Senior Financial Analyst

Senior Financial AnalystDomeniu: financiar

Salariu lunar net: 1.000 - 1.500 de euro

Studii: Absolvent de studii superioare

Un senior financial analyst analizeaza raportarile financiare din cadrul departamentelor existente in companii. De asemenea, in interiorul anumitor organizatii se ocupa de gestionarea si planificarea activitatilor si bugetelor de marketing.

“Aceste persoane sunt de cele mai multe ori absolventi de studii economice, cu abilitati de limbi straine, cum ar fi engleza si germana, care s-au specializat in timpul studiilor, dar si in cursurile ulterioare de fromare pe sistemele de contabilitate internationala - IAS, US GAAP, IFRS. De asemenea, marile firme de audit au patruns pe piata la modul agresiv dupa anul 2000. Profesia de auditor, o profesie dificila dar si destul de bine platita este o varianta de perspectiva pentru tinerii incepatori care au studii financiare”, spune Serban Mrejeriu, human resources consultant Aims Human Capital Romania, parte a grupului de firme cu activitati in resurse umane Aims Human Capital.

Quality Assurance Engineer

Quality Assurance EngineerDomeniu: industrial

Salariu lunar net: 500 - 900 de euro

Studii: Absolvent de studii superioare

In domendiul industrial, pe langa functiile de productie si tehnologie s-au dezvoltat foarte mult domenii precum asigurarea calitatii si logistica.

Un quality assurance engineer se ocupa de instituirea unor sisteme interne de control a calitatii in procesul de productie, potrivit lui Serban Mrejeriu. El este responsabil pentru conceperea, dezvoltarea, mentenanta si executarea mai multor teste asupra sistemelor de productie. Va colabora cu inginerii pentru a se asigura ca modificarilor vor fi implementate corespunzator.

Dispecer transport

Dispecer transportDomeniu: transporturi - logistica

Salariu lunar net: 600 - 1.200 de euro net

Studii: Absolvent de studii medii/superioare

Ponderea transportului rutier si al logisticii externalizate a crescut mult in ultimii zece ani si este intr-o dezvoltare alerta, vizibila si prin numarul de vehicule de pe drumurile tari.

Un dispecer de transport, trebuie sa monitorizeze activitatea zilnica a soferilor si a autovehiculelor acestora, precum si administreze documentele necesare activitatii de transport.

“Persoanele din logistica nu trebuie sa aibe vreun background tehnic specializat, dar de cele mai multe ori pentru functiile de coordonare se cer studii superioare si abilitati foarte bune de operare PC”, precizeaza Mrejeriu, de la Aims Human Capital Romania.

Java Developer

Java DeveloperDomeniu: IT

Salariu lunar net: peste 1.500 de euro

Studii: Absolvent de studii superioare

Un Java Developer cu minimum trei ani de experienta si cunostinte solide poata castiga peste 1.500 de euro net lunar. Un astfel de job presupune experienta de operare in Java – desktop si web development, precum si in alte sisteme.

De asemenea, un astfel de job presupune cunoasterea limbii engleze si abilitati de lucru in echipa.

“IT-ul se pastreaza in fruntea clasamentului job-urilor hot, prin numarul de posturi care se deschid si prin posibilitatile de crestere constanta, atat a nivelului de expertiza, cat si a castigurilor”, apreciaza Iuliana Badea, director executiv in cadrul Lugera & Makler, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata locala de recrutare

Specialist achizitii

Specialist achizitiiDomeniu: Agricultura

Salariu lunar net: 600 - 700 de euro

Studii: Absolvent de studii superioare

Cerintele de baza pentru un astfel de post sunt experienta minima de doi ani in domeniu si excelente abilitati de comunicare si negociere, considera Iuliana Badea, de la Lugera & Makler.

“In agricultura, un specialist achizitii, poate primii la sfarsitul campaniilor, un bonus ce poate fi cuprins intre 5.000 si 7.000 de euro”, mentioneaza Badea.

OD (Organisational Development) Manager

OD (Organisational Development) ManagerDomeniu: Diverse

Salariu lunar net: 3.000 de euro

Studii: Absolvent studii superioare

Unui astfel de manager ii revine coordonarea tuturor activitatilor administrative si de personal. Trebuie sa-si asume raspunderea pentru bugetele si sa asigure dezvoltarea profesionala a angatilor existenti, precum si se preocupe de recrutarile viitoare.

“Vorbim de pozitii specializate, deci ne uitam la studii superioare. La nivel general, limbi straine – engleza, franceza, din ce in ce mai cautata germana – obligatorii. Expunerea la mediul international, ori studiile si specializarile in afara constituie un avantaj”, spune Samantha Lake Crocker, managing partner la Barnett McCall, parte din compania cu activitati in resurse umane Gi Group Romania.

Talent Acquisition

Talent AcquisitionDomeniu: Diverse

Salariu lunar net: 2.350 de euro

Studii: Absolvent studii superioare

Experienta in recrutarea candidatilor cu potential este principala sarcina a celor de pe pozitii de talent acquision. Trebuie sa coordoneze procesele de recrutare, atat din punct de vedere administrativ, cat si logistic, sa organizeze interviuri cu candidatii respectivi, precum si sa intocmeasca rapoarte asupra evolutiei procesului de selectie.

Online Marketing Analyst

Online Marketing AnalystDomeniu: Publicitate/PR/Media

Salariu lunar net: 300 - 500 de euro

Studii: Absolvent studii superioare

Un online marketing analyst elaboreaza analize de piata, studiaza comportamentul utilizatorilor de Internet si tendintele de cautare. De asemenea, analizeaza site-uri web din punct de vedere al continutului si propune idei de dezvoltare si contribuie la imbunatatirea experientei utilizatorilor cu site-ul prin dezvoltarea si optimizarea sistemului de cautari interne.

Sursa informatii: Myjob

Programator iOS

Programator iOSDomeniu: IT&C

Salariu lunar net: 550 - 1.100 de euro

Studii: Absolvent studii superioare

Un programator iOS dezvolta aplicatii pentru iPhone/iPad, respectand cerintele clientului si urmarind specificatiile grafice primite de la echipa de design. El va testa aplicatiile si va identifica si remedia problemele tehnice. Trebuie sa aiba cunostinte de Objectice-C sau XCode, precum si cunostinte de programe de grafica.


Sursa informatii: Myjob

Consultant fonduri europene

Consultant fonduri europeneDomeniu: Consultanta

Salariu lunar net: 300 - 500 de euro

Studii:
Absolvent studii superioare

Consultantul elaboreaza documentatia de acesare a fondurilor structurale pentru societati comerciale: cerere de finantare si plan de afaceri (inclusiv analiza financiara). Ofera asistenta in implementarea proiectelor inclusiv procedura de achizitie si face raportari catre autoritatile care gestioneaza banii europeni. Totodata, consultantul gestioneaza relatia cu clientii pe parcursul elaborarii si derularii proiectelor si identifica noi oportunitati.

Sursa informatii: Myjob

Un deceniu de transformari pe piata muncii

Un deceniu de transformari pe piata munciiPopulatia activa din Romania depasea pragul de 10 milioane de locuitori la sfarsitul lui 2001, in vreme ce populatia activa numara 9,2 milioane de oameni. De asemenea, Romania avea aproape 850.000 de someri, potrivit datelor Biroului International al Muncii (BIM), prezentate trimestrial de Institutul National de Statistica (INS).

Cu doar patru ani inainte de introducerea leului greu (in 2005) romanii castigau, in medie, circa trei milioane de lei vechi “in mana”, de aproape cinci ori mai putin decat in prezent. Practic, la cursul actual, romanii primeau lunar putin mai mult de 71 de euro.

Piata muncii se pregatea de un nou Cod al Muncii, in 2003, considerat de multi specialisti in resurse umane ca fiind prima legislatie moderna pentru angajati si angajatori, dupa Revolutie.

“Atunci cand vorbim despre ultima decada, putem spune ca piata muncii a avut o evolutie ciclica. Daca pana acum 10 ani regulile pe piata muncii erau dictate de angajatori, in intervalul 2002-2007 raportul de forte pe aceasta piata s-a inversat, angajatii ajungand <<la putere>>. A fost o perioada in care angajarile au fost facute masiv, in majoritatea domeniilor de activitate.Varful de effervescenta pentru piata de recrutare a fost intre anii 2003-2008, cand toti indicatorii legati de ceea cenumim generic <<piata muncii>>, au avut un punct culminant: productivitate, rata angajarilor, numar de pozitii libere, rata de crestere a salariilor”, spune Aida Tudoroiu - HR & Compliance Director la Smartree, furnizor de servicii de externalizare a activitatilor de salarizare si administrare de personal.

Ulterior, raportul de forte de pe piata muncii s-a schimbat in favoarea angajatorilor, fenomen care a fost acutizat de aparitia crizei financiare la nivel global.

“Indiferent de situatia de ansamblu de pe piatamuncii din ultimii 10 ani, recrutarea “talentelor” a fost intotdeauna greu de realizat. Si in momentul de fata, angajatorii intampina dificultati in atragerea specialistilor doriti, iar pentru <<competentele rare>>,deficitul nu a fost diminuat de anii de criza. Faptul ca vor exista mereu calificari foarte cautate va ramane o constanta pe piata muncii, iar pentru aceasta categorie de profesionisti, raportul de forte este in favoarea lor”, mai precizeaza Tudoroiu.