Un actionar al Fondului Proprietatea, Ioana Sfiraiala, contesta in instanta AGEA de la Fond in care Franklin Templeton a fost numit administrator, invocand ca proiectul de modificare a actului constitutiv al Fondului nu a fost publicat in termenul legal, de 30 de zile inainte de AGA.
Sfiraiala mentioneaza ca in AGA din 6 septembrie s-a aprobat modificarea actului constitutiv al Fondului Proprietatea, desi modificarile propuse de conducerea Fondului trebuiau publicate cu 30 de zile inainte de intrunirea actionarilor. Convocatorul AGA a fost publicat in Monitorul Oficial la 4 august, iar modificarile propuse pentru schimbarea actului constitutiv au fost publicate la 23 august, potrivit Mediafax.

"Paratul a incercat sa complineasca viciul convocarii din data de 4 august, prin publicarea unei a doua convocari, din 23 august, cand a fost publicat si continutul actului constitutiv ce se propunea a fi votat. Insa o asemenea masura nu este legala, deoarece nu se respecta termenul imperativ de 30 de zile care trebuie sa existe intre data publicarii convocarii si data stabilita pentru intrunirea Adunarii Generale, care termen se calculeaza de la data ultimei convocari", mentioneaza Sfiraiala in cererea adresata Tribunalului Bucuresti.

Ea considera ca numirea companiei Franklin Templeton Investment Management Londra administrator la FP este nula, intrucat era conditionata de modificarea actului constitutiv al Fondului.

Solicitarea actionarului a fost inregistrata la Tribunalul Bucuresti vineri, 1 octombrie, iar instanta a stabilit ca primul termen de judecata sa fie in data de 16 noiembrie.

In cadrul AGA din 6 septembrie, actionarii Fondului Proprietatea au aprobat si listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti si pe alte piete internationale, precum si rascumpararea unui pachet de cel mult 10% din titlurile FP.

Responsabilul Franklin Templeton pentru Fondul Proprietatea, Greg Konieczny, a declarat atunci ca pana la 22 decembrie trebuie depus la CNVM prospectul pentru listarea fondului la BVB. El estima ca FP va fi listat cel mai tarziu in februarie.

Potrivit celor mai recente date obtinute de la Depozitarul Central, capital social subscris si varsat al Fondului Proprietatea este de 13,77 miliarde de lei, fiind detinut de 4.437 de actionari. Cel mai mare actionar este Ministerul Finantelor, cu aproape 44,7% din capital.

Persoanele fizice controleaza 5,39 miliarde de actiuni, ceea ce reprezinta 39,15% din capitalul social, iar restul actiunilor, reprezentand 16,13% din capital, sunt detinute de companii.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri