Bogdan Dragoi

Bogdan DragoiBogdan Dragoi a fost investit ca ministru de finante in luna februarie a acestui an, inainte ocupand functia de secretar de stat in acelasi minister.

In timpul celor 30 de zile de mandat, Romania s-a imprumutat din nou de pe piata americana, Dragoi fiind un sustinator al emisiunilor de obligatiuni in Statele Unite ale Americii.

Astfel, Ministerul Finantelor Publice a atras fonduri de 750 milioane dolari, la un randament in scadere cu 0,425 puncte procentuale fata de emisiunea precedenta.

Totodata, Dragoi a luat parte si la semnarea Tratatului pentru Stabilitate, coordonare si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare, acord care ar putea schimba pentru totdeauna fata Uniunii Europene.

„Romania este una dintre putinele tari care au luat deja masuri in sensul celor prevazute de Tratat, iar beneficiile deja se vad in credibilitatea castigata atat la nivel european cat si international, cele mai recente semnale fiiind scaderea costurilor de finantare si extinderea maturitatilor si a bazei de investitori”, a precizat Dragoi.

Analistul economic, Aurelia Dochia, spune, pentru Wall-Street.ro, ca nu ar trage o concluzie despre noul ministru de finante dupa prima luna de mandat, dar ca pe viitor va conta capacitatea acestuia de comunicare.

„Pentru ca a trecut doar o luna, ministrul de finante nu a avut timp si nici nu putea sa vina cu vreo initiativa notabila. Poate ca o sa obtina niste performante in combaterea evaziunii fiscale, mai ales ca s-au purtat discutii in ultima perioada. Pentru un ministru de finante conteaza foarte mult si capacitatea de comunicare. Exista ministrii care nu comunica si uneori nici nu stii ce sa zici despre ei”, a mentionat Dochia.

Bogdan Dragoi va vorbi astazi, intr-o conferinta de presa, despre prioritatile Ministerului Finantelor Publice in 2012. Ramaneti pe Wall-Street.ro pentru a afla mai multe detalii.

Gheorghe Ialomitianu

Gheorghe IalomitianuGheorghe Ialomitianu a preluat conducerea ministerului de finante in septembrie 2010, declarand la inceputul mandatului ca are ca prioritate “continuarea acordului cu FMI, care reprezinta o necesitate pentru Romania”.

Tocmai aceasta politica, de respectare a tintelor stabilite cu Fondul, i-au adus lui Ialomitianu titlul de ministrul de finante al anului 2011 in Europa.

In prima luna de mandat, Ialomitianu s-a confruntat si cu niste proteste neautorizate ale angajatilor din sistemul de finante, pe tema stimulentelor.

Sebastian Vladescu

Sebastian VladescuSebastian Vladescu a fost investit in functia de ministru de finante in decembrie 2009, dupa ce mai ocupase aceeasi pozitie in perioada 2005-2007.

La fel ca predecesorul sau, Vladescu a avut de lucrat la bugetul de stat pe anul urmator in primele 30 de zile de mandat si, asemenea lui Pogea, a cazut in aceeasi capcana a revenirii economice.

Fostul ministru de finante si-a fundamentat bugetul pe o cota unica de 16%, TVA de 19%, crestere economica de 1,3% si deficit bugetar de 5,9%. Totodata, Vladescu declara la inceputul mandatului ca salariile si pensiile vor fi inghetate in 2010.

Realitatea s-a dovedit dura pentru Romania, iar guvernul a trebuit sa majoreze taxa pe valoarea adaugata (TVA) la 24%, pentru a nu scadea pensiile cu 15%, iar salariile au fost diminuate cu 25%.

Cresterea economica de 1,3% s-a dovedit de fapt o contractie cu acelasi nivel, in timp ce deficitul bugetar a ajuns la 6,51% din PIB.

Sebastian Vladescu a mai ramas in atentia publica si dupa ce i-a angajat in acea perioada pe omul de televiziune Andrei Gheorghe, ca sef al departamentului de comunicare cu presa, si pe solistul trupei Holograf, Dan Bittman, ca responsabil pe probleme cu populatia.

foto: agerpres

Gheorghe Pogea

Gheorghe PogeaGheorghe Pogea si-a preluat mandatul de ministru de finante la finele lunii decembrie 2008.

Avand in vedere ca Romania era amenintata de recesiune, iar guvernul inca nu avea un buget, primele 30 de zile din mandatul acestuia au fost destul de agitate.

Romania inregistrase in 2008 o crestere economica de 7,3%, iar deficitul bugetar atinsese un nivel de 4,8%.

Aceste cifre l-au determinat pe Pogea sa lucreze pentru anul 2009 pe ipoteze macroeconomice care indicau o crestere economica de 3,5%, o inflatie medie de 5,3% si un deficit bugetar de pana la 2% din PIB.

Realitatea a fost insa dura in privinta ministrului de finante, intrucat la finele anului 2009, economia s-a diminuat cu 6,6%, inflatia a fost in jurul nivelului de 6%, iar deficitul bugetar a explodat la 7,2%.

Pogea a mai decis ca contributiile de asigurari sociale sa fie majorate cu 3,3 puncte procentuale, in contextul in care bugetul asigurarilor sociale de stat, excedentar pana in octombrie 2008, trecuse pe deficit.

foto: agerpres