Salariile, plus 16,7% intr-un trimestru in care economia a scazut cu 6,4%

Salariile, plus 16,7% intr-un trimestru in care economia a scazut cu 6,4%Primul trimestru din 2009 a adus pentru economia Romaniei o scadere 6,4%, comparativ cu perioada similara din 2008, situatie determinata de adancirea efectelor crizei economice internationale. Fata de ultimul trimestru din 2008, economia Romaniei a scazut cu 2,6% in primele trei luni din 2009.

Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 Produsul Intern Brut (PIB) a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%. In trimestrul IV 2008 s-a inregistrat o reducere a PIB-ului fata de trimestrul III cu 3,4 procente.

Practic, Romania a inregistrat astfel doua trimestre consecutive de scadere economica, ceea ce se traduce prin recesiune tehnica.

Castigul salarial mediu net pe economie a fost de 1371,6 de lei ( 320 de euro) in primele trei luni ale anului, in crestere cu 16,7% in lei fata de 1175,3 de lei (319 de euro) , cat era in aceeasi perioada a anului trecut, arata datele Institului National de Statistica. In euro, cresterea inregistrata de castigul salarial mediu net in primul trimestru fata de T1 2008 este nesemnificativ din cauza diferentei de curs valutar intre moneda nationala si euro.

Avansul salarial din T1 este cu 23,1% mai mare decat cresterea economiei nationale, care in primul trimestru a inregistrat o scadere de 6,4%. “La nivel macroeconomic, cresterile salariale operate in primele trei luni ale anului pot parea anormale in contextul in care Produsul Intern Brut a scazut, insa din punct de vedere al business-ului lucrurile nu stau chiar asa. Cresterile salariale dintr-o companie se acorda in functie de performantele afacerii si mai putin in functie de contextul economic”, afirma Ana Giurca, business development manager la firma de consultanta in resurse umane Catalyst Solutions, organizatorului targului de joburi Angajatori de Top.

Chiar daca economia s-a contractat puternic in primul trimestru, salariile au crescut cu 3,6% in lei, de la 1335 de lei (320 euro) in ianuarie, la 1402 de lei (328 de euro) in martie.

Comparativ, in prima parte a anului trecut, cand economia traversa o perioada de crestere, castigul salarial mediu net din martie se plasa la 1192 de lei (320 de euro), in scadere usoara fata de ianuarie. “O parte din cresterile de cateva procente acordate de anumite companii la inceputul acestui an sunt stipulate in contractele de munca. In unele cazuri, aceste majorari cu cateva procente a salariilor nici macar nu acopera rata inflatiei. Sunt destule situatii insa in care angajatii nu au primit niciun fel de majorare salariala de la sfarsitul acestui an”, mentioneaza Giurca.

Inflatia lunara s-a redus in aprilie la 0,27%, aproape la jumatate fata de nivelul de 0,5% consemnat in martie, iar rata anuala a coborat de la 6,71% la 6,45%, pe fondul scaderii preturilor serviciilor.

Inceputurile de an reprezinta pentru multe organizatii perioadele in care se stabileste politica salariale si se acorda bonusurile pe anul precendent. In primele trei luni ale anului, companiile care au decis sa faca majorari salariale au oferit cresteri peste procentul de 3,6% consemnat de INS. Astfel, salariile au crescut cu 6-8% in primul trimestru, potrivit datelor colectate de firma de consultanta in resurse umane Hay Group, in functie de sectorul de activate si de pozitia ierarhica ocupa de salariati in interiorul organizatiilor.

Comisia Europeana estima recent ca salariile din Romania vor creste cu 8,5% in 2009, in vreme ce PIB-ul va suferi o contractie de 4%. “Este posibil sa asistam la astfel de cresteri salariale in acest an, chiar daca PIB-ul va scadea, in functie de ceea ce doreste si propune fiecare companie. Daca o companie vrea sa fie performanta si anul acesta sa-si creasca afacerile, va majora si salariile”, mentioneaza Giurca.

Una dintre companiile care a majorat salariile la inceputul anului cu un procent sub rata de crestere de 3,6% care iese din datele INS, este Banca Comerciala Romana (BCR), cel mai mare jucator din sectorul financiar local. Astfel, salariile angajatilor BCR au crescut cu 3,15%, asa cum se preciza in contractul colectiv de munca al institutiei.

Angajatii din banci sunt cei care au avut in martie cele mai mari salarii la nivel national, cu un salariu mediu net de 3.527 de lei (840 de euro), urmati de piloti - 3.305 de lei (785 de euro) si de salariatii din industria tutunului (610 de euro), conform datelor INS. Pe de alta parte, cele mai mici salarii le-au avut in martie cei din industria de prelucrare a lemnului si cei din sectorul de hoteluri si restaurante, respectiv 760 de lei (180 de euro)


Brokerii: Prabusirea economiei va trece neobservata de bursa

Brokerii: Prabusirea economiei va trece neobservata de bursaDesi cifrele INS vin sa alimenteze estimarile negative privind starea economiei, specialistii sustin ideea ca Bursa se coreleaza foarte puternic cu evolutiile de pe pietele externe, aceasta stire fiind deja inclusa in pret si nevand un impact vizibil.

“Stirea nu va avea un impact semnificativ asupra bursei, aceasta scadere a economiei a fost deja inclusa in preturile de acum. BVB merge in continuare dupa evolutiile straine, nu ne-am decorelat inca. Odata cu stabilizarea acestora, va reveni si apetitul investitorilor straini pentru Romania si acest lucru s-a vazut in evolutiile si lichiditatile din ultimele saptamani”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Simionescu (foto), manager la Vienna Investment Trust.

Saptamana trecuta a adus corectii majore la BVB, excluzand sedinta de vineri, cand am asistat la reveniri destul de importante in prima parte a sedintei, usor diminuate dupa jumatatea zilei. Astfel, in patru zile, indicii au pierdut peste 10%, BET-FI inregistrand o scadere cumulata mai mare de 15%.

“Bursa de Valori Bucuresti este mai mult influentata de evolutiile pietelor externe decat de stirile macroeconomice., deci nu vad sa fie influente majore ale stirii despre scaderea economiei”, considera Razvan Pasol, managerul firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Scaderea economiei a fost mult sub previziunile analistilor. Astfel, acum o saptamana, analistii Raiffeisen Bank estimau ca economia tarii a suferit o scadere cuprinsa intre 2 si 3,5% in primul trimestru.

"Pe termen scurt si mediu impactul se va simti destul de timid in piata, asteptarile privind reculul economiei in primul trimestru situandu-se undeva in jur de -5%. Vestea nu este deloc imbucuratoare, dar evolutia bursei de la incepul crizei si pana acum a inclus cred si posibile scaderi ale economiei mai mari decat aceasta, astfel incat indicatorii macroeconomici vor influenta mai putin piata noastra decat evenimentele de pe pietele externe, atitudinea speculativa sau panica si exuberanta", considera Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

El se asteapta ca sedintele viitoare sa mearga cumva in nota evolutiilor pietelor externe, dar cu particularitatile aparte ale speculatorilor autohtoni. "Se vor simti probabil in piata momente de panica sau exuberanta daca vom vedea volatilitate pe bursele straine. Ar fi bine sa avem parte de o consolidare in jurul acestor niveluri dupa tot ce s-a intamplat in ultimele doua luni, dar agitatia continua si practic se merge cu asteptarile de la o zi la alta", a continuat Necula.

Cum vor reactiona bursele europene

Cum vor reactiona bursele europeneIn context regional, vineri a sosit o alta stire negativa: economia europeana a inregistrat cea mai mare scadere din ultimii 13 ani, in contextul in care companiile au redus productia si numarul angajatilor pentru a face fata celei mai severe incetiniri economice din ultimii 60 de ani.

Tinand cont de ipoteza ca bursa din Bucuresti este strans corelata cu marile burse europene si cu Statele Unite, este posibil sa asistam la corectii generate de eventualele scaderi, pe baza stirii negative despre economia din Zona Euro?

“Daca vom asista la scaderi ale burselor euopene, cauzate de aceasta stire, este foarte posibil ca si BVB sa fie influentata in acest sens, dar vestile interne nu au un impact major”, considera Razvan Pasol (foto).

Pe de alta parte, Adrian Simionescu este de parere ca evolutiile pietelor de capital europene sunt, la randul lor, strans legate de bursa americana, deci este posibil sa urmeze cresterile si sa digere mai usor aceasta stire.

Bursele europene au inchis ultima sedinta a saptamanii trecute in urcare, in contextul in care aprecierea titlurilor bancare a compensat deprecierea actiunilor din sectorul de telecomunicatii.

Indicele FTSEurofirst 300, al principalelor actiuni europene, a inchis in urcare cu 0,5%, la 839,44 puncte, dupa o crestere anterioara de peste 1%. Indicele a scazut cu 3,1% saptamana trecuta, insa este in crestere cu 30% fata de nivelul minim atins in 9 martie.

Bursa din Paris a incheiat ultima sedinta a saptamanii in crestere usoara, de 0,40%, la 3.169,05 puncte, iar indicele Footsie-100 al pietei londoneze a urcat cu 0,33%, la 4.348,11 puncte. De asemenea, indicele Dax al bursei de la Frankfurt a urcat cu doar 0,02%, la 4.738,47 puncte.

Cresterile vin in contextul in care directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a estimat vineri ca economia mondiala ar putea reincepe sa creasca din primul trimestru din 2010.

"Inca prevedem o revenire a cresterii economice la nivel mondial in primul trimestru din 2010, iar premisele pentru aceasta situatie ar putea fi vizibile in octombrie, noiembrie sau decembrie 2009", a declarat Strauss-Kahn.

Totusi, acesta a subliniat ca riscurile raman "foarte ridicate", in timp ce revenirea activitatii globale depinde de evolutia sectorului bancar.






Vesti proaste dinspre economiile europene

Vesti proaste dinspre economiile europeneSfarsitul saptamanii a adus stiri negative dinspre economiile mai multor state europene, care ar putea avea un impact indirect si la BVB.

"Stirile venite dinspre Europa sub orice forma influenteaza piata de capital de la noi indirect, prin corelarea foarte accentuata cu pietele externe care reactioneaza pentru ce se intampla acolo. Investitorii sofisticati vad semne in aceste stiri, cei cu apetit speculator vad oportunitati pe termen scurt”, sustine Gabriel Necula (foto).

Produsul intern brut (PIB) al Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009, dupa ce economia se comprimase cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor revizuite.

In sedinta de vineri, Bursa din Paris a incheiat in crestere usoara, de 0,40%.

De asemenea, si economia Germaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2009 cu o rata ajustata sezonier de 3,8%, cea mai puternica scadere a produsului intern brut (PIB) din ultimii 40 de ani, din cauza crizei financiare care a afectat exporturile si investitiile.

Totusi, istoria recenta demonstreaza ca vestile despre prabusirile economiilor puternice, tot mai frecvente in ultima perioada, nu au generat si scaderi ale pietelor de capital.

Cel mai elocvent exemplu este cel al Statelor Unite ale Americii. Pe 30 aprilie, departamentul american al comertului anunta ca Produsul Intern Brut a scazut cu o rata anuala de 6,1% in primul trimestru, dupa o scadere de 6,3% in ultimul trimestru din 2008.

Croitoru: Scaderea economica nu va afecta leul

Croitoru: Scaderea economica nu va afecta leulPerformanta economica slaba a economiei romanesti din primul trimestru nu este surprinzatoare si nu va avea un impact negativ asupra leului, a spus pentru Reuters consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru.

Oficialul a spus ca cifra nu este surprinzatoare si ca estimarea Fondului Monetar International privind o scadere cu 4% a economiei romanesti, in 2009, se pastreaza inca, in conditiile in care datele economice se vor imbunatati in a doua jumatate a anului, scrie NewsIn.

Croitoru a mai spus ca se asteapta la o imbunatatire a productivitatii muncii, in timp ce un pachet de 20 miliarde euro din partea Fondului Monetar International (FMI) si a altor institutii, oferit Romaniei in martie, si un impact pozitiv, cel mai probabil, al recoltei de anul acesta vor tempera presiunile exercitate asupra economiei

"Acordul cu FMI-ul ajuta, de asemenea, in sensul ca ofera stabilitate si incredere. Nu ma astept ca acesta sa aiba repercusiuni asupra ratei de schimb, sau daca vor exista, leul se va deprecia intr-o sedinta si se va aprecia in urmatoarea", a adaugat acesta.

"Conform estimarilor realizate pe baza datelor ajustate sezonier, in trimestrele II si III din anul 2008 produsul intern brut a crescut fata de trimestrul precedent cu 0,3%, respectiv cu 0,4%", se arata in comunicatul INS.

Statistica anunta la inceputul lunii martie ca economia romaneasca a crescut cu 7,1% in 2008, in conditiile in care comprimarea cererii a redus activitatea in majoritatea sectoarelor economiei. Valoarea PIB a fost de 503,959 miliarde lei (136,8 miliarde euro) pe intreg anul trecut.

Pogea vede luminita de la capatul tunelului

Pogea vede luminita de la capatul tuneluluiGuvernul ia in calcul stoparea tendintei de scadere a economiei si reluarea cresterii incepand cu sfarsitul trimestrului II si inceputul trimestrului III, a declarat ministrul Finantelor Publice, Gheorghe Pogea.

Prin masurile luate, Ministerul Finantelor urmareste mentinerea economiei in echilibru si vedem deja primele semne incurajatoare ale masurilor luate de guvern in primele luni ale ale acestui an pentru limitarea efectelor crizei. Panta scaderii economice este mult mai lina si observam chiar o crestere pe anumite segmente importante ale economiei. In ce priveste reluarea cresterii economice lucrurile vor urma un trend pozitiv incepand cu finele trimestrului II, inceputul trimestrului III", a precizat ministrul de finante, citat de NewsIn.

Gheorghe Pogea a afirmat ca stoparea efectelor crizei "se poate vedea la nivel macroeconomic in trei, patru sau chiar cinci luni, insa au aparut semnalele economice pozitive, in acest sens".

"Cursul de schimb s-a stabilizat si acest lucru da incredere, diminuarea investitiilor straine directe a fost mult mai mica decat ne asteptam noi, iar volumul banilor trimisi de romanii din afara tarii, in primul trimestru, s-a mentinut la acelasi nivel fata de perioada similara din 2008, respectiv 1,16 miliarde euro, fata de 1,2 miliarde euro. Practic, s-a inregistrat o scadere de doar 40 milioane euro", a spus Pogea.

El a adaugat ca in luna aprilie s-a inregistrat o crestere cu 60% a ponderii lucrarilor in constructii, iar numarul autorizatiilor de constructie "a crescut luna de luna".

Totodata, ministrul finantelor a afirmat ca industria auto a inregistrat un salt pozitiv in lunile martie si aprilie, industria prelucratoare "da semne de revigorare", exporturile "s-au imbunatatit luna de luna", iar veniturile bugetare pe luna aprilie au crescut la 15,4 miliarde lei, de la 12,06 miliarde lei in martie.