Locul 6 - Proton

Locul 6 - ProtonProton Technologies, companie cumparata in martie anul trecut in proportie de 66% de Vodafone de la Gabriel Sandu, a avut in 2008 o cifra de afaceri de 15,9 milioane euro.

Afacerile companiei au scazut cu aproximativ 150% fata de 2007, cand retailerul a avut 39,9 milioane euro, in timp ce numarul de angajati a crescut anul trecut la 222 de persoane, de la 201.

Totodata, cele 290.000 euro profit s-au transformat in pierderi de 4,25 milioane euro.

“Aceasta scadere este influentata mai ales de trecerea de la parteneriatul cu Orange la preluarea pachetului de actiuni de Vodafone. In zona in care operam noi, Vodafone nu avea o penetrare foarte buna, baza noastra de clienti era majoritara Orange. Practic, cei care cumparau de la noi inainte au renuntat si baza noastra de clienti din 2008 si 2009 este complet noua. In plus, apartenenta la un grup inseamna cheltuieli foarte mari, de exemplu auditul ne-a costat de 40 de ori mai mult in 2008 fata de 2007”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Sandu, fondatorul si fostul director general al Proton.

Achizitia a 66% din actiunile Proton de catre Vodafone, al doilea operator telecom de pe piata locala, a venit cu un obiectiv important, si anume extinderea lantului de 73 de magazine. Totusi, in prezent, reteaua are acelasi numar de magazine.

“Noi am facut aceasta propunere, dar Vodafone a refuzat deschiderea de magazine fara o motivatie precisa”, afirma in urma cu trei saptamani Gabriel Sandu.

La sfarsitul lunii iulie, el a fost inlocuit la conducerea companiei de Adrian Florea, care era director de marketing la directia Clienti Persoane Fizice in cadrul Vodafone.

In momentul inlocuirii lui Gabriel Sandu, Karsten Wildberger, presedintele Consiliului de Administratie al retailer-ului de telefoane mobile, a declarat intr-un e-mail transmis angajatilor companiei ca Florea va asigura “cresterea profilului si profitabilitatii Proton ca dealer si ca distribuitor”.

In urmatoarea perioada, Gabriel Sandu doreste sa negocieze cu Vodafone vanzarea restului de 34% de actiuni pe care le detine la Proton si sa investeasca 5 milioane euro pe bursele din Asia, in special in China si in domeniul infrastructurii.

Locul 5 - Fonomat

Locul 5 - FonomatFonomat a devenit cel mai mare dealer Orange in aprilie 2008, cu 167 de magazine.

Anul trecut, compania a afisat un profit net de 403.434 euro, fata de pierderile de 163.417 euro in anul precedent, iar afacerile s-au ridicat la 23,15 milioane euro. Comparativ, in anul precedent, ele au fost de 21,2 milioane.

Fonomat s-a format prin achizitionarea de catre fondul de investitii spaniol GED Private Equity a patru companii de retail GSM - Dasimpex, Puls GSM, GSM Land si Plus GSM. Cu un numar de 167 de magazine cu acoperire nationala si 480 de angajati, compania viza pragul de 200 de magazine pana la sfarsitul lui 2008.

In 2007, Fonomat a vandut 300.000 de telefoane, dintre care 65% au fost marca Nokia, 10% Sony Ericsson, 8% Samsung, 6% Sagem, 6% Motorola si 5% alte marci. Marja de profit pentru un telefon mobil a scazut de la 20%, acum patru ani, pana la 10%, acum doi ani.

Reteaua celui mai mare partener Orange are in prezent 174 de magazine.

Cu o suprafata totala de retail de peste 7.000 mp, magazinele Fonomat pot fi gasite in 96 de orase, din toate zonele tarii.
In magazinele Fonomat sunt puse la dispozitia utilizatorului toate serviciile Orange - abonamente voce si date, telefonie fixa, cartele SIM Orange PrePay. De asemenea, aici pot fi folosite punctele Orange Thank You si pot fi platite facturile Orange.

Locul 4 - Arsis

Locul 4 - ArsisArsis Trading, cel mai mare distribuitor Vodafone pe piata locala, a inregistrat anul trecut afaceri de 28 milioane euro, in crestere cu 38,6% fata de 20,2 milioane euro in urma cu doi ani.

Pe de alta parte, profitul companiei a crescut de la aproximativ 21.000 euro in 2007 la aproape 800.000 euro anul trecut.

La inceputul anului trecut, retailerul de telefoane mobile, care s-a lansat in 1991, avea aproximativ 60 de magazine, insa in decembrie numarul acestora era de 125, potrivit informatiilor furnizate de companie.

Dublarea reprezentantelor a dus si la cresterea numarului de angajati, de la 131 in 2007 la 400 - 500 de salariati anul trecut.

In acest moment, Arsis Trading are 140 de magazine, dintre care 22 in Bucuresti. Alte orase in care distribuitorul are o prezenta importanta sunt Timisoara, Oradea si Craiova.

Aproximativ 70% din unitatile detinute de Arsis Trading se afla in centre comerciale.


Locul 3 - Euro GSM

Locul 3 - Euro GSMEuro-GSM a inregistrat anul trecut afaceri de 29,8 milioane euro, mai putin cu 16,7% fata de anul anterior, cand distribuitorul de telefoane mobile a afisat o cifra de afaceri de 34,8 milioane euro.

Retailerul a avut, anul trecut, al doilea profit ca marime, dupa cel de 3,51 milioane euro al grupului francez Avenir Telecom.

Acesta a crescut cu 287,5%, de la 840.000 euro in 2007 la 3,15 milioane in anul care a trecut.

In cele 130 de magazine ale companiei lucrau 446 persoane la finele lui 2008. Potrivit informatiilor regasite pe site-ul Euro-GSM, in acest moment reteaua are 110 magazine in 65 de orase.

Compania este ultima retea de distributie importanta detinuta de antreprenori locali.

In luna decembrie a anului trecut, conducerea companiei anunta cumpararea retelei de 15 magazine detinute de Kopiernicus, un distribuitor important din Transilvania, care au fost incluse in reteaua Euro-GSM din ianuarie.

Prin intermediul acestei achizitii, Euro-GSM viza cresterea cotei de piata in orasele din vestul tarii.


Locul 2 - Avenir Telecom

Locul 2 - Avenir TelecomPe plan local, Avenir Telecom detine si opereaza 121 de magazine Internity, distribuitor exclusiv al Cosmote, si are o echipa de aproape 500 de angajati.

Grupul a anuntat venituri de peste 712 milioane euro pentru anul fiscal 2008 – 2009, iar contributia operatiunilor din Romania a fost de 9% din totalul veniturilor.

Astfel, anul trecut, compania a realizat afaceri de 63,8 milioane euro si un profit net de 3,51 milioane.

Cu sediul central in Marsilia, Franta, Avenir Telecom este unul din cei mai mari distribuitori europeni de produse si servicii telecom. Grupul opereaza peste 650 de magazine la nivel global, prin care sunt distribuite telefoane mobile, accesorii si servicii de telefonie mobila.

Avenir Telecom are peste 3.000 de angajati in sase tari: Franta, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Romania si Bulgaria si este listat la Bursa din New York EURONEXT – compartiment B (Euronext Paris).

Prezent in Romania din 1999, Avenir Telecom este in acest moment singurul retailer specializat de produse si servicii de telefonie mobila apartinand unui grup cu extindere internationala care actioneaza pe piata locala. Din 2006, Internity este distribuitor exclusiv al operatorului Cosmote. De asemenea, Avenir Telecom furnizeaza servicii si produse de telecomunicatii pentru segmentul corporate, avand o forta de vanzari dedicata acestui sector.

Luna trecuta, compania a numit-o pe Rodica Cazangiu (foto) in functia de director general al operatiunilor din Romania ale grupului.



Locul 1 - Germanos

Locul 1 - GermanosIn februarie 2008, Germanos a depasit pragul de 200 magazine, acoperind mai mult de 87% din populatia urbana a Romaniei.

Cifra de afaceri inregistrata de companie anul trecut a crescut cu peste 50%, pana la 130 milioane euro, ceea ce plaseaza Germanos pe primul loc in topul celor mai mari retaileri de telefoane mobile. Comparativ, in 2007, retailer-ul a avut afaceri de 84,7 milioane euro.

Pe de alta parte, Germanos a avut pierderi de 3,57 milioane euro in 2007, care s-au adancit anul trecut pana la circa 4 milioane.

Piata de telecom din Romania a ajuns la 130%, la sfarsitul anului trecut, ceea ce inseamna ca majoritatea consumatorilor detin cel putin 1 telefon mobil.

"Conform estimarilor noastre, anul trecut, piata de telefonie mobila a ajuns la 5 milioane de unitati, la un pret mediu de 110 euro. Ca si trend, cele mai solicitate au fost terminalele cu preturi intre 90 si 120 euro, cu urmatoarele caracteristici: camera 2 megapixeli, MP3, capacitate de extindere memorie (card de memorie) si conexiune prin BTH. Din punctul nostru de vedere, 2008 a fost anul telefoanelor din segmentul mediu, categoria de larg consum", a declarat, pentru Wall-Street, Alexandru Munteanu (foto), sales operations manager Germanos Telecom Romania.

Germanos Telecom Romania, cel mai mare retailer GSM de pe piata romaneasca detinut de OTE, a inaugurat de la inceputul anului trecut 40 de magazine, dintre care 21 in sistem de franciza, si planuia ca pana la finele lui 2008 sa mai deschida inca 30.

Anual, Germanos relocheaza 10% din punctele de vanzare pentru a creste rentabilitatea afacerilor. Investitia medie pentru o unitate este cuprinsa intre 50.000-60.000 euro.

Retailer-ul este prezent pe piata din 1996. Anul trecut, Germanos ajunsese sa fie prezent in peste 110 orase din tara si sa opereze o suprafata comerciala de peste 12.500 metri patrati, din peste 900 de magazine la nivel international.

"Germanos a continuat planul de dezvoltare in 2008, prin extinderea retelei si in orasele cu 30.000 de locuitori. De asemenea, am investit atat cat a fost necesar pentru consolidarea pozitiei noastre de lider.

Dupa doi ani de crestere importanta la nivel de retea, anul acesta ne vom concentra pe imbunatatirea vizibilitatii magazinelor noastre. In plus, eforturile ne sunt directionate catre extinderea calitatii serviciilor si satisfacerea nevoilor clientilor nostri", a completat Munteanu.

Piata de telefoane mobile a crescut in 2008 fata de anul precedent cu 10% in volum. Germanos a jucat un rol important pe piata telecom in ceea ce priveste gama telefoanelor cu si fara abonament.