Vaslui si Mehedinti cel mai ridicat somaj

De la inceputul anului, cele mai multe disponibilizari au avut loc in judetele Vaslui si Mehedinti, unde rata somajului a depasit 11% in iulie, cu peste patru procente fata de media nationala. Comparativ cu iunie, rata somajului din Vaslui a inregistrat o scadere usoara, de la 12,1% la 11,2% in iulie, in vreme ce in Mehedinti somajul a crescut cu 0,6% in iulie.

“Daca ar fi sa aleg acum un loc de munca, as cerceta putin inainte istoria economica din ultimii ani a orasului catre care as vrea sa ma indrept. Eu nu m-as muta, de exemplu, in Vaslui, unde am avut constant cea mai mare rata a somajului din Romania in ultimii ani, ceea ce inseamna ca orasul nu a fost luat in seama pentru niciun fel de investitie, romaneasca sau straina. Nu mi-as cladi sperante prea mari in privinta viitorului nici intr-un oras din judetul Mehedinti, al doilea ca rata a somajului din Romania, sau in orasele din sudul tarii. De exemplu, in Teleorman”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager la firma de recrutare Lugera & Makler.

Reducerile de personal operate de la inceputul anului in sectorul privat au crescut rata somajului la 6,3% in iulie, maximul ultimilor ani, dupa ce, in iunie, rata somajului a atins pragul de 6%.

Astfel, numarul total al somerilor a depasit 572.000 de persoane la sfarsitul lui iulie, potrivit datelor inregistrate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

In septembrie 2008, cand efectele crizei financiare globale au inceput sa se resimta si pe piata locala, existau aproape 350.000 de someri la nivel national, iar rata somajului se situa la aproximativ 4%.

Topul somajului este completat de judetele Alba (10,4%), Dolj (9,8%), Teleorman (9,7%), Galati (9,5%), Hunedoara (9,2%), Covasna si Ialomita (cate 9,1%) si Gorj (8,9%).

De cealalta parte, cele mai mici rate ale somajului consemnate in iulie au fost Ilfov (1,7%), Bucuresti (1,8%), Timis (3,7%), Constanta (4,0%) si Bihor (4,5%).

Salariu de criza pentru angajatii relocati

Orasele mici nu prezinta garantii pe piata fortei de munca

Orasele mici nu prezinta garantii pe piata fortei de muncaNici orasele cu un numar mic de locuitori nu ar trebui sa fie luate in seama de romanii fara loc de munca.

“In primul rand, in contextul de criza actual, i-as sfatui pe candidatii interesati in accesarea unui job sa evite orasele mici. Orasele mici din zona Moldovei care ar trebui evitate de candidati sunt Vaslui, Roman, Botosani, Adjud, Tecuci si Marasesti. De asemenea, si in orase precum Focsani, Galati, Braila este destul de greu de accesat un job. La nivel national, printre orasele de evitat se numara Craiova, Targu Jiu, Targu Mures, Alba Iulia, Resita, Tulcea, Baia Mare, Targoviste sau Slatina”, spune Catrinel Meicu, HR consultant in cadrul firmei de recrutare Von Consulting, pe zona Moldovei.

Ea mentioneaza ca problema oraselor mici din Modova este ca investitorii fie sunt atrasi de orase mai mari precum Iasi, Bacau si forta de munca implicit migreaza spre aceste zone, fie firmele care au deschis sedii in orasele mai mici din zona au decis sa se mute spre piete mai dinamice, din cauza crizei.

Pe langa ocolirea oraselor mici, cu o rata ridicata de somaj sau a celor care nu au atras investitii in timp, candidatii ar trebui sa evite sa se angajeze in orasele si judetele cu un nivel salarial scazut.

Cei mai prost platiti angajati din economie sunt in judetele Harghita, Maramures, Neamt, Botosani si Covasna, arata datele Institutului National de Statistica. Astfel, in luna mai, salariul mediu net din Maramures s-a ridicat la 963 de lei (231 euro), in Harghita – 976 lei (234 euro), Neamt – 1.021 lei (245 euro), Botosani – 1.028 lei (246 euro) , Covasna – 1.031 lei (247 euro).

De asemenea, locuitorii din Giurgiu si Olt au primit mai putin bani in mai decat in aceeasi luna a anului trecut. Salariul mediu net din Giurgiu s-a cifrat la 1.172 de lei (281 euro) in mai 2009, in scadere fata de salariul mediu net din luna mai 2008 - 1.185 de lei, in vreme ce in Olt, salariul mediu net din mai 2009 a fost de 1.181 de lei (283 euro), comparativ cu 1.218 lei in aceeasi luna a anului trecut.

Salariul mediu net la nivel national s-a ridicat la 1.356 de lei (325 euro) in luna mai. In 36 de judete din Romania, angajatii au castigat la sfarsitul lunii mai mai putin decat salariul mediu net inregistrat la nivel national.

“Scaderea salariilor din anumite zone si companii poate fi perceputa si pozitiv: exista interes din partea investitorilor sa-si pastreze afacerea, dar trebuie sa micsoreze costurile. Asta poate sa insemne ca exista inca premisele pentru imbunatatirea lucrurilor, atunci cand contextul economic se va redresa”, subliniaza Gina Dobric, general manager la firma de recrutare UP! Unlimited Potential, fosta Human Capital Solutions (HCS).




Bucurestiul, Sibiul si Clujul cele mai bune orase pentru a munci

Specialistii in resurse umane cred ca marile orase din tara, Bucuresti, Sibiu, Cluj, Timisoara, Brasov sau Iasi, prezinta, in continuare, cele mai bune variante pentru candidatii aflati in cautarea unui loc de munca.

“Nu cred ca trebuie ocolite orasele mari nici in acest an, cu cat sunt mai multe companii exista mai multe sanse pentru o persoana sa isi gaseasca un loc de munca”, spune Alina Popescu, manager Reward Information Service in cadrul Hay Group Romania.

Nivelul ridicat al salariilor, precum si investitiile semnificative derulate in aceste locatii in ultimii ani sunt cateva din cele mai importante argumente pentru care marile orase raman atractive pe piata locurilor de munca.

“Orasele mari ofera cele mai multe oportunitati. Orase precum Bucurestiul, Clujul sau Timisoara nu depind de un singur combinat care, daca inchide o sectie, trimite in somaj o mare parte din populatia locala. Orasele mari ofera oportunitati mai multe datorita nevoilor mai diverse ale cetatenilor sai, dar si datorita atractivitatii lor pentru investitori”, mentioneaza Gina Dobric, general manager la firma de recrutare UP! Unlimited Potential.

Salariul mediu net din Bucuresti s-a ridicat in mai la 1.818 lei (436 euro), cu peste 400 de lei mai mult decat in Cluj. De asemenea, salariul mediu net din Timis a fost de 1.329 lei (319 euro), Brasov – 1.212 lei (291 euro), Sibiu – 1.528 lei (366 euro), Iasi – 1.315 lei (315 euro).

Potrivit eJobs, cel mai mare site de recrutare de pe piata locala, cu peste 1,6 milioane de clienti unici in luna iunie, Bucurestiul ofera in prezent cele mai multe locuri de munca, peste 1.800, urmat de Cluj-Napoca – 322, Timis – 283, Brasov – 265 si Iasi – 243.

Principalul argument in favoarea Bucurestiului, ca destinatie aflata in topul preferintelor candidatilor, ramane nivelul salarial ridicat, care depaseste cu cel putin 15% salariile din provincie.

O mare parte din oamenii de afaceri din Romania considera ca “prin Bucuresti trece jumatate din economie”, datorita rolului financiar strategic pe care il are la nivel national. Avantajele Bucurestiului fata de restul oraselor tarii se regasesc in castigurile lunare ale angajatilor, precum si in rata mica a somajului, printre cele mai reduse la nivel national.

Totusi, salariile locuitorilor Capitalei au primit o lovitura puternica din partea crizei, de la inceputul acestui an. Castigul salarial mediu net a fost de 1.818 lei (436 euro) in mai, ultima luna in care salariul mediu net al bucurestenilor s-a plasat sub aceasta valoarea a fost noiembrie 2008, cu 1.803 lei.

Pe urmatoarele locuri in topul celor mai mari salarii la nivel national se afla Ilfov – 1.588 lei (381 euro), Sibiu – 1.528 lei (366 euro), Cluj – 1.416 lei (340 euro) si Satu-Mare – 1.409 lei (338 euro).

Angajatii, incurajati sa se mute

Angajatii, incurajati sa se muteCe ar trebui sa faca angajatii care lucreaza intr-un oras supus la restructurari masive in ultima perioada? Este recomandat sa ramana la actualul loc de munca sau ar trebui sa incerce o schimbare de job?

“Este recomandat ca orice angajat care vrea sa supravietuiasca sau sa evolueze profesional sa gaseasca o modalitate sa faca acest lucru, iar asta incepe, in primul rand, cu flexibilitatea. In contexul global in care traim nu doar corporatiile se muta cu usurinta, ci si angajatii", afirma Dobric.

Marii angajatori din economie, cum ar fi Petrom sau Mittal Steel Galati, au concediat peste 8.000 de persoane de la inceputul anului.

Cele mai multe disponibilizari le-a facut Petrom, care a redus numarul de angajati cu circa 4.200 in primele sase luni ale anului, arata datele companiei trimise la Bursa de Valori Bucuresti.

Si combinatul siderurgic Mittal Steel Galati a scazut numarul de salariati, 3.000 de angajati fiind nevoiti sa plece din companie, fie prin programe de plecari voluntare, fie in urma inchiderii uzinei galatene.

“Conform sondajelor din lumea intreaga, mai mult de jumatate din angajatii actuali din tari precum SUA sau Anglia doresc sa isi schimbe locul de munca, in ciuda contextului nefavorabil. Un specialist va fi intotdeauna la mare cautare, cu sau fara criza economica”, mai spune Florin Ochiana, de la Lugera & Makler.