Philippe Lejeune - Cora

Philippe Lejeune - CoraFrancezul Philippe Lejeune lucreaza de peste 30 ani in retail, un domeniu in care se simte probabil cel mai vizibil orice crestere sau scadere de salariu, de taxe, orice schimbare de temperatura sau chiar de dispozitie.

Managerul lucreaza de 27 de ani pentru Cora, iar ultimul deceniu l-a petrecut ca sef al operatiunilor din Romania conducand astfel compania inca de cand retailul modern aproape nici nu exista pe plan local. Pentru ca atunci romanii inca preferau sa cumpere de la piata sau de magazinul de la coltul blocului.

Din 2003, de cand a deschis primul hipermarket Cora din Romania, si pana in 2010 a coordonat o strategie de expansiune mai degraba prudenta intr-o perioada in care alti retaileri s-au extins cu repeziciune. Iar compania a ajuns sa aiba in prezent opt supermarketuri in timp ce alti competitori au zeci de magazine. Mai exact, Cora a ales politica pasilor marunti, compania mizand pe oportunitati.

„Va dau un exemplu real: daca in 2008 cumparam un teren cu 10 milioane de euro, acum el ma costa trei milioane de euro”, declara recent pentru Wall-Street.ro Philippe Lejeune despre reteta de business a Cora.

Rezultatul acestei strategii? Cora a fost cea mai profitabila retea locala de hipermarketuri in 2009, an de criza, cu o marja medie de profitabilitate aproape dubla fata de a concurentei, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Contrast Management-Consulting. Asa ca, in 2010 francezii au hotarat sa se extinda.

Astfel, pentru urmatorii zece ani Cora are la dispozitie circa 210 milioane de euro, fonduri care sunt indeajuns pentru deschiderea a in jur de zece magazine.

Steven van Groningen- presedinte si CEO Raiffeisen Bank

Steven van Groningen- presedinte si CEO Raiffeisen BankConduce de un deceniu una dintre cele mai mari banci din Romania, Raiffeisen Bank, fosta Banca Agricola, si este presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

De curand acesta s-a intalnit cu presedinteleTraian Basescu si au vorbit despre masurile Bancii Centrale a Austriei si despre cum poate fi sustinuta economia.

De origine olandeza, van Groningen ar putea fi un factor cheie in discutiile cu Olanda pentru aderarea la spatiul Schengen.

Este unul dintre cei mai mari sustinatori ai investitiilor in cultura si sport. Acesta este casatorit si are doi copii cu Valeria Racila, membra a echipei olimpice de canotaj a Romaniei la Jocurile Olimpice din 1980 si 1984.

Ronald Binkofski- CEO Microsoft

Ronald Binkofski- CEO MicrosoftPolonezul Ronald Binkofski (43 de ani) este directorul general al Microsoft Romania din octombrie 2010, el fiind primul expat aflat la conducerea companiei de la lansarea operatiunilor pe piata locala, in 1996.

Acesta conduce filiala locala a celui mai mare producator de software din lume intr-o perioada in care Microsoft isi schimba la nivel global modelul de business punand din ce in ce mai putin accentul pe vanzarea de licente si orientandu-se catre modelul cloud, un tip de solutii care permite reducerea cheltuielilor IT si cu pana la 30-40%. Acest model castiga tot mai mult teren peste tot in lume deoarece aceste solutii sunt disponibile online iar utilizatorii platesc doar pentru ce solutii folosesc si cat timp le folosesc.

Pe de alta parte, Binkofski face parte din Camera de Comert Americana in Romania (AmCham) reprezentand unul dintre cei mai mari investititori americani de pe piata locala si din lume. Astfel, el ar putea deveni un liant important atat pentru investitorii americani in Romania cat si pentru cei polonezi, avand in vedere originea sa.

Seful Microsoft Romania a absolvit cursurile Facultatii de Matematica Aplicata a Universitatii Jagiellonian din Cracovia (in 1995) si s-a specializat in matematica in Universitatea Johann Wolfgang Goethe din Frankfurt (Germania).

Binkofski este angajat al Microsoft din martie 2006. Inainte de a lucra pentru producatorul american de soft, el a condus timp de doi ani propria companie, o afacere in domeniul consultantei de business.



Stefanos Theocharopoulos - CEO Romtelecom- Cosmote

Stefanos Theocharopoulos - CEO Romtelecom- CosmoteStefanos Theocharopoulos (43 de ani), conduce din vara anului trecut Romtelecom si Cosmote, companii detinute de grecii de la OTE si care impreuna formeaza cel mai mare operator de telecomunicatii de pe piata locala, cu afaceri de circa 1,18 miliarde de euro in 2010. Totodata, el este responsabil si de businessurile Germanos, Sunlight, Zapp si Nextgen, companii detinute tot de grecii de la OTE, lucru care a facut ca la un moment dat sa fie numit intr-un articol din presa de business „ de sase ori CEO”.

Theocharopoulos a venit la sefia Cosmote Romania in ianuarie 2008 si a facut ca operatorul sa devina singura mare companie de telecom care a continuat sa creasca si in criza, intr-o piata extrem de competitiva in care preturile devin din ce in ce mai mici, iar operatorii se lupta in oferte care sa atraga clienti de la concurenta. Totodata, el a fost responsabil de integrarea Zapp dupa ce in 2009 Cosmote a cumparat Zapp in

De anul trecut trecut a acceptat o noua provocare. A preluat postul de CEO al Romtelecom, o companie care in ultimii zece ani a renuntat la peste 30.000 de oameni si care s-a zbatut sa nu mai fie „fostul monopol de telefonie fixa”, ci un „elefant care sa danseze”.

Scopul?
"Tinta noastra este sa construim operatorul de telecomunicatii numarul unu in Romania, care va genera valoare suplimentara pentru grup si pentru toate partile interesate”, spunea in iulie anul trecut Michael Tsamaz, presedintele si CEO-ul OTE, cu ocazia numirii lui Theocharopoulos la conducerea Romtelecom.

Practic, managerul trebuie sa faca astfel incat Romtelecom si Cosmote sa atraga cat mai multi clienti si sa creasca profitabilitatea intr-o industrie tot mai fragmentata si in care marjele scad continuu

Pe de alta parte, anul acesta este foarte important pentru Theocharopoulos avand in vedere ca actionarii Romtelecom au hotarat in vara anului trecut ca Romtelecom sau compania care va rezulta dintr-o posibila fuziune Romtelecom si Cosmote ar trebui listata pe bursa pana in iulie 2012.

Stefanos Theocharopoulos lucreaza pentru grupul OTE din 2006.

Actualul sef al Cosmote Romania si Romtelecom este licentiat al Universitatii Sussex in Inginerie Electronica, detinand si o diploma de Master of Science in comunicatii mobile si comunicatii prin satelit din partea Universitatii din Westminster.

Sotirios Marinidis

Sotirios MarinidisManagerul conduce din vara lui 2009 Procter & Gamble Romania, filiala locala a celui mai mare producator de bunuri de larg consum din lume, cu afaceri de 300 de milioane de euro in 2010.

El lucreaza pentru Procter&Gamble de peste 21 de ani.

Chiar daca se spune despre multinationale care sunt foarte birocratice, experienta managerului ar putea fi foarte benefica intr-un eventual guvern de tehnocrati expati daca ne gandim ca P&G este o companie ca produce bunuri de larg consum, deci o companie care cunoaste foarte bine ce isi doresc oamenii.

Marinidis are experienta semnificativa in marketing, el lucrand de-a lungul ca asistent brand manager , brand manager si marketing manager. De altfel, intre 2000 si 2005 Marinidis a condus departamentul de marketing al P&G Romania.

Citeste si: O zi din viata sefului P&G



Frank Hajdinjak - CEO al E.ON Energie Romania

Frank Hajdinjak - CEO al E.ON Energie RomaniaHajdinjak este directorul general al E.ON Energie Romania, filiala locala a furnizorului german de gaz natural si electricitate. Managerul s-a alaturat grupului E.ON in Romania in anul 2005, iar din martie 2008 este director general al companiei.

Totodata, Hajdinjak este vicepresedinte al Consiliului Investitorilor Straini, presedintele Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) si membru al Camerei de Comert Romana-Germana.

El a absolvit cursurile de administrare a afacerilor ale Universitatii din Münster, a treia cea mai mare universitate germana.

Inainte de a se alatura grupului E.ON, Hajdinjak a lucrat timp de sase ani pentru Ford Motor, in Germania si Marea Britanie, in departamentele de contabilitate, dezvoltare de produse si IT. Managerul a inceput sa lucreze pentru E.ON in 1994.

De la venirea sa in Romania, printre principalele obiective ale managerului s-a numarat restructurarea companiei.

Daniel Bach- CEO Holcim

Daniel Bach- CEO HolcimElvetianul Daniel Bach (48 de ani) este din februarie anul trecut directorul general al Holcim Romania, cel mai mare producator de ciment de pe piata locala, cu afaceri de circa 196,3 milioane de euro in 2010.

Experienta de peste 18 ani a managerului in industria cimentului ar putea conta foarte mult intr-un guvern avand in vedere ca domeniul in care s-a specializat este unul volatil (la fel ca si politica) si direct influentat de investitiile in infrastructura, o zona in care Romania a fost mereu deficitara.

Managerul are experienta in special pe pietele din Asia si Africa. Bach s-a alaturat grupului Holcim in 1994 ca inginer de proiect, si, printre altele a fost responsabil pentru dezvoltarea operatiunilor Holcim in China. El este doctor in energie mecanica la Institutul Tehnologic Elvetian Federal din Zurich si absolvent a mai multe programe postuniversitare la scoli de business precum INSEAD (Franta) si IMD Lausanne (Elvetia).

Jerome Olive- CEO Automobile Dacia

Jerome Olive- CEO Automobile DaciaJerome Olive (52 de ani) a venit la conducerea Dacia la finalul lui 2009, intr-o perioada in care producatorul auto era printre putine companii romanesti care mai cresteau. Insa cresterea nu a venit de pe piata interna, ci din strainatate, Dacia fiind cel mai mare exportator de pe piata locala.

Astfel experienta lui Olive ar putea fi benefica intr-un guvern de manageri expati mai ales in contextul in care Romania trebuie sa continue sa isi mareasca exporturile, acestea fiind de altfel si principala parghie pe care Romania s-a bazat pentru a iesi din recesiune.

Jerome Olive a obtinut diploma de inginer a Institutului Catolic de Arte si Meserii (ICAM) in anul 1980. Cariera sa la Renault a inceput in 1982, la uzina de la Sandouville.

Bryan Jardine - managing partner Wolf Theiss

Bryan Jardine - managing partner Wolf TheissA venit pentru prima data in Romania in 1996, iar din 1998 s-a stabilit aici. Dupa mai multi ani in care lucrat in diferite companii americane de avocatura prezente pe piata locala, in 2005 s-a alaturat casei de avocatura austriece Wolf Theiss in pozitia de managing partner.

Acesta ar fi o prezenta utila intr-un eventual guvern de tehnocrati expati mai ales din perspectiva experientei pe care compania pe care o conduce o are in tranzactii precum Kaz Munai Gaz-Rompetrol sau fuziunea prin absorbtie dintre Banca Tiriac si HVB.

Pe de alta parte, anterior Wolf Theiss, Bryan Jardine a fost implicat in achizitia Dorna Apemin de catre Coca Cola HBC, cumpararea Astral Telecom de catre UPC si a Bancii Agricole de catre Raiffeisen Bank.

Ali Ergun Ergen- Anchor Grup

Ali Ergun Ergen- Anchor GrupAli Ergun Ergen (41 de ani) este considerat unul din cei mai experimentati consultanti din piata de retail, el fiind cel care a condus intre 1999 si 2005 cel operatiunile Anchor Grup‚ compania care a dezvoltat primele centre comerciale de pe piata locala: Bucuresti Mall si Plaza Romania.

Ulterior el a plecat la Baneasca Developments, compania care a creat Proiectul Baneasa, in nordul Bucurestiului. Din ianuarie anul acesta el s-a reintors in cadrul Anchor Grup.

Ergen ar fi un posibil nume in cazul ar fi realizat un guvern de tehnocrati expati datorita cunostintelor pe care le are in domeniul comertului (de la cum si unde poate fi deschis un centru comercial pana la atragerea de chiriasi/investitori) dar si viziunii, el fiind cel care a condus constructia primelor doua mall-uri din Romania.