Cand Dana Lupsa a decis sa iasa din zona de confort a postului de cadru didactic si sa inceapa o activitate pe cont propriu, a inteles si semnificatia indemnului lui Mark Twain: “exploreaza, viseaza, descopera”. De la cateva intalniri pe teme de antreprenoriat, a ajuns la o scoala antreprenoriala, de mentorat si motivationala pentru mame care isi doresc sa devina antreprenor.

“Ideea a pornit de la doua nevoi pe care le aveam la momentul respectiv: de informare si de interactiune. Faceam deja parte dintr-un grup virtual de mame, si mama fiind, am constatat ca aveam aceleasi framantari si probleme, in special legate de educatia si cresterea copiilor dar si legate de noi ca femei si mame. M-am gandit ca ar fi util sa organizez niste intalniri in cadrul carora specialisti – psihologi, nutritionisti, make-up artisti – care sa ne raspunda intrebarilor. Apoi am constat ca marea majoritate erau mame antreprenor sau care isi doreau sa devina antreprenor dar nu aveau curaj sa renunte la statutul de angajat. Astfel, am inceput sa organizez intalniri pe teme de antreprenoriat pentru mame, cu o invitata care ne spunea povestea afacerii sale si puncta aspecte importante cum ar fi finantarea, marketingul, relatia cu clientii, pe baza propriei experiente”, a explicat Dana, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

Ulterior, dupa ce a facut cateva studii si a inceput sa primeasca solicitari de informatii teoretice legate de afaceri, si-a dat seama cat de mare era nevoia unui mix de teorie, practica (prin mentorat) si promovare pentru startup-uri. Asa a a aparut Business Mom – scoala antreprenoriala, de mentorat si motivationala pentru mame care isi doresc sa devina antreprenor, proiect al Asociatiei Happy Moms.

Am ales sa sprijinim gratuit mamele singure sau care renuntasera la locul de munca, deoarece aveau cea mai mare nevoie de noi si dispuneau de resurese financiare limitate”, spune antreprenorul.

In proiectul Business Mom au fost investiti 3000 de euro, bani adunati prin fundraising – organizare de evenimente de tip workshop sau conferinta, donatii, sponsorizari. A doua editie, inca in derulare, este finantata prin castigarea competitiei “Idei din Tara lui Andrei”.

Pe langa sprijinul familiei si al mamelor voluntar, proiectul s-a rostogolit ca un bulgare si a beneficiat de sustinerea unor persoane publice precum Gianina Corondan, Rona Hartner, Mihaela Tatu.

Veniturile constante vin dintr-un club al mamelor si femeilor antreprenor, Business Mom Club.

Imi place mereu sa spun ca suntem un fel de Robin Hood la feminin, deoarece cu banii stransi prin acest instrument, finantam parte din Business Mom. Pentru mamele care au afaceri deja, Business Mom Club inseamna intalniri lunare de networking si socializare, de motivare si inspiratie, dar si de solutii concrete in egala masura. Este o extensie a intalnirilor pe probleme de antreprenoriat pe care le organizam acum 3 ani. In Brasov si Sibiu deja functioneaza si are rezultate – parteneriate, colaborari, clienti noi – in Cluj va fi lansat pe data de 24 noiembrie”, a mai spus Dana Lupsa, presedintele asociatiei Happy Moms.

Cum pot schimba copiii cursul unei cariere

Dana spune ca a visat mereu sa fie medic. “Mereu inseamna pana in clasa a XI- a cand am constat ca spinalizarea unei broaste poate arunca in aer planurile mele de a purta un halat alb si de a depune juramantul lui Hipocrate. Drumul a luat turnura stiintelor economice – in mod paradoxal imi placea in egala masura economia – pret de mai bine de 10 ani, absolvind facultatea, un masterat profesional si un doctorat in management”, povesteste ea.

Cariera la catedra i-a adus atat de multe satisfactii incat nu ar renunta niciodata la lucrul cu studentii. Insa, momentul sabatic in cariera a fost cand a devenit mama. Pauza, mai ales dupa al doilea copil, a determinat-o sa isi doreasca activitati cu copiii si, mai tarziu, cu mamele.

“Cand am realizat ca tot ce facusem in planul imaginii si comunicarii pentru ONG este experienta mea profesionala, ca imi place munca de PR cu tot ce presupune – de la organizarea de evenimente pana la copywriting, de la conferinte de presa pana la campanii de informare- s-a nascut cariera mea de freelancer in comunicare si relatii publice”.

Afaceri cu pasiune si determinare

Prima afacere finantata in programul Business Mom a fost a unei mame care isi dorea sa organizeze workshop-uri de gatit raw vegan pentru mame si copii.

Ulterior, a intrat in programul Business Mom si acum are o casa de comenzi cu dulciuri raw vegan. “Organizeaza in continuare si cursuri de gatit vegan, livreaza in Brasov si desface produsele si in Bucuresti si sunt convinsa ca se va extinde”, povesteste Dana, cu mandrie.

Afacerile dezvoltate in proiect provin din domenii diverse: atelier de mobilier, topometrie, activitati sociale pentru copii, fotografie, gatit sau proiecte interactive. “Toate au un numitor comun: dorinta si determinarea mamelor de a reusi sa fie independente financiar”.

Astfel, singurul criteriu pentru ca o afacere sa intre in proiectul asociatiei este pasiunea. Dana este convinsa ca, daca ai identificat o oportunitate de afaceri dar nu ai cunostinte despre acel produs/serviciu care se cere, si mai mult decat atat, unicul scop este profitul, chiar daca vei avea angajatii potriviti, mai mult ca sigur vei acumula frustrari mai mari decat in calitate de angajat si banii vor intarzia sa apara”.

Citeste si:

    Business Mom a dezvoltat afaceri mici sau mijlocii cu perspective de crestere, datorita conditiilor pietei, dar si a determinarii persoanei care o initiaza – in acest caz, o mama.

    Proiectul Business Mom, aflat la a doua editie, debuteaza mereu cu un concurs de idei de afaceri, jurizat de mame care au afaceri si colege de la Facultatea de Stiinte Economice si Administrarea Afacerilor.

    “Mamele ale caror idei sunt selectate, participa timp de 6 luni la training in domenii vaste precum: management, marketing, vanzari, planuri de afaceri, educatie antreprenoriala, dezvoltare personala, educatie financiara, saptamanal, timp de 2 ore. Urmeaza apoi inca 3 luni de mentorat – mame care au afaceri in crestere ca profit si care, pe teme anume de interes: probleme legate de retentia clientilor si fidelizarea lor, probleme legate de finantare, crize in functionarea afacerii, influenta factorilor din mediul extern asupra evolutiei profitului sau numarului de clienti – raspund concret la intrebarile mamelor beneficiar”, explica Dana Lupsa.

    Citeste si:

      Dupa legalizarea afacerii, urmeaza promovarea acesteia prin intemediul instrumentelor avute la indemana de asociatia Happy Moms.
      Si in acest an, asociatia a ales sa sprijine gratuit mamele singure sau care au renuntat la a fi angajate pentru a deveni antreprenoare.

      “Pentru anul urmator, aceeasi activitate se va desfasurata in Sibiu si Cluj, si mai mult ca sigur online, pentru a asigura accesul cat mai multor mame la acest program care si-a dovedit eficienta”.

      Reteta succesului

      De-a lungul timpului, in proiect s-au alaturat 22 de voluntari, printre care chiar si un barbat, care face fundraising si ajuta la organizarea evenimentelor.

      “Exista cate o echipa in fiecare oras in care activam, cu cate un coordonator al activitatilor, cate o persoana care se ocupa de organizarea efectiva a evenimentelor mari de tip conferinta, de mentenanta grupurilor de socializare aferente clubului si de organizarea intalnirilor lunare ale Business Mom Club, de organizarea activitatilor Business Mom. Primesc mereu cereri de aderare ca voluntar in asociatie de la mame care isi doresc sa ajute la randul lor”, mai spune Dana.

      Ca orice proiect, nu a fost lipsit de provocari, in special legate de parrtea de finantare.

      “Cea mai recenta situatie care a generat un boost de creativitate este cea legata de conferinta pe care o organizam in Cluj pe 24 noiembrie, la care, avand in vedere faptul ca activitatea asociatiei este complet noua in oras, a fost nevoie de multa munca de convingere – si inca mai este nevoie – pentru a atrage sponsorizari. Insa ca de fiecare data, sunt convinsa ca vom reusi sa dunam fondurile necesare pentru a demara proiectul Business Mom si acolo”, subliniaza Dana.

      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea Start Up »



      Setari Cookie-uri