Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca institutia pe care o conduce va incerca sa-i ajute pe fermierii afectati de seceta, el precizand ca acestia ar putea fi despagubiti de catre stat, insa doar dupa ce Comisia Europeana isi va da acordul.

"Daca vor fi pagube, suntem pregatiti sa intram in dialog cu Comisia Europeana pentru eventuale despagubiri pe care le-am putea acorda fermierilor si nu ma refer numai la fondurile europene, ci in special la Bugetul de Stat. Pentru a putea acorda, va trebui sa avem un acord si al Comisiei Europene, pentru ca reprezinta un ajutor de stat", a spus Constantin, citat de agentia Mediafax.

Daniel Constantin a afirmat ca evaluarea pagubelor la nivel national nu a fost inca realizata.

"Facem o evaluare la nivel national. Trebuie sa facem si evaluarea eventualelor pagube. Exista zone in care seceta s-a instalat deja, din pacate, in special pe zona Moldovei. Vrem sa intervenim cu mai multe forme de sprijin. Am discutat deja cu fermierii, care sunt deja alertati de aceasta situatie. Incercam sa vedem daca pe zona de irigatii putem veni cu un sprijin si mai mare. Noi am incercat din 2012 pana in prezent sa reducem costul pentru un metru cub de apa pe care il folosesc pentru agricultura, prin reducerea costului de energie", a completat Constantin.

El a mentionat ca ministerul ii va ajuta pe fermieri in cazul in care acestia vor solicita sprijin pentru irigatii.
"Incercam sa venim cu o facilitate vizavi de pret ca sa stimulam cat mai multi fermieri sa irige. Acolo unde s-a solicitat revizia tehnica, la acele statii de pompare si de catre acei utilizatori care au acces la infrastructura, noi am intervenit. Revizia tehnica inseamna si umplerea canalelor. Daca ni se va solicita, vom aduce apa mai aproape de fermieri", a mai spus Constantin.

Daniel Constantin nu a dorit sa spuna ce culturi au fost afectate, pentru a nu influenta preturile ulterioare ale acestora.

"Nu stiu ce suprafata este afectata de seceta. Daca as pronunta acum anumite cifre sau pierderi, as influenta pretul. Ca atare nu vreau sa fac publice deocamdata aceste situatii", a aratat Constantin, care a precizat ca pentru reabilitarea infrastructurii de irigatii Comisia Europeana si Romania vor investi 345 de milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Agricultură »



Setari Cookie-uri