Planuri pentru Bucuresti

Planuri pentru BucurestiLa sfarsitul anului trecut, AFI Europe a inceput constructia primei cladiri de birouri aflata in imediata apropiere a mall-ului AFI Palace Cotroceni. Intregul proiect de birouri va cuprinde cinci cladiri, cu cate 12 etaje, si va fi denumit AFI Business Park, investitia fiind estimata la 25 de milioane de euro.

“Toate cele cinci cladiri de birouri vor fi «conectate» la mall, atat prin parcarea subterana, cat si prin culoare supraterane. Prima cladire va fi livrata in luna iulie 2012 si estimam ca vom semna primele contracte de inchirere in acest trimestru”, a declarat Tal Roma (foto), director de dezvoltare in cadrul AFI Europe, precizand ca nivelul chiriei solicitate este de circa 15 euro/mp/luna.

Cele cinci cladiri vor totaliza aproximativ 75.000 mp si se vor bucura de un avantaj important pe piata spatiilor de birouri: o legatura facila cu Piata Victoriei, odata cu finalizarea Pasajului Basarab.

“In orice afacere, este important sa ai si putin noroc. Noi avem noroc cu Pasajul Basarab, care va influenta atat proiectul de birouri, cat si traficul centrului comercial. Fara sa depunem niciun efort, dupa finalizarea podului, traficul AFI Palace Cotroceni va creste cu cel putin 15%”, a afirmat Israel Visel, managerul mall-ului.

Pe langa dezvoltarea spatiilor de birouri, AFI Europe isi propune ca pana la finele anului sa demareze constructia centrului comercial din Bucurestii Noi, amplasat pe platforma fostei fabrici Laromet. Proiectul se va numi AFI Palace B. Noi, va reprezenta o investitie de circa 60 de milioane de euro si va cuprinde un mall de circa 40.000 mp si patru cladiri independente ce vor alcatui in parc de retail.

"Proiectul din Bucurestii Noi va fi deschis in trimestrul al patrulea din 2012, insa este posibil sa inauguram inainte parcul de retail. In prezent, suntem in negocieri cu un lant de hipermarketuri, suprafata ocupata de hipermarket putand ajunge pana la 14.000 mp”, a spus Israel Visel.

Centrul comercial va fi ancorat de un magazin de tip DIY, care va avea o suprafata de 1.800 mp. La inceputul anului, AFI Europe a vandut 30.000 mp din terenul fostei fabrici Laromet pentru 16 milioane euro, cumparatorul fiind, potrivit unor surse din piata, retailerul de materiale de constructii Dedeman.

Citeste si AFI Europe: Platim pretul pentru ca piata imobiliara a fost pur speculativa.

70 mil. euro pentru Ploiesti si Arad

70 mil. euro pentru Ploiesti si AradTot in acest an, AFI Europe isi propune sa inceapa lucrarile de constructie la centrul comercial din Ploiesti, denumit AFI Palace Ploiesti. Proiectul va fi dezvoltat pe un teren de 40.000 mp, amplasat in apropiere de centrul orasului si va avea o suprafata inchiriabila de circa 30.000 mp, investitia fiind estimata la 35 de milioane de euro.

“Suntem aproape de a semnat contractul de inchiriere cu un supermarket. In functie de dimensiunea acestuia, suprafata inchiriabila ar putea creste. Centrul comercial va fi amplasat in imediata apropiere a unui magazin de tip DIY, existent deja”, a declarat Israel Visel (foto), managerul AFI Palace Cotroceni.

Tot 35 de milioane de euro vor fi investiti si la Arad, unde dezvoltatorul AFI Europe a anuntat ca negociaza cu Atrium Centers (n.r: dezvoltator care a inaugurat in primavara anului trecut mall-ul Atrium Center) pentru a crea un parteneriat avantajos pentru ambele companii.

“Am discutat cu cei de la Atrium astfel incat sa nu ne concuram, ci sa ne completam. Ne gandim impreuna inclusiv la mixul de chiriasi. Nu este loc pentru doua mall-uri in centrul Aradului si de aceea am decis sa avem un hipermarket si o artera stradala pentru cumparaturi. In plus, negociem cu un magazin DIY”, a adaugat Israel Visel.

Pe viitor, dezvoltatorul isi propuna sa construiasca deasupra centrului comercial si spatii de birouri, intrucat sustine ca orasul Arad este deficitar la capitolul spatii moderne de birouri.

De ce depind investitiile de 155 mil. euro

De ce depind investitiile de 155 mil. euroPentru urmatorii doi ani, AFI Europe a anuntat investitii de circa 155 de milioane de euro in orasele Bucuresti, Ploiesti si Arad, sectoarele vizate ramanand spatiile comerciale si de birouri.

“Dezvoltam in functie de cerere, iar in prezent exista cerere pentru retail si birouri, in timp ce segmentul rezidential ramane blocat. Cand vom observa cerere de apartamente, vom incepe constructii si pe acest segment”, a explicat managerul de dezvoltare al AFI Europe.

In ultimele luni, semnalele primite de dezvoltator de la banci s-au imbunatatit, astfel incat oficialii AFI Europe considera ca reactia institutiilor finantatoare este incurajatoare. In plus, dezvoltatorul mizeaza pe impactul rezultatelor financiare obtinute anul trecut de mall-ul din Cotroceni.

“Purtam discutii cu mai multe banci si putem spune ca primim semnale pozitive din partea lor. In plus, rezultatele inregistrate de AFI Palace Cotroceni in 2009 si in 2010 reprezinta o garantie pentru banci ca afacerilor noastre au potential. Este foarte important ca cei 164 de milioane de euro (n.r: cifra de afaceri a mall-ului in 2010) nu au fost raportati intr-o perioada prospera, ci intr-un an extrem de dificil”, a declarat Israel Visel, managerul AFI Palace Cotroceni.

Cu toate acestea, dezvoltatorul spune ca inceperea lucrarilor de constructie pentru centrele comerciale depinde de un singur factor, care nu tine in mod direct de banci. “Indata ce avem semnate contractele de inchiriere cu operatorii de supermarketuri, vom demara lucrarile de constructie pentru proiectele comerciale”, a adaugat Visel.

Centrul comercial AFI Palace Cotroceni, dezvoltat de israelienii de la AFI Europe, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 164 de milioane de euro, media vanzarilor lunare raportate de retailerii din mall fiind de 13 milioane de euro. In toamna anului trecut, proiectul a fost evaluat la 350 de milioane euro, potrivit consultantului imobiliar DTZ Echinox.

AFI Europe a investit in constructia mall-ului 300 de milioane de euro, din care 234 de milioane de euro reprezinta un credit de la Hypo Real Estate Bank.