Un deficit de 5,9% din PIB nu poate fi salutat de o banca centrala

Un deficit de 5,9% din PIB nu poate fi salutat de o banca centrala"Un buget cu un deficit de 5,9% din PIB (Produsul Intern Brut) nu poate fi salutat de o banca centrala. Il consideram rezonabil. Este o piesa cheie pentru functionarea programului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana", a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romania, in cadrul conferintei de presa de prezentare a raportului trimestrial pe inflatie organizata vineri la sediul bancii centrale.

Mai clar spus, deficitul bugetar de 5,9% este rezonabil si trebuie atins in mod obligatoriu, pentru ca el este cheia acordului de finantare externa incheiat cu institutiile internationale.

2010 - anul in care deficitele bugetare vor pune la incercare statele europene

Aproape toata evolutia inflatiei din 2009 a iesit din fumul de tigara

Aproape toata evolutia inflatiei din 2009 a iesit din fumul de tigara"Aproape toata evolutia IPC (Indicele Preturilor de Consum) din 2009 a venit din fumul de tigara", a declarat Mugur Isarescu in timp ce explica de ce rata anuala a inflatiei s-a situat in 2009 peste limita superioara (4,5%) a intervalului de inflatie tintit de Banca Natioanala a Romaniei.

Rata anuala a inflatiei s-a plasat la 4,74% la sfarsitul lunii decembrie a anului trecut, fiind cu 0,24 puncte procentuale mai mare fata de limita superioara a intervalului tintit de banca centrala, de 4,5%. Rata inflatiei este calculata dupa formula IPC - 100.

"La noi ponderea tigarilor (n.r. - in componenta cosului de consum al populatiei pe baza caruia se calculeaza IPC) este, din pacate, cea mai mare comparativ cu alte tari. Nu am inteles de ce este ponderea tigarilor asa mare in Romania. Probabil suntem fumatori mai infocati", declara recent Mugur Isarescu.

Va rata BNR tinta de inflatie si in 2010? ING spune ca e posibil

Inflatia va scadea sub tinta si chiar sub intervalul de variatie

Inflatia va scadea sub tinta si chiar sub intervalul de variatie"Spre final de an si inceputul lui 2011 vom avea rata sub tinta si foarte probabil o sa avem si rata inflatiei anuale chiar sub marja inferioara de variatie. Apoi estimam o usoara revenire, pentru ca, odata cu cresterea economica, deficitul de cerere se micsoreaza, iar impactul dezinflationist al deviatiei PIB se micsoreaza", a precizat Mugur Isarescu in conferinta de presa.

Banca Nationala a Romaniei a urcat prognoza de inflatie pentru 2010 de la 2,6% la 3,5% si estimeaza pentru 2011 o rata de 2,7%.

Tinta de inflatie pentru 2010 este de 3,5%, pentru 2011 aceasta coborand la 3%, iar intervalul de variatie acceptat este de plus sau minus 1 punct procentual.

Nu ne intereseaza modificari de curs de 2-3 procente

Nu ne intereseaza modificari de curs de 2-3 procente"O volatilitate rezonabila a cursului de schimb este benefica si nu ne intereseaza modificari de curs de 2 - 3 procente", a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

De asemenea, guvernatorul BNR a mai adaugat: "Nu ne luam angajamentul sa contracaram orice miscare de sentiment din piata care influenteaza cursul (...) Majoritatea bancilor si operatorilor din piata au tot asteptat deprecierea leului si s-au plictisit, iar acum si-au inchis pozitiile si au generat o lichiditate suplimentara in piata".

Creditarea va fi reluata, dar nici brusc, nici rapid

Creditarea va fi reluata, dar nici brusc, nici rapidCea mai importanta declaratie a guvernatorului bancii centrale, omul in care romanii au cea mai mare incredere, a fost legata de estimarile privind evolutia viitoare a activitati de creditare.

"Procesul de creditare va fi reluat, dar nu credem ca va fi brusc sau rapid. Procesul se va relua treptat, si nu va fi generalizat la nivelul tuturor bancilor. Deja se vede o departajare intre banci", a explicat Mugur Isarescu.

Anul trecut, creditul neguvernamental a crescut in termeni nominali cu doar 0,9%, dar a scazut in termen reali cu 3,6%, dupa ce in 2008 s-au atins rate anuale de crestere de peste 60%.

Isarescu a mai avertizat bancherii ca nici de data aceasta nu va incuraja creditarea in valuta, desi exista exces de lichiditate in piata.