Nu vad o aterizare fortata a economiei romanesti in 2009

Analistii financiari din intreaga lume estimeaza o evolutie negativa pentru 2009, considerand ca efectele crizei financiare se vor propaga in majoritatea segmentelor economice. Despre Romania, previziunile nu stau deloc mai bine, mai ales ca in ultima perioada se vorbeste foarte mult de recesiune.

Adrian Simionescu nu se asteapta la recesiune in tara noastra, desi este constient lucrurile vor fi dificile pe toate planurile.

“Cel putin prima parte a anului viitor nu va fi prea placuta, dar din pacate nu vom avea ce face. Pe de o parte, ai nostri conducatori au alte probleme in momentul de fata, stabilesc planuri si strategii. Ca urmare, reactiile pe care conducerea guvernamentala sau parlamentara le va lua vor aparea cu intarziere, ca de obicei”, a declarat acesta.

Dar, acesta sustine ca exista si o parte buna. “In a doua jumatate a anului, toata lumea se asteapta la o imbunatatire a mediului economic si, practic, Romania ar putea sa sara peste acea etapa dezastruoasa pe care au trait-o tari din vestul Europei. Tocmai pentru ca suntem in urma fata de ei si ne miscam mai greu”.

De recesiune, nu se poate pune problema in Romania, sustine managerul. “Din inertie, afacerile inca merg bine, ne uitam la consum si vedem ca romanii, desi vorbim de criza, cheltuiesc o gramada de bani. Parerea mea este ca acea economie <<gri>> inca functioneaza bine in Romania, de acolo vin acei bani, care nu vor inceta sa se simta. Deci, nu cred ca economia romaneasca va trece prin recesiune”.

Simionescu a explicat ca daca nu ar trai in Romania, poate ar fi la fel de pesimist si de neincrezator ca marile agentii de rating, in ce priveste economia romaneasca. “Traiesc aici si stiu concret cum si de ce se intampla lucrurile acestea”.

In acelasi timp, Simionescu ne reaminteste si aspectele pozitive pe care le are aceasta criza. “Criza ne-a adus pe un fagas normal in anumite domenii, rezolvand o parte din problemele economiei romanesti: presiunile salariale, acele bule speculative din imobiliare, deficitul mare al balantei de plati sau presiunea pe inflatie. Cu putina intelepciune la guvernare, cred ca am putea trece cu brio peste perioada aceasta de dificultate internationala”, a explicat managerul Vienna Investment.

Daca am scoate din context faptul ca suntem romani, evolutia BVB ar fi atipica

Scaderile Bursei din Bucuresti din acest an sunt printre cele mai dramatice din regiune, desi, pana in ultimele luni ale anului, economia noastra nu a dat mari semne de slabiciune.

Adrian Simionescu este de parere ca aceste deprecieri sunt exagerate, dar in acelasi timp, sunt tipice pentru noi.

“Daca am scoate din context faptul ca BVB functioneaza in Romania, unde de la CNVM pana la ultimul broker sunt romani, ar fi o aticipicitate prea mare. Dar asa, e firesc, tot timpul am exagerat, mai ales la scaderi”, a declarat acesta.

O alta problema a economiei romanesti in ansamblu, dar si a bursei, in particular o reprezinta lipsa initiativei si asteptarea capitalurilor straine.

“Noi mereu am asteptat sa vina investitorii straini, nu ne-am construit o piata bazata pe economiile proprii. La Bursa, strainii au oferit romanilor oportunitatea de a intra la preturi joase, cand au iesit din cauza problemelor financiare din tarile lor. La un moment dat, o sa regrete ca nu au intrat”, sustine acesta.

In opinia sa, acelasi fenomen se intampla in toate sectoarele economiei romanesti si de fiecare data gasim vinovati si ne plangem de mila.

Legat de teoria ca BVB a anticipat evolutiile negative ale economiei romanesti, Simionescu nu este intru-totul de acord.

“Chiar si cele mai pesimiste prognoze arata mai bine decat BVB. Bursa nu a reflectat niciodata economia, ci sentimentele din piata. Asa ca, pana vom ajunge sa ne maturizam, vom mai avea astfel de perioade. Din nou luam in calcul factorul <<Romania>>, deci totul este posibil, nu vad de ce nu ar mai scadea”, a explicat managerul.

In ce priveste guvernarea ce se contureaza, Simionescu este de parere ca poate fi una din cele mai bune pentru criza. “E o guvernare de centru-stanga, ar fi ideala pentru masuri mai drastice, protectie sociala, investitii si dezvoltare”.

Totusi, acesta nu se asteapta la masuri importante pentru piata de capital. “In primul rand, ei nu inteleg piata, nu ii vad rostul, cu atat mai mult acum, cu aceste volume modice. Sunt convins ca piata Obor sau piata Moghioros au de cinci ori mai multe tranzactii decat Bursa”, a mai declarat Simionescu.

Ma astept ca anul viitor sa dispara peste 30% din SSIF-uri

Finalul de an a adus restructurari ale societatilor de servicii de investitii financiare si, implicit, concedieri ale brokerilor. Situatia se va mentine si anul viitor, cauza principala fiind lichiditatea extrem de scazuta a bursei, principala sursa de venit a firmelor de brokeraj.

“Multe firme sunt in conservare, incearca sa se mentina si sa faca fata provocarilor din zona financiara, cea mai afectata de criza. E foarte dificil, ma astept ca peste 30% din SSIF-uri sa dispara, din cauza scaderii drastice a lichiditatii, ce inseamna scaderea veniturilor, conducand la scaderea interesului patronilor pentru astfel de business. Cata vreme o piata agro-alimentara face volum de cinci ori mai mare decat BVB, multi se orienteaza catre un sector mai profitabil”, a declarat Simionescu.

Acesta este de parere ca vor ramane in piata cei care au sustinerea unui grup mai mare.

“Multi investitori au iesi din piata de lehamite, nu doar din cauza scaderilor si acest gen de investitori sunt foarte greu de readus in piata. Foarte putini se mai intorc, preferand sa se reorienteze catre alte domenii, unde primesc satisfactii pe masura si unde simt ca ceea ce cunosc despre activitatea respectiva functioneaza ca peste tot in lume”, a mai spus acesta.

Managerul considera ca strainii se vor intoarce atunci cand vor considera ca avem o piata ce merita sa fie luata in seama. “In momentul de fata, strainii nu vor sa intre, pentru ca raman captivi, romanii fiind obisnuiti sa astepte investitorii de afara si nu contribuie la aprecierea pietei”, considera acesta.

Simionescu nu se asteapta la falimente ale unor jucatori mari, ci mai degraba a unor firme de talie mai mica. El spune ca problema somajului este prea exagerata de catre presa, anul acesta nefiind luati in calcul muncitorii temporari sau disponibilizarile de sezon din domeniul constructiilor.

“In prezent se exagereaza foarte mult cu cifrele viitorilor someri. Pe de o parte, sezonul de iarna a venit cu disponibilizari din sectorul constructiilor, firesti in orice tara cu clima temperat-continentala. In plus, multe comapnii romanesti lucreaza atat cu salariati angajati permanent, dar si cu contracte de munca temporare, care acum sunt trecute in sfera somajului. Este adevarat ca forta de munca este prea mica pentru a sustine pensionarii, dar nu si pentru someri”, ne-a mai spus acesta.


Caderea Lehman Brothers a reprezentat varful crizei financiare

Falimentul Lehman Brothers de la jumatatea lunii septembrie este considerat de majoritatea analistilor financiari ca fiind varful atins de criza financiara mondiala.

“Vom mai asista la dificultati si in alte domenii, cum e acum industria auto, dar cred ca acesta a fost varful crizei. Dar trebuie sa avem rabdare, asa cum criza nu vine deodata, nici nu pleaca foarte repede”, afirma Simionescu.

Printre specialisti, prabusirea unor giganti financiari erau evenimente iminente, care nu ar fi trebuit sa socheze. “Pe mine m-au surprins mai mult efectele ulterioare, cand am vazut sange in economie si in piata. Ulterior au venit si alte vesti negative, care au dus la o crestere excesiva a volatilitatii”.

Simionescu recomanda cumparare pentru actiuni, cu un orizont de timp indelungat. “Eu le consider in continuare atractive, comparand activele, rezultatele lor finaciare. La un moment dat si piata romaneasca se va dezmorti, in prima parte vom avea o revenire mai furtunoasa, dar cred ca vom mai sta mult in aceasta zona. Nu vom fi noi primii. Daca speram ca romanii vor profita de preturile scazute, cupa ultima luna de tranzactionare imi dau seama ca nu a fost asa”, a mai spus Adrian Simionescu.

In ce priveste reformarea capitalismului la nivel mondial, managerul sustine ideea ca vor avea loc schimbari majore in ce priveste gandirea economica si pozitia unor jucatori in piata.

“Traim o perioada istorica in ce priveste economia si capitalismul asa cum le stiam noi, cred ca se vor reaseza inclusiv sferele de influenta economica la nivel mondial si in urmatorii doi ani se va contura o noua linie”, a mai explicat acesta.

Sunt in continuare optimist, dar mai moderat

Adrian Simionescu a fost intotdeauna recunoscut, apreciat sau detestat pentru optimismul de carea dadea dovada chiar in situatii dificile. Criza financiara si efectele sale, de multe ori, neasteptate, au reusit sa mai domoleasca aceste viziuni pozitive.

“Optimismul a ramas, dar e mai moderat. L-am pastrat pana la un anumit nivel, dar fiindca s-a intins prea tare coarda, a cedat. Piata financiara se bazeaza pe incredere si, odata disparuta, ea revine mai greu, deci, si optimismul se va reinstala, dar mult mai dificil”, ne-a declarat acesta.

Simionescu ne-a mai spus ca va ramane oprimist, deoarece crede in viitorul economiei romanesti, crede ca vom aveam in continuare satisfactii, chiar daca va trebui sa mai asteptam putin.

“Partea buna este ca vom gandi mai mult, ne vom apleca asupra detaliilor cu mai multa atentie si vom fi mai maturi. Este tipic romanesc, avem nevoie de cateva dusuri reci ca sa ne revenim”, a conchis acesta.