APT: Mai multe pozitii deschise in prima parte a anului

APT: Mai multe pozitii deschise in prima parte a anului"In primul semestru al anului pozitiile deschise pentru recrutare in diferite companii au crescut cu circa 20% fata de cele din perioada similara a anului trecut", potrivit datelor APT Resources & Services este o companie independenta care furnizeaza servicii de resurse umane.

Cele mai multe recrutari s-au facut in domeniul IT&C, BPO (Business Process Outsourcing) si FMCG.

Cuvantul care caracterizeaza prima parte a anului

"Competitie a companiilor si agentiilor de recrutare pentru candidatii din domeniul IT&C, in special din domeniul software. Explicatie: multe deschideri similare, cu cerinte de experienta si competente superioare versus. un numar limitat de specialisti in cautare de job sau dispus la schimbarea angajatorilor", conform APT.

Principalele particularitati ale recrutarilor in 2012

- multi candidati in cautare de job dar cu competente/experienta insuficienta (multi veniti, putini alesi);
- putini candidati calificati in IT fata de cerere;
- angajatorii se chinuie sa gaseasca profilul ideal de "vanzator" capabil sa invinga criza;
- nivel salarial mediu de start-up ceva mai ridicat decat in 2011.

Infiintata in anul 1994, APT Resources & Services este o companie independenta care furnizeaza servicii de resurse umane.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Trenkwalder: "Se angajeaza pe posturi absolut necesare"

Trenkwalder: "Se angajeaza pe posturi absolut necesare""A fost o perioada de crestere in primul trimestru, se observa o oarecare stagnare momentan, probabil din cauza incertitudinilor politice locale si situatiei generale din Europa", crede Bogdan Florea, director general al companiei de recrutareTrenkwalder.

Potrivit acestuia, in primele luni ale anului s-a cautat in special personal de executie, in domeniile industriale, precum si in cel financiar.

Cuvantul care caracterizeaza prima parte a anului

"Strictul necesar - se angajeaza doar pe posturile absolut necesare; expansiunea este mult mai temperata in rest", considera Florea.

Trenkwalder este prezenta in Romania din 2006 prin achizitia companiei locale Sobis Consult. Compania este condusa de Bogdan Florea (foto), care detine 15% din actiuni, actionarul majoritar fiind Trenkwalder Austria.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Professional: Strategiile de HR s-au centrat atat pe recrutarea de personal nou, dar si pe programe de retentie

Professional: Strategiile de HR s-au centrat atat pe recrutarea de personal nou, dar si pe programe de retentie

"Inscrierea evolutiei recrutarilor pe un trend ascendent a inceput in 2011 si, cu toate ca aceasta crestere in volum a recrutarilor nu a fost spectaculoasa, acesta s-a mentinut si in 2012. Strategiile de resurse umane s-au centrat atat pe recrutarea de personal nou, dar si pe programe de retentie. De asemenea, recrutarile s-au centrat pe identificarea si atragerea de specialisti, persoane cu experienta si expertiza profesionala. S-a pastrat focusul pe recrutarea acelor resurse umane care pot produce rezultate intr-un inerval cat mai scurt de timp cu input minim de resurse.In plus, se remarca la nivelul companiilor o regandire a echilibrului dintre recrutare si dezvoltare interna", spune Gabriel Gatejoiu, Business Development Manager in cadrul firmei de recrutare Professional.

Potrivit acestuia, recrutari de personal au fost realizate in domenii precum IT&C, Oil&Gas, Productie si FMCG.

Cuvantul care caracterizeaza prima parte a anului

"Principala preocupare a persoanelor din domeniul resurselor umane a fost identificarea si atragerea de specialisti, persoane cu experienta profesionala relevanta in domeniile lor de activiate, precum si retentia acestora.O alta particularitate ar fi o usoara discrepanta intre asteptarile candidatilor si oferta angajatorilor in termeni de pachet salarial. Odata cu cresterea nevoilor de recrutare intr-o anumita masura si asteptarile candidatilor s-au ridicat la un nivel ridicat similar cu cel din 2008 insa oferta salariala a angajatorilor nu a crescut semnificativ. De asemenea, am putut observa un grad mai crescut de reticenta din partea candidatilor in a accepta posturi pe perioade determinate de timp", a adaugat Gatejoiu.

Sursa foto: freedigitalphotos.net

Lugera&Makler: Putem caracteriza piata de recrutare prin cuvintele "precautie" si "actiune"

Lugera&Makler: Putem caracteriza piata de recrutare prin cuvintele "precautie" si "actiune"

"In primul semestru din 2012 au existat mai multe pozitii vacante decat in perioada copespondenta din 2011. Acest fapt a fost generat de diminuarea impactului crizei financiare si de schimbarea focusului companiilor, de pe scaderea costurilor, ca si modalitate de reactie imediata, pe eficientizarea activitatii si cresterea calitatii, ca si componenta a unei strategii pe termen mediu, posibila doar cu investitii in componenta de resurse umane", spune Andreea Munteanu, Acting Recruitment Manager in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.

In primele sase luni ale anului, companiile din domeniile automotive si BPO si-au marit personalul, potrivit sursei.

Cuvintele care caracterizeaza prima parte a anului

"Recrutarea a inceput anul 2012 intr-o nota de «Precautie». Atat angajatorii, cat si candidatii au studiat si analizat foarte bine modul in care se comporta piata, inainte de a face un pas efectiv. Perioada de dupa finele lunii februarie am putea spune ca este caracterizata de cuvantul «Actiune», atat din punctul de vedere al angajatorilor, ale caror proiecte de recrutare initiate si lasate in stand by s-au reactivat, cat si din perspectiva candidatilor. Acestia din urma au devenit foarte activi in piata si de cele mai multe ori accepta prima oferta concreta pe care o primesc.

Principalele particularitati ale recrutarilor in 2012

"In 2012 am observat o scadere a disponibilitatii angajatorilor de a face concesii; bugetele pentru recrutare sunt aprobate cu dificultate si, drept urmare, se cauta candidati care sa poata sustine un rol complex, cu arie de expertiza extinsa. Candidatii devin din ce in ce mai atenti in ceea ce priveste angajatorul care a deschis un proces de recrutare, indiferent de nivelul lor de experienta", a mai spus Andreea Munteanu.

Compania Lugera & Makler, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare.

Sursa foto: freedigitalphotos.net