Scaderi generalizate pe toti indicii

Scaderi generalizate pe toti indiciiIn prima zi a saptamanii, imediat dupa turul doi al alegerilor prezidentiale, bursa a inchis cu scaderi de peste 5 procente. Specialistii se asteptau atunci la continuarea acestor evolutii, pe fondul incertitutdinii din zona politica.

"In Romania, rezultatul alegerilor prezidentiale se pare ca nu a fost pe placul investitorilor intr-un context international care nu a ajutat nici el foarte mult, astfel, scaderile au acaparat indicii, pentru ca la finalul celor cinci sedinte, piata sa inchida pe o scadere de 3,8%, in timp ce BET-FI a pierdut peste 9 procente", se arata intr-un raport de analiza al casei de brokeraj Prime Transaction.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 3,33% in ultima saptamana, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a incheiat saptamana cu un declin de 3,83 procente.

Pe de alta parte, indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a avut cea mai agresiva scadere, de 9,27%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborat cu 3,15%.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a incheiat saptamana cu un minus de 5,38% iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a incheiat saptamana cu o scadere de 2,20%.

"Incertitudinea din spectrul politic generata de rezultatul alegerilor prezidentiale si de contestarea acestora a dat nastere multor speculatii, iar in asteptarea limpezirii apelor, investitorii s-au temut in principal de intarzierea formarii unui guvern, astfel ca majoritatea dintre ei au preferat sa vanda, mai ales ca sunt ceva profituri acumulate in special pe SIF-uri", se mai arata in raportul saptamanal al Prime Transaction.

Lichiditatea pietei de actiuni a sporit de aproape trei ori in saptamana 7-11 decembrie, pana la 239,6 milioane lei (56,4 milioane euro), comparativ cu rulajul cu actiuni din saptamana anterioara, de 80,8 milioane lei (19,2 milioane euro).

La cresterea puternica a rulajului BVB au contribuit mai multe tranzactii negociate ("deal") realizate in ultima saptamana cu pachete consistente din titlurile Bancii Transilvania. Astfel, in prima sedinta a saptamanii 4,01% din capitalul Bancii Transilvania a fost vandut prin intermediul a cinci tranzactii speciale, pentru suma totala de 102 milioane lei. Ulterior, vineri, au mai fost realizate inca trei tranzactii, in valoare totala de 7,46 milioane lei.

In schimb, capitalizarea pietei reglementate a BVB a coborat cu aproape 3% in saptamana incheiata, pana la 83,48 miliarde lei (19,65 miliarde euro), fata de 85,95 miliarde lei (20,4 miliarde euro) la inchiderea sedintei bursiere din 4 decembrie.

SIF-urile, cele mai afectate de instabilitatea politica

SIF-urile, cele mai afectate de instabilitatea politicaActiunile SIF au avut cele mai mari pierderi din piata, in ultima saptamana la BVB, in contextul in care rezultatul alegerilor prezidentiale a fost primit cu pesimism de catre investitori, care sunt sceptici cu privire la formarea unui nou guvern, care sa faciliteze obtinerea urmatoarei transe de imprumut de la FMI.

Tranzactiile realizate cu actiunile din sectorul SIF au insumat 90 milioane lei, in ultima saptamana, adica 38% din lichiditatea totala a pietei de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au generat din nou cea mai mare lichiditate din sector, cu un rulaj de 41,52 milioane lei, si s-au depreciat cu 10,22%, la pretul de 1,23 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au incheiat saptamana cu un declin asemanator, de 10,48%, pana la un curs de 1,11 lei, in urma unor tranzactii de 31,78 milioane lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a scazut cu 8,97%, pana la 0,66 lei, pe o lichiditate de 7,97 milioane lei, in timp ce titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au ieftinit cu 9,02%, la 1,11 lei, pe suportul unui rulaj de 5,27 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au depreciat cu 7,38% la 0,69 lei, in urma unor schimburi de 3,46 milioane lei.


Zvonurile privind preluarea TLV au crescut lichiditatea bancii

Zvonurile privind preluarea TLV au crescut lichiditatea banciiTitlurile bancare au atras schimburi de 129 milioane lei in ultima saptamana, adica 54% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au fost cele mai lichide din acest sector, cu un rulaj de 122,1 milioane lei, ca urmare a tranzactiilor speciale din sedinta de luni. Cotatia TLV a coborat, totusi, cu 1,80%, pana la 2,18 lei, in pofida zvonurilor legate de preluarea banci.

In prima parte a saptamanii, au aparut informatii potrivit carora o banca din Uniunea Europeana va prelua circa 20% din actiunile Bancii Transilvania, dupa ce ar fi achizitionat recent un pachet reprezentand 4% din capitalul acesteia, prin intermediul BVB.

In schimb, titlurile BRD SocGen (BRD) au suferit o corectie mai puternica, de 5,71%, la 13,20 lei, pe o lichiditate de 4,46 milioane lei. De asemenea, actiunile Erste Bank (EBS) au pierdut 1%, ajungand la cotatia de 118,90 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 2,46 milioane lei.

Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de 5,12 milioane lei, acestea scumpindu-se cu 0,83%, la un curs de 0,0607 lei/actiune, in contextul in care grupul a depus saptamana aceasta si rapoartele de evaluare in cazul RRC, necesare pentru inceperea ofertei publice de preluare.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Petrom (SNP) au insumat 4,07 milioane lei, iar actiunile s-au depreciat cu 5,30%, pana la 0,25 lei, in vreme ce actiunile Transgaz Medias (TGN) au suferit un declin de 2,65%, la 158 lei, in urma unor tranzactii de 904.476 lei.

Bursa, in luna cadourilor: Ce asteapta brokerii la sfarsitul unui an de foc