In fruntea unui imperiu media

In fruntea unui imperiu mediaLa cei 66 de ani, Sam Zell, co-fondatorul si presedintele Equity Group Investments, nu numai ca nu se gandeste la retragere, dar se simte mai energic si mai entuziasmat ca niciodata.

Mogulul afacerilor imobiliare a castigat in luna aprilie a anului trecut licitatia pentru achizitia Tribune, unul dintre cele mai mari trusturi de presa din SUA, care detine, in prezent, 11 cotidiene, printre care "Los Angeles Times", "Newsday", "The Sun", "Chicago Tribune", precum si 25 de posturi de televiziune, reteaua de cablu Superstation WGN si canalul radio WGN-AM. Tranzactia, finalizata la sfarsitul anului trecut, s-a ridicat la peste 8 miliarde de dolari si l-a propulsat pe Zell in fruntea unui imperiu media, sporindu-i considerabil influenta in mediul de business international.

Debutul profesional

Debutul profesionalPrimul contact al miliardarului american cu mediul de business s-a produs destul de devreme, inainte de a parasi bancile liceului. Cativa ani mai tarziu, mai exact in 1968, Zell pune bazele firmei de investitii Equity Group Investments, alaturi de bunul sau prieten si coleg de fratie, Robert Lurie.

Cei doi incep prin a cumpara foarte ieftin proprietati, de la investitori sau simpli proprietari cu probleme financiare, pe care le pastrau pana cand piata intra pe un trend ascendent.

Mai multe proprietati, mai multi bani

Mai multe proprietati, mai multi baniDupa criza care a lovit America in 1973, Zell si-a petrecut urmatorii 3 ani cumparand proprietati imobiliare in valoare de 3 miliarde de dolari, multe dintre acestea pentru mai putin de 1 dolar. Si-a construit portofoliul convingand creditorii sa-i cedeze o parte din actiuni in schimbul acoperirii riscului unor viitoare pierderi de valoare.

Zell a reusit sa tina proprietatile suficient de mult incat valoarea acestora sa depaseasca evaluarea initiala si sa-si asigure niste castiguri substantiale.

In anii ’80 Statele Unite ale Americii au trecut printr-o noua perioada de boom, care s-a manifestat printr-o explozie a creditelor acordate si o dezvoltarea exponentiala a constructiilor. Motto-ul acelor vremuri, era, dupa cum isi aminteste Zell: "Construieste si sigur se va gasi un cumparator...cel mai probabil japonez"...

Imperiul Zell

Imperiul ZellPrima aparitie a magnatului american in topul Forbes al celor mai bogati americani a fost in 1986, cu o avere evaluata la 200 milioane de dolari.
Douazeci de ani mai tarziu, averea sa a crescut de peste 30 de ori, ajungand la 6 miliarde de dolari, bani investiti, in cea mai mare parte, in 3 fonduri: Equity Residential - cel mai mare fond de investitii pe piata rezidentiala a SUA, Equity Office - cel mai mare proprietar de birouri din tara si Equity Lifestyle – fond ce detine si opereaza peste 300 de case de vacanta in 30 de tari, precum si compania Manufactured Home Communities. Zell este, totodata, presedintele Capital Trust, o companie specializata in finantari in sectorul imobiliar comercial, precum si al Anixter International, cel mai mare distribuitor de cabluri electrice si electronice din lume.

Citeste si alte articole de lifestyle pe www.yourmoney.ro - noi iti recomandam:

1. Parintele Starbucks, intre mit si realitate
2. Cel mai excentric magnat din lume
3. Al Gore: Cel mai celebru invins al Americii