Leadershipul nu este management si nu este o functie, in schimb este o forma de arta, este despre valori, integritate si despre relatiile intre oameni, a afirmat Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, in cadrul evenimentului Enlightening- Business Class Vision, organizat de Expo Media.

“Un lider ia decizii in trei domenii: strategie, oameni si criza. Din punct de vedere strategic, trebuie sa planice si sa fie atent la executie. Apoi, trebuie sa recruteze, sa formeze, sa concedieze oameni, dar mai ales sa creasca alti lideri. Iar daca nu ai strategie si nu ai ales bine oamenii, crizele vor fi foarte dese. Nu vi se pare ca aceleasi decizii le luam si in viata personala? Strategic, decidem ce scoala sa urmam, ce facultate, ce cariera, daca ne casatorim sau nu, daca ne schimbam jobul sau nu. In privinta oamenilor, cu cine ne asociem sau nu, cu cine ne casatorim. Si daca nu am facut foarte bine alegerile la primele doua, crizele vor fi multe si grele”, explica Dan Pascariu.

El adauga ca diferenta dintre felul in care suntem astazi si cum vom fi peste cinci ani este data de trei lucruri: cartile pe care le citim, oamenii cu care ne asociem si deciziile pe care le luam.

“Nu exista nicio alta modalitate de a dobandi cunoastere in afara cititului. Sigur ca lideri se nasc si se si fac, dar am intalnit oameni care nu au avut date native, dar au facut foarte mari eforturi si au ajuns lideri si oameni cu date native, dar care nu au facut la fel. Nu ai cum sa iti maximizezi potentialul daca nu te educi”, mai spune Pascariu.

Ce spune Dan Pascariu despre:

Leadership


Pentru mine este abilitatea de a influenta, de a ajunge la un obiectiv bun. Leadership nu este management, nu este o functie.

Leadershipul este relational, tine de relatiile cu oamenii. Leadershipul se ocupa de oameni, managementul se ocupa de lucruri, de procese.

Poate fi asemanat cu o forma de arta. Daca nu ar fi asa, s-ar lua toate lucrurile cunoscute, s-ar pune intr-o carte si toata lumea ar invata si ar lua licente de lider.

Este despre complexitate, iar un lucru complex este sa cresti un copil pentru ca oamenii sunt complecsi si imperfecti.

Este despre valori, integritate, despre rezultate si despre asumarea de riscuri. Cine nu isi asuma riscuri, nu are cum sa mearga mai departe.

Cele mai dificile decizii luate pana acum

Cel mai dificil este cand trebuie sa te desparti de oameni. Asta este cel mai dificil si in viata personala. Mai ales cand acesti oameni au ceva de oferit, dar le lipeste ceva: fie cand le lipseste integritatea, fie atitudinea sau s-au oprit din evolutie. Si in organizatia mea sunt oameni care cand au ajuns undeva cred ca nu trebuie sa mai faca nimic pentru a evolua.

Cine este Dan Pascariu:

Si-a inceput cariera la Banca Romana de Comert Exterior in anul 1973, devenind presedinte si CEO al acestei banci in 1990.

Intre anii 1994 si 1996 a fost CEO al Bancii Bucuresti – o institutie bancara nou creata de catre Alpha Credit Bank of Greece si BERD - si presedinte al Consiliului de Administratie al Bucharest Investment Group, ramura de investment banking a Bancii Bucuresti. Intre 1996 si 1998 a fost presedinte al Consiliului de Administratie al Creditanstalt Financial Advisers, ramura de investment banking a Creditanstalt Bankverein Austria.

Din anul 1998 pana in iunie 2007 a fost presedinte si CEO al subsidiarei Bank Austria Creditanstalt in Romania. In urma fuziunii cu subsidiara locala UniCredit, din iunie 2007 este presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, este membru neexecutiv in Consiliile de Administratie ale subsidiarelor de leasing, investment banking ale grupului UniCredit in Romania.

Este fondatorul si primul presedinte (intre 1991 si 1994) al Asociatiei Romane a Bancilor, precum si cofondator si profesor asociat al Institutului Bancar Roman.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Start Up »



Setari Cookie-uri