Farmache: Bursa este pregatita pentru ETF-uri

Farmache: Bursa este pregatita pentru ETF-uriExchange Trading Funds sunt produse financiare structurate intr-un mod similar cu fondurile mutuale, dar investitorii le pot tranzactiona ca si actiuni.

Ele urmaresc performanta unui indice de actiuni, oferind posibilitatea investitorilor sa cumpere un portofoliu diversificat ca si cum ar cumpara o singura actiune, la un cost mult mai mic decat in cazul in care ar cumpara actiunile separat.

ETF-urile sunt un produs sintetic cu scopul de a urmari cele mai apropiate miscari ale preturilor pentru indicele suport. Unul din principalele beneficii ascociate cu ETF-urile sunt transparenta, lichiditatea, eficienta costurilor si diversificarea.

"Vrem sa aducem ETF-uri la tranzactionare, dar trebuie sa gasim un fond de investitii care sa lanseze aceste instrumente financiare, ce se construiesc pe structura unui indice bursier", a spus Stere Farmache (foto), citat de NewsIn.

Pretul ETF-urilor poate varia pe parcursul sedintei de tranzactionare, activele lor nete nefiind calculate in fiecare zi, deoarece se tranzactioneaza ca actiunile.

“Nu pot spune exact cand vom lansa aceste produse, pentru ca depinde de fondul de investitii care le va pregati si sustine”, a declarat Farmache, pentru Wall-Street.

In opinia sa, piata romaneasca de capital este suficient de pregatita pentru acest tip de instrumente. “Gradul de dezvoltare al pietei si experienta investitorilor permit introducerea acestor instrumente sintetice, care se concentreaza pe un cos de societati din indicii pietei, fiind foarte balansat si oferind diversificare”, a completat Farmache.

Prin detinerea unui ETF, investitorii au parte atat de diversificarea oferita de indicele unui fond, cat si posibilitatea de a vinde in lipsa, de a tranzactiona in marja. Un alt avantaj este acela ca suma blocata in majoritatea ETF-urilor este mai mica decat cea dintr-un fond mutual obisnuit.

De obicei, pentru ordinele de vanzare sau cumparare a ETF-urilor, brokerii percep comisioane similare celor cerute pentru ordinele obisnuite lansate in piata.

"ETF-urile sunt futuristice pentru bursa romaneasca"

"ETF-urile sunt futuristice pentru bursa romaneasca"Dupa scaderea lichiditatii in ultimul an, o piata de derivate fara succes si titluri de stat neinteresante pentru investitori, BVB vine cu inititativa de a lansa un instrument mai sofisticat, foarte lichid pe marile piete internationale, si preferat de investitorii institutionali.

“Este o initiativa buna, dar nu inteleg cine aduce aceste instrumente pe bursa, Stere Farmache, Alpha Bank sau Bursa de Valori Bucuresti? Cred ca este decizia reprezentantilor acestor vehicule de investitii daca se listeaza sau nu la BVB. Desigur ca e important sa fie create conditiile procedurale pentru listare”, a declarat Silviu Enache (foto), directorul KD Capital Management, pentru Wall-Street.

Brokerii nu cred ca piata romaneasca este suficient de matura pentru astfel de produse, accentuand ideea ca inca mai e nevoie de lucruri mai simple, precum conturile globale.

“Este ceva destul de futuristic pentru ce poate piata romaneasca. Nu cred ca dezvoltarea pietei de capital din Romania trebuie sa urmareasca neaparat aducerea unor instrumente cat mai sofisticate in conditiile in care exista inca multe alte carente in implementarea unor lucruri mult mai simple(conturile globale) si sa nu mai aducem in discutie litigiile unora dintre emitenti, multe aparute ca urmare a ambiguitatii unor reglementari sau o lipsa a aplicarii legislatiei in vigoare”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

El nu se asteapta la un interes ridicat din partea investitorilor pe aceste instrumente, mai ales daca piata isi va pastra aceeasi structura a investitorilor.


Initiativa este laudabila, daca va reusi sa atraga investitori mari

Initiativa este laudabila, daca va reusi sa atraga investitori mari“Fondurile tranzactionate la bursa (ETF) cunosc o foarte larga raspandire pe pietele dezvoltate. Este normal sa avem si in Romania mai multe asemenea instrumente si ma bucura declaratiile bursei in acest sens (sa nu uitam ca avem deja fonduri tranzactionate in Romania: Societatile de Investitii Financiare, STK Emergent si Fondul Oamenilor de Afaceri). Cred ca asemenea insstrumente ar fi primite cu interes de catre investitori”, a declarat Razvan Pasol (foto), managerul Intercapital Invest.

Specialistii spun ca aceste instrumente sunt jucate mai mult de investitorii investitionali, care le folosesc in strategii de arbitraj, riscurile asociate fiind reduse.

“Initiativa este laudabila, daca asta va aduce investitori mari (mai exact cei institutionali) pentrut ca ei sunt cei care folosesc cel mai mult astfel de instrumente”, a explicat Barbulescu.

Silviu Enache considera ca acest instrument poate asigura o mai buna promovare a pietei de capital, si o mai mare vizibilitate pentru fondurile de investitii in general.

“Probabil fondurile sectoriale sau pe indici vor fi cele care vor suscita interesul. Un management bun al unui astfel de fond, adica un portfolio manager competitiv care inregistreaza evolutii bune in mod constant, va putea polariza interesul investitorilor”, a completat Enache.

Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest, crede ca initativa este binevenita si ar putea aduce un plus pietei de capital, dar se asteapta la un inceput greoi.

“Este un alt produs, care ar putea fi interesant pentru cei initiati. Din pacate, insa, sunt putini acesti investitori si cred ca le va mai mai greu sa inteleaga produsul, sa se obisnuiasca cu el, mai ales ca este unul destul de complex si sofisticat”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Murgoci se asteapta ca instrumentul sa atraga investitori institutionali, care sunt obisnuiti si lucreaza cu astfel de produse.