BCR explica ajustarile

BCR explica ajustarileBCR, cea mai mare banca din sistem, a revizuit dobanda platita la depozitele la termen atat pentru clientii retail, cat si corporate. In conformitate cu politica de relaxare monetara graduala a Bancii Nationale a Romaniei (BNR), BCR a redus, cu pana la 1,75 puncte procentuale dobanzile platite la depozitele la termen si la conturile de economii, incepand cu 15.06.2009.

„Piata bancara si-a imbunatatit lichiditatea datorita masurilor luate de BNR in ultimele saptamani, cum sunt scaderea dobanzii de referinta si a rezervei minime obligatorii. Acest fapt duce catre scaderea dobanzilor la produsele de economisire,” a declarat Florian Dangl, director executiv directia de Management Bilanturi in cadrul BCR.

Chiar si dupa aceste reduceri ale dobanzii, BCR va continua sa stimuleze economisirea pe termen lung de catre clientii sai, oferind o gama atractiva de produse de investitii intre care se gasesc certificate de depozite, fonduri de investitii, obligatiuni si planuri de economisire de la Banca pentru Locuinte.

"Romanii au devenit tot mai preocupati de nevoia de a pune bani deoparte, fapt pe care l-am constatat in urma cresterii numarului de depozite in banca noastra. Unul din patru clienti ai nostri are acum un depozit la termen si, in primele cinci luni ale anului, am observat o crestere de 11% a volumului de economii generat de depozitele la termen in moneda nationala", a declarat directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Afaceri din cadrul Bancii Comerciale Romane, Sorin Mititelu (foto).

Noile dobanzi standard bonificate la depozitele in lei ajung pana la 12% pe an, la cele in euro pana la 4,25 puncte procentuale pe an, iar la USD dobanda maxima bonificata este de 3%. Pentru contul de economii Maxicont BCR dobanda maxima bonificata la economiile in lei este 10,5% p.a., la cele in euro 4,75% p.a., iar la USD este 2,75% p.a.

Intesa Sanpaolo Bank taie din dobanzi

Intesa Sanpaolo Bank taie din dobanziIntesa Sanpaolo Bank a redus dobanzile la depozitele standard pentru populatie si companii, atat la cele in lei, cat si la cele in euro, astfel ca pentru depozitele la 3 luni banca ofera in prezent dobanzi anuale de cel mult 11,50% la lei, 4,75% la euro si 3,10% la dolari.

Dobanda la depozitele standard pentru persoane fizice si juridice oferite de Intesa Sanpaolo Bank a fost micsorata in medie cu un punct procentual atat pentru lei, cat si pentru euro.

Astfel, la depozitele in lei cu scadente la 3 luni, dobanda anuala a fost micsorata de la 12,50% la 11,50%, la cele la 6 luni, de la 12% la 11%, iar la cele la 12 luni, de la 11% la 10,25%. La depozitele in euro cu scadenta la 3 luni, Intesa Sanpaolo Bank a diminuat dobanda anuala de la 6% la 4,75%, la cele la 6 luni, de la 6,25% la 5%, iar la cele la 12 luni, de la 6% la 5%.

De asemenea, tot in cursul acestei luni, Intesa Sanpaolo Bank a scazut si dobanda la certificatele de depozit, aceasta ajungand in prezent la cel mult 14% pe an la lei, comparativ cu 17% anterior, pentru certificatele cu scadenta la 3 luni.




Carpatica a redus dobanzile pentru economisire

Carpatica a redus dobanzile pentru economisireSi Banca Comerciala Carpatica (BCC) a scazut, incepand de marti, 2 iunie, dobanzile la depozitele in lei, cu pana la un punct procentual, si la dolari, atat pentru populatie, cat si pentru firme.

Astfel, cea mai ampla reducere este in cazul depozitului Pensia Plus in lei cu maturitate de 12 luni, de la 15% pe an la 14%.

Carpatica a redus dobanzile si in cazul altor tipuri de depozite, platind, de marti, dobanda de 14% pe an pentru depozitul Vivat la 6 luni.

Pentru Pensia Plus, banca plateste 11% pe an la o luna, dobanda putand sa ajunga pana la 14,25% pentru scadente de 6 sau 9 luni.

In cazul depozitelor clasice cu plata dobanzii la scadenta, Carpatica plateste pana la 4% pe an in cazul maturitatilor de 6, 9 sau 12 luni. Dobanda maxima este aceeasi si in cazul depozitelor clasice cu plata lunara a dobanzii.

Cele mai ridicate dobanzi pentru depozitele in moneda americana raman, astfel, Prezident (6 luni) si Valuta Forte (360 zile), ambele cu 4,25% pe an, respectiv Pensia Plus in dolari, pentru care dobanda ajunge la 4,50% pe an pentru scadente de 6, 9 si 12 luni.

Cu doua saptamani in urma, banca a mai anuntat o modificare a dobanzilor.


Ajustare a dobanzilor la Banca Romaneasca

Ajustare a dobanzilor la Banca RomaneascaDe asemenea, Banca Romaneasca a scazut ratele dobanzilor practicate la depozitele la termen, conturile de economii si pachetul Super Depozit+.

"Banca si-a adaptat dobanzile practicate la resursele atrase de la clienti la noile conditii ale pietei. In acelasi timp, se are in vedere si o ajustare a dobanzilor pe partea de creditare", a declarat directorul executiv reponsabil de segmentul de retail si retea in cadrul Bancii Romanesti, Lakis Couninis.

Astfel, pentru depozitele la termen in lei, cu dobanda platita la scadenta, au fost micsorate cu 0,50 puncte procentuale dobanzile pentru depozitele constituite pe 180, 270 si 365 de zile, pana la 12,50% pe an, 12,50% pe an si respectiv 12,75% pe an.

Pentru depozitele in euro, nivelul maxim atinge 6% pe an la 90 de zile, in scadere de la 7%.

"Dobanzile pentru conturile in dolari raman neschimbate, in timp ce pentru lire sterline si franci elvetieni scad cu valori cuprinse intre 1,50% si 2,25%, respectiv 0,35% si 0,85%, in functie de perioada de maturitate a depozitului", anunta oficialii bancii.

Romanii prefera scadentele scurte

Romanii prefera scadentele scurteRomanii au inceput sa economiseasca mai mult ca urmare a crizei financiare, insa prefera scadentele pe termen scurt, in timp ce cehii se orienteaza spre termene de pana la doi ani, iar austriecii aleg maturitatile de doi-patru ani, arata un raport al Erste Group.

Analistii Erste estimeaza ca in Romania vor fi perspective bune privind economisirea, mai ales pentru depozitele la termen in moneda nationala care au devenit cel mai popular produs in 2009, desi scadentele pe termen scurt (pana la trei luni) raman optiunea preferata a romanilor, deoarece clientii isi doresc sa poata avea acces la sumele depuse fara a pierde veniturile din dobanzi, potrivit unui raport al Erste Group despre tendintele de economisire din zona Europei Centrale si de Est (CEE).

La sfarsitul anului 2008, numai 15% din populatia din Romania care folosea servicii bancare avea un produs de economisire, inregistrand astfel una dintre cele mai scazute rate de economisire din UE, se mai arata in raport, care precizeaza ca se observa o schimbare a acestei tendinte determinate de criza financiara globala.