The Economist: Blood and oil

The Economist: Blood and oilIn timp ce libienii sunt impuscati pe strazi, ca raspuns al tiranului Muammar Qaddafi la protestele din ultimele saptamani, revista The Economist se intreaba cum ar trebui sa reactioneze tarile democratice. “Rareori are sens sa izolezi permanent parti mari ale lumii, indiferent de cat de neplacuti sunt tiranii care le guverneaza. America si Uniunea Sovietica au negociat si au avut schimburi comerciale chiar si in cea mai dificila perioada a Razboiului Rece. Lumea exterioara a discutat cu regimul criminal din Coreea de Nord despre armele sale nucleare. Economiiile au nevoie de petrol si ar fi prostesc sa credem altceva. Intrebarea care se ridica deasupra valurilor de proteste din Orientul Mijlociu nu este daca ar trebui sa ne intelegem cu autocratii, ci cum sa ne intelegem cu ei”.

Businessweek: USA Inc.

Businessweek: USA Inc.Ai investi intr-o companie care a pierdut 2 trilioane de dolari anul trecut si are o valoare neta negativa de 44 trilioane de dolari?”, intreaba revista Bloomberg Businessweek, intr-un material care ne propune sa privim Statele Unite ca pe o uriasa corporatie. “Statele Unite nu sunt o corporatie, bineinteles. Nu-si pot face exitul din teritorii neperformante (alegeti-va statul) sau sa scoata la licitatie linii de business (Armata, Medicare)”, scrie fosta jurnalista Mary Meeker. Concluziile materialului: Statele Unite au probleme financiare serioase; problemele pot fi rezolvate; comunicarea clara cu cetatenii-actionari este esentiala.

Oricum, SUA e intr-o situatie mai buna decat era Apple in 1997, cand a pierdut un miliard de dolari. In acel an, Steve Jobs s-a intors in companie si a luat cateva masuri extreme, inclusiv setarea Internet Explorer ca browser principal al Mac-ului. Acum, Apple este a doua cea mai valoroasa companie din lume.

New Yorker: A Moment of Triumph

New Yorker: A Moment of TriumphRevista New Yorker publica pe coperta desenul “A Moment of Triumph”, realizat de Ian Falconer. Printre articolele pe tema economica din aceasta editie se numara o analiza ce isi pune problema daca Islamul si capitalismul pot sa functioneze impreuna. Islamul in sine a fost un inhibitor al cresterii economice, sustine autorul John Cassidy: societatile islamice si-au dezvoltat mai tarziu banci, case ale comertului, companii listate pe bursa si alte organizatii de business.

Time: Understanding Pain

Time: Understanding PainRevista Time dedica articolul de pe coperta durerii cronice – o afectiune de care sufera peste 76 de milioane de americani si pe care doctorii au recunoscut-o abia de curand ca fiind o boala in sine. Durerea cronica nu poate fi atribuita, in cele mai multe cazuri, unei leziuni imediate – poate aparea in locul unei operatii chirurgicale care s-a vindecat de mult sau in urma chimioterapiei ce a avut loc cu ani in urma. Printre cele mai noi forme de tratament ale durerii se numara injectarea de gene care contin analgezice naturale sau instruirea creierului cu ajutorul unor imagini de rezonanta magnetica.

Bloomberg Markets: Metals Mogul

Bloomberg Markets: Metals MogulCover story-ul revistei Bloomberg Markets este despre Oleg Deripaska, CEO-ul Rusal, compania ruseasca producatoare de aluminiu. Rusal, al doilea cel mai mare producator de aluminiu din lume, a acumulat de la sfarstiul lui 2008 datorii de 17 miliarde de dolari.