O autostrada pana la Belgrad, peste 20 de scene plutitoare pe raurile Bega si Mures, reabilitarea cladirilor vechi, unele aflate in ruina, si a Palatului Culturii, precum si construirea unui nou terminal pentru calatori si a doua centre de arta se numara printre proiectele pe care autoritatile din Timisoara le au in vedere in urmatorii cinci ani, pana cand orasul va deveni Capitala Europeana a Culturii.

Dar Timisoara nu inseamna numai istorie si multiculturalitate, ci si zeci de cladiri de patrimoniu obtinute ilegal de familii de romi, care le-au lasat in paragina. Investitiile majore pe care Primaria Timisoara intentioneaza sa le puna la punct dupa ce orasul a fost desemnat Capitala Europeana a Culturii 2021 ar urma sa fie realizate cu bani de la bugetul local sau cu fonduri guvernamentale ori europene, scrie News.ro.

Pentru aceste investitii care vizeaza diverse domenii – infrastructura, cultura, turism – este nevoie, spun autoritatile locale, de peste 300 de milioane de euro. Pana in anul 2021, municipalitatea are in vedere si construirea unei noi sali de spectacole pentru Teatrul German, transformarea sinagogii in obiectiv cultural, in urma unei finantari de trei milioane de euro, precum si construirea unui muzeu al Revolutiei din 1989.

De asemenea, vor fi amenajate doua noi centre de arta. Primul va fi construit de la zero dupa modelul unei cladiri cu profil similar din Linz (Austria). Insa poate cel mai important proiect pe care il are Primaria Timisoara pentru urmatorii cinci ani este cel legat de repararea fatadelor cladirilor istorice din centrul orasului, dar si din cartierele Fabric si Iosefin. Un astfel de exemplu este Casa Bruck, veche de aproximativ o suta de ani. Imobilul a fost renovat de proprietar, un italian, iar investitia a ajuns la 300.000 de euro si a fost realizata in anul 2015.

Casa Bruck a fost construita in anul 1910 de arhitectii Székely László si Arnold Merbl, in stilurile Secession si Art Nouveau si are pe fatada motive populare din Ungaria. Primul proprietar al cladirii a fost farmacistul Salamon Brück, care a deschis la parter o farmacie, una dintre cele mai vechi din Timisoara si care inca mai functioneaza. De asemenea, au fost renovate fatadele Palatului Baroc, care gazduieste Muzeul de Arta, si Vicariatul Sarbesc, iar acum se afla in reparatii fatada Casei cu Lei, toate din Piata Victoriei din Timisoara.

Primaria Timisoara intentioneaza, cu sprijinul Ministerului Culturii, sa investeasca si in reparatii capitale la Palatul Culturii, care gazduieste Opera Nationala Romana, Teatrul National, Teatrul Maghiar si Teatrul German. Daca initial s-a discutat doar de repararea fatadei, acum, odata cu obtinerea titlului de Capitala Europeana a Culturii, se doreste si renovarea interiorului, precum si a salii de spectacole. Proiectul se ridica la 15 milioane de euro.

Si la Aeroportul Timisoara sunt prevazute investitii - un nou terminal pentru calatori si un terminal cargo. Studiul de fezabilitate pentru terminalul de calatori a fost deja realizat, iar investitia va fi finalizata peste un an.Noul terminal va avea trei benzi pentru bagaje, sapte filtre de control de frontiera si o zona libera mai generoasa. De asemenea, va fi extinsa parcarea.

Totodata, se are in vedere amenajarea unei ecluze pe canalul Bega pentru redeschiderea circulatiei navale pe sectorul Romania- Serbia, un proiect in acest sens fiind depus de catre Apele Romane Banat. Proiectul, in valoare de 11,7 milioane de euro, a fost aprobat, vineri, pentru finantare de catre Comitetul Comun de Monitorizare al Programului Interreg IPA de Cooperare Transfrontaliera Romania-Serbia, avand o durata de executie de 48 de luni.

Un alt proiect cultural important este construirea pe raurile Bega si Mures, pana in Serbia si Ungaria, a 21 de scene plutitoare unde vor avea loc spectacole - ”Mega Bega”. Spectatorii vor putea fi plimbati de la o scena la alta, fie pe apa, fie pe mal. A fost aprobata si o finantare de 9,3 milioane de euro pentru realizarea unui studiu de fezabilitate pentru o autostrada care sa lege Timisoara de orasul sarb Pancevo, aflat in apropiere de Belgrad.

Sursa foto: Iulian Dragomir / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri