Bursa de la Bucuresti - Evolutie

Bursa de la Bucuresti - EvolutieBursa de Valori Bucuresti a incheiat prima sedinta de tranzactionare a saptamanii, cu scaderi usoare, insa indicele energetic BET-NG a inregistrat cel mai mare declin.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a coborat cu 1,10%, pana la 5.224,43 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a pierdut 1,26%, pana la 3.062,79 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a depreciat cu 0,64%, pana la 23.793,23 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a scazut cu 0,88% la 10.482,49 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,05%, la 481,76 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 1,35%, la 753,85 puncte.

Citeste mai multe detalii aici.

Evenimentele ultimelor 24 de ore

Evenimentele ultimelor 24 de ore• Investitorii la bursa vor plati personal pana la 25 octombrie impozit pe profitul din trimestrul al treilea, insa CNVM va insista la MFP si la cele doua Camere ale Parlamentului pentru modificarea Codului Fiscal astfel incat firmele de brokeraj sa opreasca si sa vireze impozitul in numele clientilor.

• La Bursa din Sibiu au fost tranzactionate 48.544 de contracte futures pe indicele Dow Jones Industrial Average in luna septembrie, marcand un nou record pe acest instrument.

• Polish Enterprise Fund VI (PEF VI), un fond de private equity administrat de Enterprise Investors (EI), a semnat un acord prin care va achizitiona un pachet minoritar semnificativ in casa de brokeraj X-Trade Brokers.

• Raiffeisen Capital & Investment a majorat cu 4% pretul tinta al actiunilor Transelectrica (TEL) pentru 12 luni, la 19,3 lei, decizia reflectand estimari mai mari decat cele anterioare legate de cantitatea de energie transportata, si a mentinut la "hold" (pastreaza) recomandarea pentru investitori.

• Un actionar al Fondului Proprietatea, Ioana Sfiraiala, contesta in instanta AGEA de la Fond in care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat in termenul legal, de 30 de zile inainte de AGA.

Bursele europene

Bursele europene• In jurul orei 17, indicele FTSE100, care include actiunile celor mai mari companii listate la Londra, urca cu 0,13%, la 5.600,27 puncte, iar indicele DAX al bursei din Frankfurt, pierdea 0,50%, pana la 6.180,07 puncte. Indicele CAC40 al bursei din Paris se deprecia cu 0,29%, la 3.681,27 puncte.

• Bursa de Valori din Varsovia se va lista la propria cota, prin initiativa Trezoreriei de stat din Polonia de a-si vinde detinerea prin piata de capital, potrivit unui comunicat al institutiei.

• Consortiul Nabucco, care implica in prezent sase companii, intre care si Transgaz, este deschis unui al saptelea partener, daca o astfel de mutare ar consolida proiectul de constructie a gazoductului, a declarat seful de Corporate Affairs al Nabucco, Dimitar Abadzhiev.

Bursele internationale

Bursele internationale• Indicele industrial Dow Jones scadea cu 0,01%, la 10.828,10 puncte, Standard & Poor's 500 se deprecia cu 0,16%, pana la 1.144,39 puncte, in timp ce indicele compozit Nasdaq cobora cu 0,28%, la 2.364,07 puncte, in jurul orei 17.

• Dintre bursele asiatice Nikkei, principalul indice al bursei din Tokyo, a inregistrat o depreciere de 0,25%, pana la 9.381,06 puncte. De asemenea, indicele extins Topix a coborat cu 0,87%, pana la 822,74 puncte, in timp ce indicele principal al Bursei din Hong Kong, Hang Seng, a urcat cu 1,17%, la 22.618,70 puncte.

• Sanofi-Aventis a lansat o oferta nesolicitata de preluare a companiei americane de biotehnologie Genzyme pentru 18,5 miliarde de dolari, iar relatia rece dintre cele doua grupuri farmaceutice anunta o disputa indelungata inainte de incheierea unei eventuale tranzactii.

• Japonia analizeaza un program in valoare de 4.800 de miliarde de yeni (58 miliarde de dolari) pentru sprijinirea economiei, partea unei revizuiri a bugetului pentru anul in curs, potrivit cotidianului nipon Nikkei

Declaratia zilei

Declaratia zilei“Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie. Ne vom duce in instanta, ce a facut este in afara legii”, a declarat premierul Emil Boc.

Subiecte fierbinti

Subiecte fierbinti• Oficialii grupului kazah KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, ar putea veni la Bucuresti sa negocieze cu Guvernul rascumpararea actiunilor pe care statul le-a primit la sfarsitul saptamanii trecute in contul obligatiunilor de 517 mil. euro de la Petromidia. [Ziarul Financiar]

• Ziarul "BURSA" suspecteaza ca doi dintre actualii administratori ai Depozitarului Central - Cristinel Sandu Popescu (Voltinvest) si Doru Bolos (Interdealer Capital Invest) - nu au dreptul legal sa figureze acolo, descoperind ca sunt si membri in Consilii de Administratie ale unor societati listate pe Rasdaq (o dispunere de masuri emisa de CNVM, la finele anului trecut, interzice acest lucru). [Bursa]

• Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare dezminte existenta unei comisii in cadrul Bursei de Valori Bucuresti. [Money.ro]

• Americanii de la Artio Global (fost Julius Baer), cei mai mari investitori straini de pe Bursa locala, aveau la sfarsitul lunii iulie actiuni romanesti in valoare de 116,4 milioane de dolari, cu 20,95 milioane de dolari mai putin fata de finalul lunii aprilie, potrivit celor mai recente raportari ale americanilor. [EconomicTimes.ro]