De la agent la vicepresedinte

De la agent la vicepresedinteHoratiu Florescu s-a alaturat echipei Colliers in urma cu zece ani, lucrand ca agent in cadrul departamentului de rezidential, pentru un salariu de aproximativ 1.000 de dolari, iar dupa aproape un an, s-a mutat la departamentul de birouri.

„Primul meu job a fost intr-o firma de papetarie, unde lucram tot pe partea de vanzari. In brokerajul imobiliar insa, cred ca birourile reprezinta elita: oamenii cu care vorbesti sunt tot timpul din categoria top management si te raportezi la alte niveluri”, a declarat vicepresedintele Colliers.

Florescu crede ca un bun broker trebuie in primul rand sa aiba rabdare sa invete si sa cunoasca piata. El poate invata de la colegii sai, luand ce este mai bun de la fiecare si incercand sa faca din el o „masina perfecta”.

„Fiind o industrie noua, sunt foarte multi tineri. Pericolul cel mare pentru un broker bun este ca, dupa un an de zile, un junior sa faca un deal mare si sa sa isi piarda capul. Daca iti pierzi capul, automat nu mai ai rabdare sa inveti”, a adaugat acesta.

In Bucuresti, Florescu reprezinta companiile IBM, HP, Microsoft si Oracle. Daca adunam spatiile inchiriate, sunt aproximativ 60 - 70.000 mp. Pe langa acestea, in 2006, a mutat Deloitte, in 2007, a urmat Ernst&Young, iar in acest an, PricewaterhouseCoopers.

„Un broker incepe sa produca bani dupa trei-patru ani, cand incepe sa cunoasca piata cat si sa-si dezvolte relatiile personale. Un broker bun, poate castiga intre 5.000 si 10.000 euro pe luna, in timp ce unul foarte bun, castiga mai mult de 10.000 pe luna”, a afirmat Florescu.

Obiectivul pentru anul 2008 ramane mentinerea titlului de numarul unu mondial in reteaua Colliers, chiar daca acest lucru inseamna un program de 14-16 ore pe zi si weekenduri lipsa.

„In ultimii sapte ani, am fost tot timpul numarul unu in regiune: in 2006, am fost numarul doi mondial, iar in 2007, am fost numarul unu mondial. Cel mai mult imi place atunci cand colegii mei de breasla au o intelegere semnata la nivel regional sau mondial cu un anumit client, eu lucrez pentru proprietar la inceput , ne asezam la masa si urmatoarea tranzactie o fac cu mine. Este o adevarata provocare: HP a facut asa, Microsoft, de asemenea”, a spus Horatiu Florescu.

Fondurile nu isi asuma riscul unui santier

Fondurile nu isi asuma riscul unui santier„Chiar daca cei care au mizat pe investitiii si pe terenuri au avut un an mai prost, pentru birouri, 2008 a fost un an mai profitabil decat 2007. Pana in prezent, au fost incheiate doua mari tranzactii, ce totalizeaza peste 20.000 mp: ABN Amro a inchiriat 13.500 mp, iar PricewaterhouseCoopers - 7.500 mp, ambele in Lakeview, cladire situata pe Barbu Vacarescu si dezvoltata de AIG/Lincoln si Fabian Capital”, a declarat vicepresedintele Colliers.

In opinia sa, in luna august sunt multi investitori care nu iau decizii, insa cei care au inceput sa se uite la piata in luna martie, vor semna in aceasta vara. Prin urmare, chiar daca in iulie-august sunt multe decizii intarziate, tot vor fi semnate aproximativ 9-10 tranzactii.

„Cu siguranta, nu se va vinde niciun proiect pana nu este finalizat. Atunci cand se vor preda proiectele, multi vor avea tranzactiile deja agreate, toata lumea asteaptand sa fie livrate cladirile. Fondurile prefera sa cumpere o cladire cand este finalizata si nu-si asuma riscul de a termina un santier”, ne-a explicat Florescu.

In primele sase luni ale acestui an, Colliers a afisat o cifra de afaceri de 37 milioane lei (peste 10 milioane de euro), in crestere cu 20% fata de aceeasi perioada a anului trecut si aproximativ 40% din aceasta cifra a fost inregistrata de divizia de birouri.

In ceea ce priveste castigurile sale, brokerul spune ca acestea au crescut cu 50% anul trecut fata de 2006 si spera ca, la sfarsitul acestui an an, cand va trage linie, procentul de crestere sa fie tot de 50% fata de 2007.

Tranzactiile mari se lasa asteptate pana la sfarsitul anului viitor

Tranzactiile mari se lasa asteptate pana la sfarsitul anului viitorDespre tranzactiile asteptate, Florescu crede ca abia la sfarsitul anului 2009 - inceputul anului 2010 vom vedea tranzactii importante, situate intre 150 si 300 milioane de euro, pana atunci, pe piata nefiind de vanzare decat cladiri de dimensiuni mici.

„In cele din urma, toate cladirile sunt facute pentru a fi vandute, deoarece majoritatea dezvoltatorii nu obisnuiesc sa le tina. Nu este vorba de o perioada anume, depinde insa daca au nevoie de cash sau nu, de cum este piata si cum sunt yield-urile”, a explicat Florescu.

Colliers a anuntat ieri inchirierea totala a cladirii Lakeview (foto), situata in zona de nord a Capitalei, pe bulevardul Barbu Vacarescu. Lakeview este primul proiect in Romania al dezvoltatorului AIG/Lincoln, in parteneriat cu fondul de investitii Fabian Romania Ltd si va avea o suprafata de 24.000 mp, termenul de livrare fiind in 2009. Aproximativ 90% din totalul spatiilor, 22.000 mp, au fost inchiriati in mai putin de 12 luni, iar pentru cei 2.000 mp ramasi se negociaza in prezent cu doua companii multinationale.

Horatiu Florescu a fost numit agent exclusiv si pentru inchirierea celei de-a doua cladiri de birouri a Anchor Grup, dezvoltatorul centrelor comerciale Bucharest Mall si Plaza Romania. Anchor Plaza Metropol este situata in apropiere de Plaza Romania, va avea 12 etaje si o suprafata inchiriabila de 36.600 mp.

Tot ieri, Florescu a anuntat ca a incheiat un contract de inchiriere pentru doua etaje din Anchor Plaza Metropol, aproximativ 6.500 mp, cu unul din cei mai importanti jucatori din piata locala de retail.