Alocare portofoliu investitii: Cash vs Actiuni

Alocare portofoliu investitii: Cash vs ActiuniMajoritatea brokerilor si analistilor merg pe cash pentru ultima parte a acestui an. In medie, acestia ar aloca 40,7% dintr-un portofoliu de investitii in actiuni, restul de aproape 60% reprezentand lichiditatile.

Un singur broker a declarat ca in prezent ar pastra in cash 100% dintr-un portofoliu de investitii.

La polul opus se afla doi analisti si traderi care spun ca in prezent ar miza 70% din bani pe actiuni si doar 30% mentintuti in cash.

Acestia subliniaza insa ca o astfel de alocare a portofoliului ar fi recomandata doar unui investitor cu toleranta ridicata la risc si care ar vrea sa profite de pe urma unei corectii pozitive a pietei pe final de an.

“Totul depinde de tipul investitorului despre care vorbim. Eu as merge pe o acumulare graduala de actiuni in prezent”, a declarat unul dintre participantii la sondaj.

Nivel BET si BET-FI la final de an

Nivel BET si BET-FI la final de anIn ciuda faptului ca majoritatea participantilor la sondaj s-ar feri sa puna toti banii la bataie, pe actiuni, pentru ultimele doua luni din acest an, estimarile cu privire la evolutia principalilor indici ai pietei sunt per ansamblu pozitive.

Astfel, pentru BET, indicele celor mai tranzactionate zece actiuni din piata, in medie se estimeaza o crestere de 4,4%*, sau pana la 4.660 de puncte pentru sfarsitul lunii decembrie.

Pentru BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor si a Fondului Proprietatea, cresterea medie preconizata este de aproape 2,9%, pana la nivelul de 16.820 puncte.

Cele mai optimiste pronosticuri au anticipat o crestere de circa 20% pe ambii indici. De cealalta parte, cei mai pesimisti brokeri spun ca BET ar putea sa scada cu inca 15% in ultimele doua luni, iar BET-FI cu 20%. De remarcat si faptul ca trei dintre participantii la sondaj au fost de parere ca majoritatea cotatiilor vor stagna la nivelurile actuale in perioada ramasa din 2011.

*Estimarile facute de participanti au fost facute in functie de nivelul inregistrat de BET si BET-FI in timpul sedintei de marti, 1 noiembrie (4.460 – BET si 16.350 - BET-FI)

Lichiditatea in piata spot

Lichiditatea in piata spotRulajele facute in piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) sunt asteptate sa urce, insa cresterea anticpata este departe de a fi spectaculoasa.

In octombrie, valoarea medie zilnica a schimburilor cu actiuni facute pe BVB a fost de 5,4 milioane euro. Media estimarilor facute de cei 20 de experti indica un nivel 5,7 milioane de euro pana la sfarsitul lui 2011.

Optimistii mizeaza pe cresteri de pana la 8 milioane euro/zi (+48% fata de nivelul din octombrie). Acestia isi motiveaza alegerea afirmand ca, mai ales in decembrie, sunt asteptate schimbari si ajustari in portofoliile investitorilor institutionali, dupa un an 2011 foarte volatil pentru pietele de actiuni.

Cele mai proaste scenarii merg pe o scadere cu 25% a rulajelor, pana la aproximativ 4 milioane de euro, trei dintre brokerii si analistii consultati fiind de aceasta parere.