital decat cel la care sunt angajati.

"Asa numita „garda obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce este un element de noutate. In plus, medicii care au obtinut titlul de doctor in stiinte medicale incepand cu anul 2010 vor primi sporul legal de 15% care, pana la 1 august, nu mai fusese acordat. Fondurile pentru plata garzilor vor fi puse la dispozitia spitalelor in mod distinct de catre Casele judetene de asigurari de sanatate si a Municipiului Bucuresti, conform Ordonantei de Urgenta 43/2016”, a precizat MS.

Membrii Federatiei Hipocrat cer o salarizarea unitara a personalului medical, in orice sector de activitate in care se asigura act medical, o salarizare corespunzatoare a personalului TESA si a functionarilor publici din cadrul Directiilor de Sanatate Publica, in concordanta cu salarizarea din sectorul de activitate Sanatate, acordarea sporurilor pentru conditii deosebite de munca la salariile actuale, si nu la cele din anul 2009, acordarea tichetelor de vacanta si de masa pentru toti salariatii din sistemul de sanatate si asistenta sociala, finantarea corespunzatoare a sistemului de sanatate romanesc, in vederea angajarii de personal pentru acoperirea deficitului de personal si stoparii migratiei, precum si pentru imbunatatirea satisfactiei pacientilor si asigurarii resurselor necesare pentru servicii de calitate.

Acestia solicita emiterea de urgenta a modificarilor Ordinului Ministrului Sanatatii 870/2004, in vederea corelarii cu OUG 20/2016 si identificarea solutiilor reale de motivare a medicilor care urmeaza sa acopere normele de munca vacante, generate de vidul de specialisti pe diverse specialitati medicale, chirurgicale sau de urgenta, precum si crearea unui cadru legal pentru admiterea in invatamantul superior a asistentilor medicali cu studii medii si vechime in specialitate, in vederea parcurgerii unor programe de formare unice, la nivel national si totodata pentru respectarea standardelor si curiculelor europene de formare a personalului medical cu studii superioare.

Sursa foto: Guschenkova, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri