Costurile detaliate ale excursiei

Costurile detaliate ale excursieiCu un buget de 700-800 de euro, romanii se pot caza intr-un hotel de 2-3 stele, incluse fiind si doua mese pe zi.

Drumul cu autocarul din Romania pana in Corfu dureaza 16-20 de ore, iar cu avionul circa 60-90 de minute. In Corfu exista un singur aeroport, a carui pista are o lungime de doar doi kilometri.

Cei care opteaza doar pentru cazare, pentru care se plateste 150-250 de euro/sejur intr-un hotel de 2-3 stele, trebuie sa stie ca un pranz sau o cina in Corfu costa 10-20 de euro/persoana.

Comparativ, o noapte de cazare intr-un hotel de 2-3 stele de pe litoral romanesc porneste de la 100 de lei (23 euro) si poate ajunge la 220 de lei (51 euro).

Restaurantele si terasele deschid in jurul orei 10:00, acestea ramanand deschise si in intervalul 13:00-16:00, cand grecii aleg sa-si faca siesta de pranz, majoritatea magazinelor fiind inchise.

Costul unei sticle de bere la terase porneste de la doi euro, dar se pot plati si cinci euro pentru o bere din import. Cele mai intalnite beri din Corfu sunt Mythos (locala), Amstel si Heineken.

Cei care aleg ca seara sa se revigoreze cu un cocktail racoritor la una din terasele patronate de localnici trebuie sa scoata din buzunar 6-8 euro, chiar daca anumite baruri au in oferte si cocktailuri de 3-3,5 euro.

Criza a redus la jumatate numarul turistilor

Criza a redus la jumatate numarul turistilorCei mai multi turisti din Corfu sunt britanici si italieni, insula avand circa 130.000 de locuitori.

“Nu stiu exact cati turisti vin intr-un sezon in insula, insa numarul acestora s-a redus la jumatate fata de anul trecut, din cauza crizei financiare. Ceea ce pot spune este ca avioanele aduc saptamanal circa 15.000 de englezi, care sunt majoritari in insula. Din Romania vin cam 1.000 de persoane saptamanal”, spune Bogdan, ghid la o agentie de turism care intermediaza sejururi Romania – Corfu.

De asemenea, Corfu este una din destinatiile turistice preferate ale italienilor, datorita distantelor mici pe care trebuie sa le parcurga pentru a ajunge in insula. Drumul cu feribotul din Corfu pana in Ancona dureaza 12 ore, in vreme ce pana in Venetia, durata calatoriei este dubla.

Chiar daca pe alocuri anumite hoteluri au inregistrat o crestere de 10% a numarului de turisti fata de vara lui 2008, bugetele turistilor s-au redus semnificativ. “Sunt foarte multi italieni care prefera sa cumpere alimente de la supermarket si sa gateasca in camera”, spune Alexandra, un alt ghid al aceleiasi agentii.

Impactul crizei se vede cel mai bine in restaurante, baruri si terese, care sunt aproape goale pana spre seara, cand atmosfera incepe sa se dezmorteasca. Cu toate acestea, nici seara lumea nu se calca pe picioare in baruri.


Localnicii castiga 1.200 de euro lunar

Localnicii castiga 1.200 de euro lunarSalariul mediu net lunar din Corfu este de 1.200 de euro, de aproape patru ori mai mult decat salariul mediu net lunar din Romania, respectiv 325 de euro. Cel mai bine platiti angajati din Corfu sunt profesorii si doctorii, care castiga circa 2.500 de euro lunar net.

Comparativ, in Romania, salariul mediu net din educatie se ridica la 365 de euro lunar, in vreme ce in sanatate castigul net lunar ajunge la circa aproximativ 320 de euro.

“Durata anului scolar in Corfu este similara cu cea a anului scolar din Romania, in sensul ca scoala incepe in septembrie si se termina in iunie. Spre deosebire de sistemul educational din Romania, prima si ultima luna de scoala sunt destinate exclusiv unor activitati extracuriculare, cum ar fi anumite excursii”, afirma ghidul.

Pe de alta parte, cei care lucreaza in baruri (asa-numitele taverne), castiga minimum 30 de euro/zi, ceea ce inseamna un salariu lunar net de 900 de euro.

Salariul mediu net al angajatilor din hotelurile si restaurantele din Romania se ridica la 180 de euro lunar, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).


Palatul Achilleion, atractia turistica a insulei

Palatul Achilleion, atractia turistica a insuleiTuristii romani care doresc sa isi petreaca vacanta in insula greceasca pot vizita palatul Achilleion, construit de imparateasa Elisabeta a Austriei, cunoscuta in istorie sub numele de Sissi.

Imparateasa era pasionata de mitologie, intregul palat fiind ornat cu diverse statuete si motive din mitologie.

Taxa de intrare in palat se ridica la patru euro, iar turistii pot admira, printre altele, doua statui ale legendarului erou troian Achile, evocat in Iliada lui Homer.

Cele doua statui il infatiseaza pe Ahile intr-o ipostaza triumfatoare, respectiv intr-un cadru muribund.

O alta atractie turistica este Corfu Town, capitala Corfu, in care se pot observa influente arhitecturale bizantine, franceze, engleze si venetiene, lasate mostenire de stapanitorii insulei.

Vechea si noua fortareata ale Corfu Town troneaza impunatator peisajele insulei si par a se completa cu apele albastre si trasparente ale Marii Ionice.

Totodata, turistii pot alege sa faca o croaziera de o zi, in care pot vizita mai multe grote cu ape albastre sau turcoaz, costul unei excursii pe mare pornind de la 15-20 de euro.

Cei care doresc sa viziteze pe cont propriu insula pot alege sa inchirieze un scuter, pentru care trebuie sa achite in jur de 15 euro/zi sau o masina – 40 de euro/zi.

Indicat ar fi inchirierea unei masini de mici dimensiuni, deoarece strazile insulei sunt foarte inguste.

Insula nu este foarte mare, avand o suprafata totala de peste 600 kilometri patrati.

Inchirierea unei barci pentru o croaziera privata de o zi porneste de la 50-60 de euro.