2010, anul cel mai greu din criza?

2010, anul cel mai greu din criza?La prima vedere, scaderile dramatice ale cotatiilor din ultima parte a anului 2008 si din primavara lui 2009 par a fi cele mai dificile momente crizei. Insa, chiar daca amplitudinea lor a fost peste asteptari, ulterior au fost considerate doar puncte din evolutia ciclica a pietei de capital.

Anul acesta a adus o restrangere a activitatii bursiere. Daca in primele luni asteptarile tindeau sa devina optimiste, din al doilea semestru increderea in piata de capital a scazut, ducand la rulaje tot mai mici. Si tendinta pietei a fost mai greu de prevazut.

Pe langa acestea, mediul economic, social si politic instabil au dublat incertitudinile si piata de capital a ajuns la nivele de lichiditate din 2004-2005.

In acest fel, anul 2010 a fost mai greu decat precedentii doi ani, in primul rand din cauza lipsei de activitate, reflectata in scaderea veniturilor din comisioane.

“Suplimentar, spre sfarsitul anului 2010 am observat reducerea intensitatii corelatiei dintre evolutia actiunilor de la BVB si evolutia actiunilor de pe pietele internationale. In perioada octombrie-decembrie 2010 coeficientul de corelatie intre BET si S&P500 a fost in mod surprinzator negativ, de -0,39 (ceea ce arata o decorelare a pietei locale fata de cele externe); pentru comparatie, in perioada ianuarie - septembrie a anului curent coeficientul a fost de +0,82, iar in perioada 2005-2009 valoarea a fost de +0,96, ceea ce a aratat corelatii stranse”, a explicat Razvan Pasol (foto), presedinte – director general la Intercapital Invest.

Mai mult, in ultimele luni din 2010 pietele externe au inregistrat cresteri, in timp ce bursa locala a stagnat si apoi a scazut.

Supriza neplacuta a venit si dinspre lichiditate. Daca trimestrele II si IV din 2009 au adus reveniri incurajatoare si primul semestru din acest an a avut o medie de 30 milioane lei/zi, in ultimele sase luni din an valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni pe piata reglementata a BVB a scazut de aproape 3 ori, la 13 milioane lei/zi.

Cauzele imediate sunt legate de evolutiile sub-mediocre ale Romaniei din punct de vedere macroeconomic si al gestionarii crizei, in timp ce cauzele mai generale sunt legate de inabilitatea comunitatii pietei de capital de a contribui la propria dezvoltare; eforturile insuficiente legate de promovarea investitiilor si de listari noi din partea institutiilor pietei de capital, a comunitatii brokerilor si a statului in relatia sa cu piata de capital are consecintele pe care le vedem astazi”, a mai spus Pasol.


Provocarile anului 2010

Provocarile anului 2010Lipsa de incredere in investitii in general si in Romania ca piata de investitii in particular a fost principala provocare a acestui an.

Inhibarea apetitului investional a determinat o activitate mai restransa si mai multa prudenta din partea investitorilor. Pe de alta parte pesimismul instaurat in a doua parte a anului curent in societatea romaneasca nu lasa, deocamdata, loc pentru ca mesajele pe care brokerii le transmit investitorilor sa fie percepute corect”, a explicat Alin Brendea (foto), director la Prime Transaction.

Pentru Razvan Pasol, cele mai mari provocari a fost ca Intercapital sa ramana un broker relevant intr-o piata care s-a restrains in mod dramatic, sa ii ajute pe clienti sa traverseze mai bine criza si sa fie mai bine pregatiti pentru perioada cand tendinta crescatoare va reveni.

Cei doi manageri spun ca nu s-a pus problema supravietuirii in contextul in care ambele SSIF-uri sunt bine capitalizate.

“ Evident ca am inregistrat o scadere a veniturilor insa consideram ca este doar o situatie temporara. Pe de alta parte lipsa unei activitati de tranzactionare sustinuta ne-a permis alocarea unui timp suplimentar pentru implementarea unor noi instrumente de investitie dedicate clientilor societatii”, a explicat Brendea.

In acelasi timp, Intercapital invest are capitaluri proprii de peste 2 milioane de euro, care au permis traversarea fara probleme a perioadei de lichiditate foarte scazuta la BVB.

Efectele sale sunt compensate intr-o masura importanta de veniturile stabile pe care le inregistram la firma de administrare de fonduri, pe care am crescut-o anul acesta: fondul iFond Financial Romania a inceput sa functioneze si sa genereze comisioane de administrare din august, iar iFond Gold din decembrie, chiar in perioada de lichiditate redusa pe care o traversam in prezent”, a explicat Pasol.

Optimism pentru 2011

Optimism pentru 2011Silviu Enache (foto), seful departamentului piete de capital al Volskbank Romania, crede intr-o revenire prudenta a pietei, pe criteria solide, in special datorita restructurarilor la nivel macroeconomic si de infrastructura din a doua parte a anului.

“De regula, la sfarsit de an sunt exprimate asteptari extreme, corectii masive sau cresteri spectaculoase, psihologic, cred ca trebuie sa ne setam pe cresteri rezonabile dar sustenabile, pe evolutii si previziuni multianuale bazate pe competitiviate si performanta, acestea vor conferi pietei de capital o imagine de stabilitate, profesionalism si credibilitate. E timpul ca si institutiile pietei de capital din Romania trebuie sa isi asume un rol mai activ in societatea si economia romaneasca, au ca model Banca Nationala a Romaniei care a actionat ca un factor de stabilitate in aceasta perioada de criza”, a declarat Enache.

Pentru anul viitor, sunt anuntate mai multe schimbari, de la noi emitenti pana la cresterea lichiditatii, de la instrumente si o arhitectura mai buna pana la o campanie ampla de promovare a pietei.

Silviu Enache spune ca toate aceste proiecte in care institutiile pietei de capital sunt implicate pot fi provote ca niste investitii in infrastructura, “care odata finalizate vor atrage fluxuri de capital strain pe piata de capital romaneasca”.

In acelasi timp, Razvan Pasol este optimist moderat cu privire la evolutiile pietei de anul viitor, asteptandu-se la o perioada putin mai buna in a doua jumatate a anului, insa fara cresteri spectaculoase de preturi sau de lichiditate.

Evolutiile macroeconomice locale vor continua sa ramana in atentia investitorilor, iar bursa nu poate compensa prin forte proprii o lipsa a imbunatatirii acestora. Tot anul viitor va conta foarte mult si traseul proiectelor de anvergura aflate acum in pregatire, care ar putea insufla un nou avant pietei de capital: listarea Fondului Proprietatea si derularea tranzactiilor anuntate de catre stat pe bursa (inclusiv listarea Romgaz, cea mai importanta dintre toate). De asemenea, mi-ar placea sa aflam elemente mai concrete legate de calendarul listarii BCR la BVB”, a declarat managerul Intercapital Invest.

Insa, chiar daca exsita numeroase planuri de schimbare, atat din partea institutiilor pietei cat si ale statului, Pasol crede doar in lucruri concrete si in rezultate.

Si Alin Brendea se aliniaza viziunii optimiste pentru anul viitor, crezand ca perioada slaba din prezent nu se va prelungi dincolo de momentul listarii Fondului Proprietatea.

Dobanzile bancare real negative precum si lipsa de oportunitati de investitie din mediul economic romanesc vor ajuta ca din ce in ce mai multa lume sa priveasca mai atent spre piata bursiera”, a mai spus Brendea.

Astfel, o piata care ofera transparenta si active ieftine, daca va reusi sa ofere si o lichiditate satisfactoare, nu va putea fi ocolita anul viitor.

“Credem ca 2011 va insemna inceputul unui nou ciclu bursier pe piata romaneasca. Un ciclu care va avea avantjul unui public investitional mult mai informat si care va oferi cu certitudine mai multe instrumente si optiuni investitorilor. Experienta acumulata in ultimii ani si nevoia de adaptare la noua realitate economica vor genera un plus de energie si determinare pentru ca, macar partial, sa vedem realizate o parte din promisiunile anului 2011”, a conchis oficialul Prime Transaction.