Rata somajului, mai mare decat cifrele oficiale

Rata somajului, mai mare decat cifrele oficiale4,9%, 6,3% si 7,8% - acestea sunt cifrele ratei somajului inregistrate la inceputul, jumatatea si sfarsitul anului 2009. Somajul in tara noastra a crescut in decursul unui an cu aproape trei puncte procentuale, traduse in peste 700.000 de persoane fara un loc de munca.

Pentru anul 2010, specialistii in resurse umane estimeaza ca aceasta cifra va continua sa creasca, mai lent decat anul trecut, insa suficient de repede pentru a atinge pragul de 10%.

„Din pacate, insa, previziunile pentru primele sase luni ale anului in curs nu sunt optimiste deloc, vorbind de mediul privat. Specialistii afirma ca abia acum vom resimti varful crizei, iar numarul somerilor va creste pe tot parcursul anului 2010, chiar daca economia va incepe, probabil, sa isi revina in semestrul doi”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de resurse umane Lugera & Makler.

Valul de disponibilizari anuntat in sectorul public va arunca in aer rata somajului daca aceste concedieri nu se vor realiza treptat, in valuri, spun specialistii in resurse umane. Cei 80.000 de bugetari pusi pe listele de concediere ar genera o crestere 1,5% a ratei somajului, la care se vor adauga si disponibilizarile din mediul privat.

In ciuda estimarilor FMI privind rata somajului si a cifrelor oficiale furnizate de ANOFM, recruiterii sustin ca numarul somerilor depaseste cu mult notificarile oficiale, frizand pragul de 11,5%, cifre ce ar intoarce Romania in anul 1999, cand rata somajului sarea de 11,8% (peste 1.300.000 de persoane).

“Inregistrarile oficiale nu acopera numarul real de someri din piata, care este cu cel putin 50% mai mare”, estimeaza Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul Grupului APT.

O rata a somajului mai mare fata de cifrele oficiale se explica prin iesirea periodica din monitorizarile oficiale a celor care implinesc un an de somaj. Potrivit unui calcul simplu, la peste noua milioane de oameni - populatie activa in Romania, mai mult de 0,7 milioane erau someri cu acte in regula, in decembrie 2009, iar alti aproape sase milioane deserveau companiile private si sectorul public, prin carte de munca sau contracte de colaborare. Aceasta inseamna ca ANOFM are date despre aproape 75% din populatia activa. Restul sunt angajati la negru sau persoane fara venit, care ar ingrosa randul somerilor, daca ar fi luati in calcul in statisticile oficiale.

“De multa vreme se afirma ca cifrele oficiale nu reprezinta nivelul adevarat al somerilor din Romania. Cred ca aceasta este realitatea - insa probabil ca rata oficiala se va situa, intr-adevar, in jurul valorii de 10%, in primul semestru din 2010”, conchide Ochiana.



Salariile stau pe loc in 2010

Salariile stau pe loc in 2010„Cu o economie stagnanta nici nu se pune problema cresterilor salariale”, „Salariile vor stagna in primul semestru” sau „ Rata inflatiei va fi cea mai raspandita ajustare a nivelului remuneratiei”, acestea sunt opiniile recruiterilor cu privire la evolutia nivelului salarial in 2010.

„Acolo unde nu exista crestere economica nu exista nici mariri de salariu, de regula. Cred ca salariile vor acoperi rata inflatiei, pentru ca este una dintre modalitatile principale prin care companiile isi pot pastra angajatii, insa, din pacate, cam atat. Desigur, daca exista companii care fac profit, si beneficiile vor fi pe masura, insa cu mai multa dramuire si precautie”, considera Ochiana.

De aceeasi parere este si Anca Podoleanu, consultant in probleme de HR si membru al HR Club. “In prima parte a anului 2010, nu consider ca vom avea o evolutie semnificativa a nivelului salarial vs anul trecut (scaderile de salariu deja au avut loc, inghetarile etc). In general, salariile au fost inghetate. Scaderea valorii nete va tine si de politica fiscala”, afirma aceasta.

Tendinta evolutiei remuneratiei in 2010 urmeaza traseul deciziilor aplicate inca din anul 2009, cand, potrivit unui studiu al PricewaterhouseCoopers, peste jumatate (58%) dintre angajatori au acordat mariri salariale intre 5% si 9%, pentru a acoperi inflatia.

“In anul 2010, pentru un anumit segment de organizatii, cresterile salariale vor fi in jurul cifrei de 4%, iar unele companii sunt fortate sa ofere mariri salariale prin contractul colectiv de munca care prevede aceasta crestere in functie de rata inflatiei. [...] Varii surse previzioneaza (n. red. in 2010) o rata a inflatiei intre 2,5% pana la peste 4%, dar in decizia de crestere a salariilor o pondere importanta o are profitabilitatea companiilor”, sustine Csaba Gergely, presedintele HR Club.

Ardealul, una dintre zonele cu cele mai semnificative cresteri salariale in ultimii ani, se va alinia tendintei nationale de stagnare. “Luand in consideratie evolutiile anului precedent, estimam ca in prima parte a anului 2010 nivelul salarial in Ardeal nu va inregistra cresteri semnificative, in cel mai bun caz evolutia salariala din 2010 va reusi sa acopere inflatia”, noteaza Flaviu Boerescu, managing partner a RecruitArt, firma sibiana specializata in servicii de HR.

Cei mai norocosi sunt specialistii in telecomunicatii, oamenii de vanzari si segmentul outsourcing, unde remuneratia va intregistra cresteri favorabile, in timp ce angajatii din industriile farma si FMCG vor trebui sa se multumeasca cu un venit comparabil cu cel din 2009.

Si salariul mediu net la nivel national (1.366 lei) se va mentine relativ constant, cu o crestere de maxim 5%, potrivit recruiterilor.

Disponibilizarile anului 2010

Disponibilizarile anului 2010De departe, cea mai semnificativa miscare de disponibilizare va fi realizata de stat care inca discuta cifra exacta a restructurarilor. Pana in acest moment, conforma acordului incheiat cu FMI, intre 80.000 si 150.000 de angajati vor trebui sa isi caute un alt loc de munca in 2010.

Ca om de HR, aceste modificari in piata fortei de munca sunt destul de grave intrucat nu s-au creat ‘supape’ prin care sa fie reorientati oamenii respectivi prin programe speciale de recalificare, educare, reorientare profesionala. Sansele acestor persoane sa fie absorbite in mediul privat sunt relativ mici intrucat tin de mai multe elemente, cum ar fi: mentalitati diferite referitoare la munca, oportunitatile de recalificare. Sa nu uitam ca mediul privat a facut deje restructurari, deci nu vad cum persoanele de la stat ar putea fi asimilate in acest mediu, acum”, sustine Podoleanu.

Similar, pe fondul deciderii impunerii taxei fast-food, alti angajati din industria FMCG isi vad slujbele amenintate. Cu un nou bir de achitat, companiile producatoare de bauturi racoritoare, dulciuri sau alte produse fast-food vor trebui sa stranga si mai mult cureaua decat in 2009, cand oricum numarul de angajati si salariile au stagnat. Pentru ca o noua taxa va impune un cost de vanzare ridicat, ceea ce ar putea atrage o scadere a vanzarilor, unele companii ar putea recurge la diminuarea numarului de produse sau la concedierea unor angajati, spun recruiterii.

“Va depinde si de evolutia pietei intrucat daca aceste scumpiri, taxe etc. vor face produsul greu vandabil (va circula lent pe piata), atunci companiile respective nu vor avea o eficienta scazuta a investitiei, atragand astfel necesitatea adoptarii unor masuri de eficientizare. Acestea vor fi combinatii intre 2 coordonate: 1- reducerea cheltuielilor si 2 - cresterea preturilor pe piata”, explica Podoleanu.

O alta categorie de disponibilizati o reprezinta angajatii din IMM-uri. Pericolul in cazul acestei categorii este direct legat de sansele de supravietuire ale afacerilor, mai ales dupa un an 2009 in care profiturile au secat, iar cifrele de afaceri s-au redus considerabil, in functie de industrie, spun recruiterii.

Cele mai afectate categorii de angajati

Cele mai afectate categorii de angajatiDupa reajustarea bugetelor de resurse umane, in 2009, primele proiecte la care companiile au renuntat vizau recrutarile de volum, pentru posturi mai putin specializate si pentru job-uri entry-level.

Tendinta se va pastra si in 2010, cand singurele industrii angajatoare de personal cu putina experienta in munca sunt outsourcing, IT, vanzari, inginerie si retail. Per total, numarul job-urilor care nu necesita experienta a scazut cu aproape jumatate in 2009 fata de 2008, iar recruiterii afirma ca aceasta tendinta se va pastra si pe parcursul anului in curs.

Si angajatii ce vor fi disponibilizati din sectorul public se vor numara printre cei mai dezavantajati candidati pentru un job, din cauza disparitatii dintre cerintele mediului privat si experienta la stat.

“Cred ca bugetarii vor avea dificultati in a-si gasi un loc de munca in companii, pentru ca acolo vor trebui sa faca fata cerintelor de eficienta, rapiditate si performanta. Pana in prezent, am observat o reticenta a companiilor de a angaja bugetari, pentru ca implicarea acestora fata de companie nu este maxima”, spune Ovidiu Vilceanu, managing partner al firmei de recrutare Sales Consulting.

O alta categorie defavorizata este reprezentata de muncitorii necalificati, care munceau in 2008 pe santierele de constructii sau in industriile FMCG (in fabrici) si Retail, spun recruiterii. “Motivul este simplu: nu se mai aloca timp pentru ca un angajat sa invete la locul de munca, se doreste sa <intre in paine> direct”, noteaza Podoleanu.

Pentru ca angajarile de volum, care sustin un plan de expansiune a business-ului, au fost taiate de pe listele de prioritati in 2010, muncitorii necalificati vor fi din ce in ce mai atrasi de mirajul altor tari europene, unde munca sezoniera le va creste veniturile.

Ce angajati au sanse sa razbeasca prin criza

Ce angajati au sanse sa razbeasca prin crizaChiar daca anul 2010 nu poate fi considerat anul marilor angajatori, sau al efervescentei pe piata fortei de munca, persoanele cu experienta si expertiza in propriul domeniu de activitate vor continua sa fie vanate de recruiteri.

Ochiana mizeaza pe proiecte de recrutare in vanzari, farma, retail si externalizare. Vor fi cautati, la fel ca in 2009, specialisti in IT (programatori, dezvoltatori etc.), specialisti in finante si contabilitate si vorbitori de limbi straine. Daca exodul personalului specializat din domeniul medical continua, medicii vor deveni si ei greu de gasit.

De asemenea, dintre bugetari, profesorii de limbi straine, specialistii in finante si contabilitate si tinerii vor avea mai mult succes la interviurile de angajare. Vilceanu da exemplul unui angajat pe fonduri structurale in sectorul public care ar fi imediat absorbit de o companie de consultanta.

Vilceanu vede o panta ascendenta a angajarilor in sectorul bancar, pe segmentul corporate. “Intotdeauna specialistii corporate au fost mai cautati decat cei din sectorul de retail bancar, iar anul 2010 nu va face exceptie, mai ales ca, in acest moment, gradul de indatorare al populatiei este in scadere”, spune el.