Florentin Tuca: Vom vedea un plus de cauze pe rol

Florentin Tuca: Vom vedea un plus de cauze pe rol"O opera legislativa de mare anvergura", "modernitate", "o munca laborioasa" - acestea sunt cuvintele prin care Florentin Tuca, partener al casei de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, descrie Noul Cod Civil, intrat in vigoare de la 1 octom­brie. Totusi, aplicarea Codului va necesita intoarcerea legiutorului la masa legiferarii pentru revizuirea normelor si cu scopul redefinirii unor concepte. "Noul Cod Civil trebuie revizuit. Sunt institutii sau principii care trebuie revizuite. Este nevoie de o mai mare consceventa terminologica", insista Florentin Tuca (foto).

Avocatii se asteapta la un efect direct: numarul proceselor va creste. Concret, noul Cod Civil va aduce, cel putin pe termen scurt, mai multe dosare pe rolul instantelor judecatoresti. Explicatia? Reglementarea este mai mare, iar numarul atributiilor in anumite materii de drept a crescut considerabil.

In ceea ce priveste surplusul de legiferare, schimbarile sunt evidente. Avocatul Florentin Tuca face un calcul simplu: "Am pornit de la 1.400 de articole in vechiul Cod Civil la 2.600 de articole. Inseamna 1.200 de norme in plus, 1.200 de noi reguli care transfera niste raporturi din domeniul social in cel juridic. O asemenea imbogatire a sistemului juridic va genera un plus de cauze pe rol".

In opinia sa, numarul dosarelor va creste, avand in vedere noile institutii si notiuni, conventiile matrimoniale, reglementarea expresa a situatiei promisiunilor bilaterale sau unilaterale si confirmarea prin hotarari judecatoresti, legiferarea dreptului coprieprietarilor, largirea sferei pentru tagaduirea paternitatii, efectul retroactiv al nulitatii. De asemenea, el a reamintit interpretarea noilor institutii de drept de catre instante - divizarea patrimoniului, proprietatea periodica, fiducia, regimurile matrimoniale -, precum si codificarea unor solutii doctrinare, cum ar fi reglementarea in detaliu a bunei-credinte sau norme exprese privind abuzul de drept.

Vezi in slide-ul urmator de ce trebuie sa fiti atenti la clauzele esentiale ale unui contract.

Negociati clar clauzele esentiale ale contractului

Negociati clar clauzele esentiale ale contractuluiPartile unui contract comercial trebuie sa negocieze foarte clar, inca de la inceput, care sunt elementele esentiale ale intelegerii, pentru a evita aparitia unor situatii in care acestea pot fi dictate de instanta, spune Cornel Popa, avocat asociat la Tuca, Zbarcea & Asociatii (TZA).

"Se poate spune ca elementele secundare le stabilim pe urma, dar apare o problema mare: ce se intampla daca nu ajung clientii la un acord cu privire la elementele secundare. Acum instantele nu mai sunt pasive. Inainte se puteau aplica sanctiuni, stabili daune... De asemenea, foarte rar instantele puteau interveni inca de la inceputul contractelor. Acum, potrivit noului Cod Civil, rolul instantelor se schimba, acestea devenind un partener activ, care va putea interveni la cererea oricarei parti intre parti si va avea posibilitatea sa dicteze clauzele", a spus Popa, citat de Mediafax.

In opinia sa, delimitarea dintre clauzele principale si secundare nu este intotdeauna clara. "Mesajul nostru catre clienti atunci cand se negociaza un contract este sa faca lucrurile cat mai clare, sa vada ce este esential si ce este secundar. Prevederea care permite instantei completarea unui contract este una cu risc practic major pentru partile unui contract", a afirmat Popa.

El a adaugat ca o astfel de prevedere genereaza intrebari de genul "Cum se delimiteaza elementele esentiale de cele secundare?" si "Care va fi momentul de la care produce efecte hotararea instantei?", iar posibilele raspunsuri ce pot fi luate in calcul sunt data pronuntarii, a sesizarii instantei sau a acordului asupra cerintelor esentiale.

Flavius Baias: Clauzele neuzuale trebuie acceptate in mod expres

Flavius Baias: Clauzele neuzuale trebuie acceptate in mod expresClauzele neuzuale, precum limitarea raspunderii, denuntarea unilaterala sau suspendarea executarii obligatiilor, trebuie acceptate in mod expres de catre parti, iar solutia este reluarea si semnarea lor in mod distinct la finalul contractului, apreciaza decanul Facultatii de Drept, Flavius Baias.

"Daca un contract contine clauze neuzuale dintre cele prevazute la articolul 1.203 din noul Cod Civil, solutia este ca, la finalul contractului, sa fie pevazut in mod special de genul «Eu, subsemnatul, accept in mod expres clauzele a,b,c» si sa fie semnatura separata", a explicat Baias.

"Clauzele standard care prevad in folosul celui care le propune limitarea raspunderii, dreptul de a denunta unilateral contractul, de a suspenda executarea obligatiilor sau care prevad in detrimentul celeilalte parti decaderea din drepturi ori din beneficiul termenului, limitarea dreptului de a opune exceptii, restrangerea libertatii de a contracta cu alte persoane, reinoirea tacita a contractului, legea aplicabila, clauze compromisorii sau prin care se deroga de la normele privitoare la competenta instantelor judecatoresti nu produc efecte decat daca sunt acceptate, in mod expres, in scris, de cealalta parte", potrivit noului Cod Civil.

Intrebat daca si prin semnarea distincta a acestor clauze nu s-ar putea invoca acceptul in necunostinta de cauza, Baias a rasouns ca in acest caz "orice se poate ataca".

Decanul Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti a atras atentia ca in cazul ofertelor ferme, contractul isi produce efecte la momentul acceptarii chiar daca ofertantul nu a luat la cunostinta de accept din motive neimputebile.

Ministrul Predoiu, despre Noul Cod Civil

Ministrul Predoiu, despre Noul Cod CivilNoul Cod Civil atrage atentia asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si ofera garantii reale de respectare a dreptului la viata de familie, la viata privata, la intimitate, afirma ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Cititi mai multe in articolul Ministrul Predoiu, despre Noul Cod Civil: Tine cetateanul departe de tribunal